Näin meitä uunotetaan – työttömyysturvalain uudistus

Hallituksen esitys työttömyysturvalain uudistamiseksi, erityisesti uudistukseen sisältyvä aktiivisuusehto, on herättänyt keskustelua. Yksi piirre uudistuksesta kuitenkin unohtuu jatkuvasti.

On totta, että aktiivisuusehdon mukaisen työttömyysturvan leikkauksen (-4,65 % täydestä työttömyysturvasta) ehkäisemiseksi riittää osa-aikatyö tai hyvinkin lyhytaikainen pätkätyö, sillä vaatimuksena on yhden viikon työssäoloehtoa vastaava määrä työtä tarkastelujakson aikana. Tämä tarkoittaa 18 tunnin työmäärää 65 päivän aikana.

Ilmeisen tietoisesti jätetään kuitenkin kertomatta (ja uutisoimatta) se, että jos työttömyysturva kerran leikkautuu, leikkauksen nollaamiseksi ei sitten enää riitäkään mikään osa-aikatyö. Nollaamiseen vaaditaan nimittäin yli kaksi viikkoa kestävä kokopäivätyö.

Käytännössähän tämä tarkoittaa useimpien pitkäaikaistyöttömien kohdalla työttömyysturvan pysyvää leikkausta. Tästä vaietaan.

15 vastausta artikkeliin “Näin meitä uunotetaan – työttömyysturvalain uudistus”

  1. Voipi olla, mutta niin pitääkin olla. Nykyisin kannustetaan joutenoloon veronmaksajien kustannuksella.

    Työntekoon ja yrittämiseen pitäisi kannustaa vieläkin kovemmin.

  2. Ei 557 €/kk ole kannuste joutenoloon.

    Muistetaan nyt sekin, että työttömän tosiallinen veroaste on (vuositulolla 12000 €/v) kolminkertainen palkansaajaan nähden.

    Muistetaan sekin, että lapsettomalla pariskunnalla työllistyminen puolipäivätyöhön aiheuttaa jopa 95 % ”työllistymisveroasteen”, ts. lisääntyneistä tuloista ei jää käteen käytännössä mitään, jos sitäkään. Vastaavasti yksinhuoltajan työllistymisveroaste kokopäivätyön osalta on keskimäärin 75 %.

    Työttömien syyllistämisen asemesta pitäisi paneutua todellisiin ongelmiin. Työtä vältteleviä on, mutta he ovat pieni vähemmistö.

  3. Näin työnantajana voisin ehdottaa että jos puoli mapillista paperia vähemmän riittäisi työllistämiseen niin saattaisin vähän useammin käyttää apuvoimaa.

    Pelkkä kuukauden kesäharjoittelijan työllistäminen on pienelle firmalle nykyään lähelle mahdotonta. Vielä kymmenkunta vuotta sitten se oli tunnin paperityöt, nyt kymmenen tunnin – puhumattakaan kirjanpidon ja tilintarkastuksen lisäkuluista.

  4. Ainoa oikea kannustin olisi tehdä ”pätkätyöt” kannattaviksi ottaa vastaan ja se tarkoittaisi karenssijärjestelmän purkamista.

  5. Suomessa on luokkaa puoli miljoonaa työtöntä – se on täysin kestämätöntä.

    Tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä, jotta suuri osa työttömistä saadaan työllistettyä. Nytkin on runsaasti avoimia työpaikkoja, mutta niihin ei ole hakijoita.

    Yksi oleellinen asia on kieltää lailla yleissitovuus, heikentää oleellisesti irtisanomissuojaa ja mahdollistaa oikea paikallinen sopiminen työehdoista.

    Kuitenkin on tärkeää myös heikentää työkykyisten työttömyysturvaa, että työ tai yrittäminen rupeaa kiinnostamaan.

  6. ”Nytkin on runsaasti avoimia työpaikkoja, mutta niihin ei ole hakijoita.”

    Tämä on ongelma lähinnä pääkaupunkiseudulla, jossa kunnalliset asuntojonot ovat tuhansien ihmisten mittaiset ja asuminen niin kallista, että yhden hengen (usein pienellä) palkalla ei siellä elä, jolloin muualta muuttaminen käy varsinkin perheelliselle käytännössä mahdottomaksi.

    Toinen kysymys on sitten avointen työpaikkojen laatu: merkittävä osa on osa-aikaisia vähillä tuntimäärillä tai jopa nollasopimuksella, jolloin ansioiden varaan ei voi laskea yhtään mitään.

  7. Pikavilkaisulla työkkärin listalla oli Helsingin avoimista työpaikoista selvästi alle puolet kokopäiväisiä, toistaiseksi voimassa olevaan palkkatyösuhteeseen perustuvia. Koko maassa suhdeluku oli 44 %.

  8. Kari, hyvän huomion nostit esille, kiitos siitä.

    En ole edes yrittänyt hakea, mutta olisi mielenkiintoista tietää paljonko peruspäivärahoista perittävistä veroista palautetaan veronpalautuksilla?

    Eli yksinkertaisemmin, onko sillä verollisuudella oikeasti mitään merkitystä?

  9. ”Tämä on ongelma lähinnä pääkaupunkiseudulla, jossa kunnalliset asuntojonot ovat tuhansien ihmisten mittaiset ja asuminen niin kallista, että yhden hengen (usein pienellä) palkalla ei siellä elä, jolloin muualta muuttaminen käy varsinkin perheelliselle käytännössä mahdottomaksi. ”
    Yksinkertainen kysymys:
    Miksi ihmeessä kaikkien pitää tunkea sinne järjettömän kalliiseen ja ahtaaseen hesaan, kun töitä voi tehdä sekä etänä että muualla yhtä lailla?
    Toinen yksinkertainen kysymys:
    Miksi hesan johto väen väkisin haluaa saada mahdollisimman paljon sakkia muuttamaan sinne?

    1. ”Miksi hesan johto väen väkisin haluaa saada mahdollisimman paljon sakkia muuttamaan sinne?”

      Ehkä illuilta on tullut käsky moiseen? Kun on tarpeeksi väkeä paikalla, pannaan sähköt poikki.

      Vihreät yrittävät hukuttaa porukkaa kaavoittamalla matalia rantoja.

  10. Pätkätöiden saaminen kuntoon olisi kieltämättä graalin malja. Vaan se taso byrokratian murtamista mitä se tarvitsisi – huh. Niin moni saavutettu etu ja mukava hyväpalkkainen komiteapaikka katoaisi sen myötä että uskon kuunatsien valloitukseen enemmän.

  11. Pyrograatit eivät oikeasti työllistä kuin pyrograatteja eli itseään. Työttömistä halutaan ikiliikkujia kaikenmaailman huuhaa koulutuksilla ja ns työn etsimisellä.
    Käyttäisivät aikansa työpaikkojen luomiseen niin kyllä ne tekijät löytyisi hakemattakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *