Hengenvaarallinen kasvi leviää myös Suomen luonnossa

Myrkkykeiso muistuttaa kukintoineen viatonta putkikasvia, mutta sen myrkky voi tappaa 15 minuutissa ihmisen elimistöön joutuessaan.

Itseasiassa tuo kasvi on niin myrkyllinen, ettei siihen pidä edes koskea.

IS

Täytyy varmaan olla tarkkana kun kevät koittaa ja tulee käytyä metsiköissä.

11 vastausta artikkeliin “Hengenvaarallinen kasvi leviää myös Suomen luonnossa”

  1. Sehän on hyvä, että luonnosta löytyy tehokkaita myrkkyjä – ei tarvitse ruveta tehtailemaan hermomyrkkyjä, kuten ryssät tekevät.

  2. Jussi
    Eikös kaikki myrkyt ole tavalla tai toisella alunperin lähtöisin luonnosta.

  3. Kyllä niitä on aina ollut nyt on ollut suotuisia talvia jolloinka ne ovat myös levinneet jonkin verran .
    Mutta nyt o ollut aika kovakin talvi saas nähdä onko nuot saanut siipeensä tarpeeksi .
    Koiria kannattaa pitää niistä kaukana terv tepivaari

  4. Tuttukasvihan se siinä, myrkkyputki. Erittäin tuttu, olen tehnyt jäniksen kanssa onneksi sopparin, mä syön lihaa ja jänis popsii kaiken vihreen. Tuosta saa muuten helposti tehtyä myrkkyä, löytyy jokaisesta kosteikosta.

    1. ..mulla on kanssa kanin kanssa sopimus, vaikka sieniä ja marjoja kerään ja syön.

  5. Myrkkykeisoa on aika helppo vältellä, kun pysyy poissa rantapöpeliköistä.

  6. Olen koettanut tappaa Pelisalmen Matinsaaressa kasvavaa myrkyllistä jättiputkea toista kymmentä vuotta. Aluksi myrkyttelinkin. Myöhemmin olen murtanut sitä kepillä hakkaamalla niin, ettei se ainakaan ole päässyt siementämään. Muut kasvit eivät ole sitä pystyneet tukahduttamaan, mutta viime kesänä se jo vaikutti tavallista heikommalta.

    Norjan Tromssan seudulla jättiputki on levinnyt kaikille tahoille. Ja hävittäminen maksaa.

    Lähiympäristössä olen vainonnut allergiakasvina tunnettua pujoa. Sen yleisyys on vähentynyt vainoni ansiosta varmaan yli 80%.

    Myrkyllistä lupiiniakin olen pyrkinyt vainoamaan valtakunnallisesta suosituksesta johtuen.

  7. Meillä tuo putkikasvi ilmestyi tuonne saunan takaiseen kosteikkoon. Niitin sen heti tunnistettuani siimaleikkurilla poikki, sitten taas ensimmäisten versojen ilmaannuttua, kaikki poikki. Pari vuotta siinä meni. Samoin olen menetellyt mm pujon kanssa (tytär pujoallergikko). Lupiinia en koe haitalliseksi, rajoitan vain isompaa leviämistä em metodilla ja se toimii.
    Vastoin yleisiä käsityksiä, kokemuksesta, ei ainakaan meillä lupiini leviä hallitsemattomasti ja onhan se tienvarsilla kauniinpi kuin ”märäkoiran” kuoret ja muu roska. En aina jaksa ymmärtää tätä vieraslajihömpötystä.
    Ovathan nuo kirjolohi ja puronieriäkin tulokaslajeja nekin, haittaavat suomalaisen tammukan lisääntymistä ja kuitenkin niitä istutetaan viihdekalastuksen tarpeisiin. Kalapuolellahan meillä riittääkin näitä haitallisia (suomalaisille villikaloille) lajeja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *