Poliittinen valehtelu on törkeää, mutta ei suinkaan uutta

https://www.aamulehti.fi/uutiset/ne-ovat-teidan-lapsenlapsianne-jotka-syovat-hernekeittoa-tamperelaiset-elakelaiset-raivostuivat-kansanedustaja-anna-kontulan-puheista-200687372

”Kontula kun on mennyt nimittämään työeläkkeitä veronalaiseksi sosiaalietuudeksi.”

On se perkele, että poliittinen ideologia sallii törkeän valehtelemisen.

Työeläke on eläkevakuutusjärjestelmien kautta järjestettyjä eivätkä mitenkään liity sossusysteemiin.
Kansaneläke taas on luku sinänsä.

Nykyeläkeläiset ovat maksaneet pääosan eläkevakuutusrahastoista suoraan, työnsä tuloksien kautta työnantajan saamista voitoista ja maksamiensa valtioverojen kautta.
Vaikka valtio niitä nimellisesti maksaa, rahat ovat tulleet työssä olleiden maksamista veroista.
Lisäksi nykyisistä työeläkeläisistä melkoinen osa on maksanut kansaneläkemaksut saamatta senttiäkään niistä itselleen.
Eläkerahastoja on n. 200 miljardia ja eläkkeitä maksetaan niiden tuotoista ja rahastoista, jotka silti ovat lähes koko ajan kasvaneet.

Nykyinen eläkkeelle aikanaan menevä väki suoraan ja vastaavasti heidän työnanjajansa tehdyn työn tuotosta maksavat rahastoihin omaa eläkettään.
Lisäksi valtio maksaa sinne rahaa työssä olevien – ja ihan yllättäen myös eläkettä saavien – maksamista verorahoista.
Siten tulevien polvien eläkkeet kasvavat eläkkeelle pääsyyn asti.

Sen jälkeen alkaakin eläkeläisten rokottaminen ylimääräisellä 6% perusteettomalla verolla ja taitetulla indeksillä.

Vaikka rahastoista poistuu rahaa eläkkeiden maksuissa, tilalle tulee uusille eläkeläisille koko ajan vastaavasti lisää rahaa ja eläkeläisiähän poistuu ”rahanjaosta” koko ajan.

Suuret ikäluokat pääsivät jo puolikymmentä vuotta sitten eläkkeelle ja eläkeläisten määrä alkaa vähitellen laskea vanhemman sakin kuollessa pois.

Jaa käyttäen:


15 vastausta artikkeliin “Poliittinen valehtelu on törkeää, mutta ei suinkaan uutta”

 1. Niin, työntekijöiden palkasta pidätetään eläkemaksua, työnantaja maksaa osan eläkemaksusta omasta pussistaan. Yrittäjät maksavat yrittäjäeläkemaksua, jne. Työeläkkeen/yrittäjäeläkkeen suuruus riippuu niistä omalla työllä maksetuista maksuista. Ne eivät ole mitään sossurahaa.

  Lisäksi on ollut mahdollista maksaa vapaaehtoista eläkevakuutusmaksua. Senkään maksun perusteella maksettava eläke ei ole mitään sossurahaa, vaan omaa säästöä.

 2. Ei liioin säätiöiden maksama eläke minkään asteen sossu rahaa .
  Mitä tulee valehteluun mieleeni tulee moniakin ja eräs valehtelu kahdelta politiikolta oli .
  Emme leikkaa koulutuksesta enää, seuraavana päivänä leikkaamme koulutuksesta 350 miljoonaa .
  Olis malleja mm stubilta mutta olkoot ne omassa arvossaan terv tepivaari

 3. Muuan Bucle on sanonut: ”Hölmö eri parane yliopistossa. Siellä hänestä tulee vain oppinut hölmö, joka on sata kertaa entistä vaarallisempi.”

