Psykoosi

Tämän avaukseni aihe koskettaa minua läheltä.

Mitä psykoosi tarkoittaa?

Psykoosi on yläkäsite useille psykiatrisille sairauksille. Psykoosissa oleva ihminen ei erota mikä on totta ja mikä ei, eli hänen todellisuudentajunsa on heikentynyt. Psykoosissa oleva ihminen saattaa kuulla ääniä ja nähdä näkyjä, joita muut eivät kuule tai näe. Ihminen saattaa uskoa erilaisia harhakuvitelmia esim että hän saa henkilökohtaisia viestejä televisiosta tai radiosta. Tai että toiset voivat lukea hänen ajatuksiaan. Psykoosissa oleva ihminen voi myös tuntea suureuden tunnetta, eli uskoa pystyvänsä mihin vaan.

Mistä psykoosi aiheutuu?

Yksiselitteistä syytä psykooseihin ei yleensä ole. Psykoosin ajatellaan syntyvän usean eri tekijän vaikutuksesta. Erään mallin mukaan psykoosi syntyy biologisen alttiuden ja tressin yhteisvaikutuksesta. Kaikilla ihmisillä on eri aikoina vaihteleva määrä stressiä, sekä oma yksilöllinen haavoittuvuuskynnyksensä. Jos ihmisellä on biologinen alttius ja stressin määrä ylittää tuon yksilöllisen haavoittovuuskynnyksen, voi ihminen sairastua.

Haavoittovuuskynnyksen korkeuteen vaikuttavat persoonallisuuden piirteet, selviytymiskeinot, ympäristöstä saatava tai puuttuva tuki sekä ihmisen aiemmat kokemukset. Lisäksi päihteiden käytön on todettu altistavan psykooseille ja pahentavan psykoosisairauksia.

Yhteenvetona voidaan todeta

-Psykoosi on yläkäsite erilaisille psykiatrisille sairauksille

-Psykoosilla tarkoitetaan sairaustilaa, johon yleensä liittyy todellisuudentajun pettäminen.

–  Psykoosin ajatellaan syntyvän biologisen alttiuden ja stressin yhteisvaikutuksesta

-Akuutti psykoosi vaatii usein sairaalahoitoa

-Sairaudentunnoton psykoottinen ihminen voidaan määrätä tahdosta riippumattomaan hoitoon.

-Psykoosin kestoa ja ennustetta on vaikea tietää etukäteen.

-Tärkeimmät psykoosin hoitomuodot ovat lääkehoito ja puheterapia.

Jälkikommenttini:

Itse sairastin vaikean psykoosin vuonna 2005 ja olin siitä myös sairaalahoidossa psykiatrian poliklinikalla omasta tahdostani. Sairauttani pahensi kahden läheisen ihmisen kuolema lyhyellä aikavälillä. Jokainen päivä oli helvettiä mielialani hyppiessä äärimmäisestä ahdistuksesta yliluonnollisiin tunnetiloihin.

6 vastausta artikkeliin “Psykoosi”

  1. Noin on monella asiat ja taitaa olla sellasta aluetta johon ei oikeasti kukaan voi yhtään mitään .
    Vaimoni oli n 3 v työnsä alussa hoitajana mutta saanoi minulle ettei voi jatkaa siellä on hoitajilla henkinen paine liian kovaa .
    Ja niinpä hänkin haki toista paikkaa ja meni vanhusten pariin .
    Kovan tien Timo olet kulkenut terv tepivaari

  2. Kova on aihe, olen itsekin elämässä menetyksiä kokenut, ja välillä sitä kai on hulluuden rajamailla käyty, mielenterveys on kai kasassa jollain ihmeen opilla ollut. Toisaalta jos käy alhaalla, arvostaa ehjää aikaa ja elämää. Kova on koulu sinulla Timo ollut.

  3. Ei psykoosi mitään. Pääasia, ettei ole psykopaatti (RKP), jolloin muut saavat kärsiä. Jos pieni huumorin tynkä asian liepeiltä sallitaan.

  4. Hyvin jäsennelty blogi Timolta – asiatietoa – mitä mielen”kammareissa” voi tapahtua jos ja kun elämä heittele ja jos vielä on alttiutta sairastua. Monet tekijät vaikuttavat.

    Kun käy kovan elämänkoulun esim.sairauksineen,niin näkee elämän toisenkin puolen,jotka ehkä muuttanevat myös elämän arvotekijöitä – mikä elämässä on tärkeintä.

    Voisi jopa kysyä että moniko selviää ”elämässä ehjin nahoin” jos oikein koetellaan alttiuden vanavedessä ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *