Perunamuusia ja lihapullia.

Makkarakeittoa, hernerokkaa, lihakeittoa, läskisoosia, perunaa ja silliä, mikä vika näissä on ?

No ei yhtään mikään, mutta kun katselee tämän ajan kokkausohjelmia ja trendireseptejä niin aivan tavallinen arkiruoka on jäänyt kovin vähälle.

En sitä sano, että onhan se varmasti kivaa juosta peräsuoli pitkällä kaupoissa ja kauppahalleissa haalimassa eksoottisilta kuulostavia raaka-aineita. Uurastaa hiki päässä kolme tuntia lieden ja uunin edessä saadakseen kulhollisen hienolla nimellä varustettua lientä, mutta rippikoulun päätteeksi jaettu öylättikin oli helpompi saavuttaa.

Ensin kannattaa opetella kävelemään ennen kuin lähtee juoksemaan, näin se vaan on ja sopii myös ruoanlaittoon.

Perusasiat kunniaan !

 

Jaa käyttäen:


26 Replies to “Perunamuusia ja lihapullia.”

  1. On muuten aivan totta mitä kirjoitit ja varsinkin se loppukaneetti.
    Oikeastaan viime vuosikymmenellä menivät pois ns arkiruuan/perusruuan puolestapuhujat. Muuten varsinkin noiden mainitsemiesi ruokien tasosta kertoo, maistuuko ruoka koulukeittiössä tehdyltä vaiko herkulta.

  2. Ainakin meillä nuo kuuluu ihan normaaliin viikottaiseen ruokavalioon. Ei muutenkaan ole tapana mikään erikoisuuksilla, eikä valmisruoilla herkuttelu ja se huomaa myös vaa-alla käydessä.

    Vaimo muuten tonki vielä eilen maasta uusia perunoita ja olipas harvinaisen hyviä sillin kanssa. Harvemmin syys-, lokakuun vaihteessa.

  3. Teen itse kotona kaikki mitä sitten syönkin ja kaikki perustuu aivan kotimaan ruokiin ei kiinnosta pyöritellä levään jotain sussia .
    Ei liioin muutakaan joka muka on eksoottista on tuo Tamperelainen mustamakkarakin eksoottisen näköistä varmaan monen mielestä .
    No sitä kyllä menee jonkin verran .
    No teen toki joskus itse kotona mm pizzaa se kun on helppo asia tehdä eikä ole nokon nuukaa mihin kohtaan ne päälliset siinä menee vähän siihen malliin kun se entisen piian vasikka kun kaatoi maidon vasikan päälle kun ei vasikka juonut .
    Ja piika sanoi kunhan hänessä on kun isäntä määräs .
    Mutta meillä on ympäri maakuntia monenkinlaista herkkua jota ei paljon saa sitten muualla suomessa kun silllä alueella terv tepivaari

  4. Kyllä minäkin jotain ”eksoottista” harrastan, tänä aamuna sain vaimon maistamaan black garligia, eli mustaa valkosipulia; maistoi ja söi toisenkin kynnen. Laatusanoilla; uskomattoman hyvää.
    Kävin sitä viime reissullani hakemassa mutta nyt suoraan valmistajan myymälästä,oli hieman halvempaa.

  5. Pitää tuoda sitä mustaa kyns laukkaa kun marraskuulla menen Eestissä käymään saas nähdä alkaako närästys siitä terv tepivaari

    1. Niin ja muuten Tepi, älä unohda näkileib küüslaugu ja peterselliga, aivan oivallisia iltapalaksi eikä tarvitse kuin voita/oivamariinia päälle.

  6. Enpä usko Tepi, että närästämään alkaa. Musta sipuli valmistuu 2-3kk prosessissa ja siitä tulee ensimaistamalla karamelli mieleen (onhan siinä sokeriprosentti n 25). Musta sipuli on erityisen vahva antioksidantti.

  7. Näin vanhanliiton silmin katsottuna kokkiohjelmat ovat lähinnä leikittelyä vakavalla asialla. Toisin oli Vanamon ja Kolmosen aikoina, keskittyivät oleelliseen.

    1. Sitä aikaa minäkin haikailen. Kallio-opistolla sain aikanaan näiltä herroilta perusopit kolmen kuukauden kurssilla. Kokkikolmonen oli kunnon kokkiohjelma kunnollisen perusruuan ääressä.

  8. Lisään aloitukseen jauhelihakastikkeen.

    Sitä kannattaa tehdä kerralla iso annos. Voita, sipulia, valkosipulia, vehnäjauhoja, nesteeksi Maggi Kostilja lihaliemikuutiosta lihalientä ja täysmaitoa. Mausteeksi suolaa, valkopippuria ja cayennepippuria.

    On aivan uskomattoman herkullista ja vähätöistä. Samaa kastiketta voi käyttää perunoiden, riisin ja makaronin kaverina – vaihtelu virkistää.

  9. Ei muuta kun Jalostajan hernekeittopurkki auki, pari dl täysmaitoa ja ja sekaantuntumaan varovasti. Sitten jauhelihan muruja tai makkaran palasia lisukkeeksi. Murskattuja valkosipulin kynsiä, yrttimaustesekoitusta reippaasti, paahdettua sipulia, hyvää sinappia- se on siinä. Jos on liian sakeaa, täysmaitoa lisää.

  10. Hernekeittosäilykkeistä saa ”virittämällä” helposti vallan hyvää ruokaa.

    Itse olen ostanut melkein ilmaiseksi hyvästä tarjouksesta melkoisen määrän kymppi broilerihernekeittosäilykkeitä.