  Pitänee varmaan joskus paikkansa, joskus ei. Riippuu kaiketi siitä onko akateemisesti oppinut ripustanut maalaisjärkensä narikkaan vaiko ei, kun on mennyt yliopistoon.
  Jukka Hankamäki on kaksinkertainen tohtori ja minusta hänen kirjoissaan (muistaakseni olen lukenut kaksi) ja kirjoituksissaan on järjen ääni. On niitä varmaan muitakin.
  Luin takavuosina Jyrki Kataisen paljon puhetta herättäneen kirjan, jonka hän tilasi ilman kilpailutusta filosofi Pekka Himaselta. Kirjanen oli aika hintava, muistaakseni noin 700 000 euroa.
  Äläs vain läpyskä. Akateemista haaveilua, jota ei voi soveltaa käytäntöön. Ettei maallikko ymmärrä noin hienoa tekstiä? Veikkaan että ymmärtää liiankin hyvin.
  Anna Kontulan teksteihin en ole paljoaakaan perehtynyt. Sen mitä olen, punavihreyttä opportunoiva sekoilija.

 4. Katkeruuden syy kiteytyy kahteen sanaan: taitettu indeksi. Se on Werstaallakin vetänyt tuvan täyteen.
  Se oli SDP ja paavo lipponen.
  Kyllä SDPeekin valehdella osaa ja hyvin osaakin.

   1. Periatteessa eläkkeen tasoa määrättäessä ei pitäisi noudattaa palkkaindeksiä, vaan koko käytettävissä olevan työvoiman tuloindeksiä. Työttömän palkkatulo on nolla. Siispä suurtyöttömyyden vallitessa työvoiman tuloindeksi pienenisi merkittävästi, joka alentaisi myös eläkkeitä, jolloin työnantajien sosiaalimaksuja voitaisiin pienentää kansantalouden elvyttämiseksi.

    Pitää välttää tilannetta, jossa passiiviväestöstä, kuten eläkeläisistä tulisi kansantalouden vihollisia.
    —————————–
    Lipposen Pate ei ole ehkä saanut eukkoaan kuriin, koska tämä nostaa entisen kansanedustajan sosiaalitukea, vaikka luultavasti pystyisi työllistymäänkin Paten yrityksessä. Ehkäpä Pate antaa ruoskansa puhua, ettei koko perheen maine tärveltyisi.

 5. Kontula ei mielestäni ole täysin väärässä. Kaikki sosiaalietuudethan ovat yhdessä maksettuja. Jos katsomme yhteiskuntaa yhtenä eikä vain yksilöinä, eläke on osa tätä järjestelmää.

  Moraalisesti eläke on säästetty – useimmissa tapauksissa. Saahan kotiäitikin eläkettä. Teknisesti Aamulehden kuvaajat osoittavat hieman toisin.

  Kontula on fiksuimmasta päästä vasemmistopoliitikkoja ja joskus hänen täkyjään kannattaa seurata pintaa syvemmälle. Ehkäpä niin nyt teimmekin? Ainakin tämä herätti keskustelua.

 6. Yleensäkin ottaen vasemmistolaisilla on inhimillisesti ottaen loputtomasti hyviä ideoita ja ehdotuksia, niitä tulee koko ajan kuin turkin hihasta . Ongelmaksi käytännön kovassa maailmassa vaan nousee että heidän idearikkautensa siinä että miten nuo kaikki yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista rahoitetaan kestävällä tavalla.

  1. Työeläkkeitä ei ole rahoitettu kestävällä tavalla. Liian korkeat eläkkeet tai pikemminkin niiden rahoitus vie yrityksiltä kilpailukykyä ja aiheuttavat työttömyyttä.

   Säästöpotinkaan varaan ei voi tuudittautua. Saatetaan yks kaks huomata sijoitusten arvo nollaksi.

 7. Vasemmisto puhuu kauniita ja kuitenkin valtaan päästyään unohtaa ne puheet oitis.
  Nyky SDPeessä ei oikein ole mitään kunnioitusta herättävää.

 8. Jotkut ne ovat huhkineet töitä kunnon eläkkeen eteen.
  Jutta Urpilaisen, 42, sopeutumiseläkkeen arvo on peräti 1,2 miljoonaa euroa. Miljoonakerhoon kuuluvat myös Tuomo Puumala (kesk), Susanna Huovinen (sd), Paavo Arhinmäki (vas), Ville Niinistö (vihr), Krista Kiuru (sd). Keskustan Antti Kaikkonen yltää hänkin hyvin lähelle miljoonaa euroa.
  Näin väittää tämän päivän Iltalehti.

Kommentoi