100 vuotta sitten suomalaisia apuun Viron Vapaussotaan

Suomi oli juuri voittanut oman Vapaussotansa Venäjää vastaan ja jäänyt siten itsenäiseksi valtioksi.

Venäjä hyökkäsi Viroon yrittäen valloittaa koko Viron, aloittaen Viron Vapaussodan. Viro pyysi apua Suomelta. Suomi antoi mm. rahallista apua, mutta ei vakinaisen armeijan joukkojaan Viroon. Vapaaehtoisia suomalaisia alettiin värvätä lähtemään Viroon taistelemaan Viron vapauden puolesta. Tarkoitus oli lähettää niitä vapaaehtoisjoukkoja Viroon vasta joskus tammikuussa.

Venäjän joukot etenivät jo varsin lähelle Tallinnaa, joten Viron hallitus pyysi nopeuttamaan apujoukkojen tuloa.

Niinpä yksi komppania saapui Viroon 100 vuotta sitten. Yhden komppanian sotilaallinen merkitys ei tietenkään voinut olla suuri, mutta psykologinen merkitys oli – virolaiset eivät olleet enää yksin taistelemassa ikiaikaista vihollistaan Venäjää vastaan.

—–

Viro voitti sen Vapaussotansa Venäjää vastaan, ja hyvä niin. Paljon oleellisempaa olisi kuitenkin ymmärtää silloinen kokonaistilanne.

Imperialistinen Venäjä oli oikea syyllinen Ensimmäiseen Maailmansotaan – halusi lisää maata muiden kansojen kustannuksella. Lisää täältä ja täältä.

Saksa voitti sen Venäjän aloittaman sodan – Venäjä joutui vasten tahtoaan solmimaan Saksan kanssa rauhansopimuksen. Siinä yhteydessä Venäjä heikkeni, joten mm. Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Ukraina ja Georgia joko palauttivat itsenäisyytensä voimaan tai itsenäistyivät.

Venäjä tietenkin yritti valloittaa ”takaisin” sen orjuudesta karanneita valtioita, joten syntyi melkoinen määrä juuri itsenäistyneiden valtioiden sotia imperialistista roistovaltiota Venäjää vastaan.

Suomi, Viro, Latvia, Liettua ja Puola voittivat ne Venäjää vastaan käymänsä vapaussodat. Ukraina ja Georgia hävisivät ne sotansa. Kuten myöhempi sotahistoria on todistanut, niin ne Ukraina ja Georgia ovat olleet Venäjän kannalta tärkeimmät orjuutettavat valtiot.

Parhaillaankin Venäjä miehittää laittomasti suurta osaa Georgian laillisesta alueesta ja Ukrainan laillisesta alueesta.

Georgiaan Venäjä hyökkäsi jälleen mm. vuonna 2008 yrittäen valloittaa koko Georgian, mutta ryssi perusteellisesti sen Georgian sodan.

Ukrainassa Venäjä pisti valtaan venäjämielisen tyypin, joka ei edes ollut ukrainalainen. Kun ukrainalaiset saivat tarpeekseen siitä ryssien agentista, niin Venäjä kaappasi Ukrainalta Krimin ja yritti valloittaa ensin koko Itä-Ukrainan ja sitten koko Ukrainan. Yritys hyvä kymmenen, mutta tulos oli melko surkea. Miten se vallankaappaus oikein menikään.

Ei kannata tuijottaa omaan napaan, vaan pitää katsoa kokonaisvaltaisesti mitä Venäjä oikein touhuaa.

Fennovoiman ydinvoimala – lyhyt oppimäärä

1. Fennovoima anoi lupaa perustaa ydinvoimala (Hanhikiveen). Silloin yhtiössä oli suurena rahoittajana ja ydinvoimaosaajana saksalainen Eon.

2. Tarkoitus oli laittaa ydinvoimalaan länsimainen ydinreaktori (japanilaiselta Toshibalta).

3. Fennovoimalle myönnettiin lupa aloittaa ydinvoimalaprojekti.

4. Eon päätti luopua ydinvoimasta ja vetäytyä Fennovoimasta. Eonilla oli 34% osuus.

5. Fennovoima – yksityinen yritys – joutui etsimään uutta rahoittajaa sille noin 34% osuudelle.

6. Vapaaehtoiseksi osarahoittajaksi lupautui venäläinen Rosatom saadakseen reaktoritoimituksen ja arvokkaan referenssin Suomesta.