    Pari kolme purkkia sitä + sikanautapurkki + sipulia ja mausteita niin saa edulliseen hintaan, ja vähällä vaivalla, ihan kelvollista sapuskaa monta ateriaa.

  11. No, luulisin, että Heikki tarkoitti kommenttinsa lähinnä ironiaksi, tiedä häntä?
    Kuitenkin, sikanautasäilykkeet kierrän kaukaa, sama koskee teollisia hernekeittoja. Entinen appiukkoni työskenteli Turun Jalostajalla.
    Jauhelihaa ostan vain naapuristamme kun siellä jauhetaan valitsemani lihapalat suoraan.
    Markettien jauhelihoihin en koske pitkällä tikullakaan.
    Joku saattaa sanoa, että olen vainoharhainen; pitäköön mielipiteensä. Minä haluan tietää mitä syön ja einesruuat eivät todellakaan sitä ole.
    Ruoka voi olla laadukasta vaikka olisikin läskisoosia; raaka-aineet, valmistaminen ja mausteet takaavat hyvän lopputuloksen.
    Sikanauta, yhtä kuin teurasjäte, sanoo vanhempi väki. Hyvä, että hyödynnetään koko ruho mutta kiitos, ei minun pöytääni.
    Tänään syömme karjalanpaistia, runsaasti lanttua, palsternakkaa ja porkkanaa, lihapuolesta Koijärveläistä lammasta ja hieman eestiläisperäistä savuläskiä.

  12. Kun teen sitä oikeaa, liotan kuivaherneitä 1 vrk. Kypsennys vaan kestää tunnin lisää. Muuten toimin samoin. Joskus hallista savupotkan palasia jauhelihan ja makkaran sijasta. Mausteet samoja.

  13. Teen kyllä hernekeiton kokonaan kotona ei se vaadi kun yhden yön yli herneiden liotuksen sitten aamusella kattilaan ja kiehumaan .
    N puoli tuntia keittämistä sitten siansiivuja paloiteltuna sekaan .
    Sitten antaa muhia kypsäksi ja syömään kaupan purkki paparia en osta kun purkin pari hätävaraksi nytkin on paripurkkia kaapissa
    Ei se mitään valkosipuleita sekaan tarvitse ja taatusti on hyvää ilman niitäkin . terv tepivaari

  14. Kun teen itse oikean hernekeiton kuivatuista herneistä – tietysti hyvin suuren annoksen, niin lihaksi tulee savupotkaa, savukylkeä ja savukinkkua.

    Siinä vaan on pirunmoinen työ kun esimerkiksi potka(t) ja savuluut pitää ensin keittää siellä keitossa luineen, nostaa ylös, pieniä liha ja heittää ne lihat takaisin keittoon. Kinkkukin pitää kuutioida.

    Siksi teen silloin tällöin myös purkkihernekeitosta ja purkkilihasta – niitä pitää kuitenkin olla aina runsaasti varastossa sodan varalta ja varastoa pitää kierrättää.

  15. No, minulla kun tuo sota on melkoisen kaukainen asia, teen korkeintaan parin päivän, mieluummin yhden päivän hernekeiton ja se riittää.
    Pakasteita sitten on jopa mielestäni ylikin tarpeen. Koetan vähentää kuten pakastimien määrääkin.
    Muutaman sähköttömän päivän varalle minulla on kyllä ruokaa ja kaupasta saa lisää.
    Se tuo sodanuhka mielestäni on siksi kaukainen asia, että säilykepurkit ehtivät ruostua pilalle Ei se tuo Venäjä vieläkään tänä syksynä ennätä Suomeen hyökätä; uskoisin.

  16. Ilo huomata, että perinteisellä arkiruoalla on ystäviä, tänään on muutoin sitä perunamuusia ja niitä lihapullia 😉

    En sitä sano etteikö joskus ole kiva vähän hifistellä ruoan kanssa, mutta kunhan ns. uusavuttomat opettelisivat ensin ne perusasiat, enkä tarkoita eineksen lämmittämistä mikrossa.

    TV:n kannalta jo mainitut Vanamo ja Kolmonen saisivat saada seuraajia tässä ajassa, sille saattaisi olla jopa tilausta.

  17. No mulla on aina jonkin verran lihapullia pakkasessa ja perunoita saa aika nopeella aikataululla .
    On mulla nytkin uusia pottuja pakkasessa joulun pöytään n parisen kiloo terv tepivaari

  18. Mulla on huomenna päivälliseksi perunaa, tuoretta ruodotonta haukifilettä ja mustatorvisienikastiketta.

    Mitä purkkihernekeittoihin tulee, niin Kivikylän savusaunapalvilihahernekeitto on ihan maukasta. Ei tosin tietenkään niin hyvää, kun tekee rokan alusta loppuun itse.

  19. Kalle pitää muistaa kun Marraskuulla käyn Tallinnassa en ole ennen ostanut mustaa kynslaukkaa ja tuota näkkileipää
    Mun piti mennä jo lokakuulla mutten voi kun teevee sanoi sopimksen irti yksipuolisesti pitää se hankkia .
    Oli tuo tosin jo 9 vuotias tauluteevee että ei se mikään suuri ihme ollut .
    Mutta Marraskuulla menen ja melkoisella varmuudella myös joulukuussa saattaa olla että vietänTallinnassa joulun .
    Olen muutaman kerran niin tehnyt ja aina on ollut hieno kokemus terv tepivaari

Kommentoi