7. Rosatom luuli voivansa tehdä projektin Suomeen vastaavasti kuin muualle – niin kuin itse haluaa.

8. Suomessa kuitenkin pitää toimia suomalaisten sääntöjen mukaan, jotta saisi rakennusluvan ja vielä myöhemmin luvan ottaa voimala käyttöön. Saadakseen luvat laitoksen suunnitelmien piti saada hyväksyntä STUKilta ennen varsinaisten rakennustöiden aloittamista, sitten kaikki pitää tehdä hyväksyttyjen suunnitelmien mukaan, tai menee uusiksi, jne.

9. Rosatom ei ole kyennyt toimittamaan suunnitelmia ja piirustuksia Fennovoimalle ja STUKille. Rakentamista ei saa aloittaa ennen kuin STUK on hyväksynyt kaikki dokumentit.

10. Niinpä aikataulua taidettiin siirtää eteenpäin näin aluksi muistaakseni neljä vuotta. Uusi valmistumisajankohta saattaa olla vuonna 2028. Tai sitten ei. Laitoksen pitää joka vaiheessa täyttää STUKin vaatimukset.

Aita tai muuri valtioiden välisellä rajalla

Kun Unkari rakensi aidan Serbian vastaiselle rajalleen hillitäkseen laitonta kansainvaellusta Serbian kautta EUn alueelle, niin siitä nostettiin hirmuinen haloo, että aitoja ei saa rakentaa. Minun mielestäni jo silloin Unkari teki aivan oikein rakentaessaan aidan. Kirjoitin siitä silloin blogissani ja laitoin aidasta kuviakin.

USAn presidentti Trump haluaa aidan/muurin Meksikon vastaiselle rajalle, jotta hillittäisiin laitonta maahanmuuttoa. Taas on hirmuinen huuto aitaa/muuria vastaan.

Viro on aivan oikein rakentanut jo näytepätkiä aitaa Viron ja Venäjän väliselle rajalle, joka on samalla EUn ulkorajaa.

Parhaillaan Viro hankkii maata aidan pystyttämiseksi koko rajalle – oikeammin tilapäiselle rajalle, sillä Tarton rauhansopimuksen jälkeen uutta rajasopimusta ei ole solmittu. Tilapäinen raja on asetettu Venäjän toimesta Venäjän laittoman Viron miehityksen aikana.

Aitoja on rakennettu valtioiden rajojen suojaksi hyvinkin runsaasti ja minun mielestäni niitä pitää rakentaa koko ajan lisää. Minun mielestäni itsenäisen valtion alueelle saa mennä vain sen itsenäisen valtion luvalla. Se taas tarkoittaa minun mielestäni, että tulijalla on oma oikea voimassa oleva passi ja EUn ulkopuolelta tulijoilla yleensä myös viisumi.

Ilman niitä matkustusasiakirjoja tuleminen pitää mielestäni estää.

Aivan upea talvipäivä

Eipä ole ”miesmuistiin” ollut näin upeaa talvipäivää Varkaudessa.

Puhdasta valkoista lunta puiden oksilla ja maassa. Melkein pilvetön taivas ja aurinkokin antoi ”kirkasvalohoitoa” kävelylenkillä. Lämpötila noin -16 astetta.

Kyllä tällaisella kelillä on mukava lenkkeillä. No, ei se lumisadekaan tietysti haittaa liikuntaa, mutta kyllä tällainen päivä virkistää.

Latvian Ortodoksikirkon johtaja on KGBn agentti

Olen aiemmin kirjoittanut, että neukkulan aikana ryssät pistivät kirkkojen johtoon KGBn agentit. Niin Venäjällä kuin myös Venäjän miehittämänä olleissa maissa.

Latvia avasi nyt sen hallussa olevat KGBn kortistot julkisiksi. Kortistojen mukaan nykyinen Moskovan kirkon alaisen Latvian Ortodoksisen kirkon johtaja (suomeksi piispa) on Venäjän KGBn agentti. Lähde.

Sekin auttaa ymmärtämään miksi Ukrainan kirkko erosi Moskovan alaisuudesta ja siirtyi Konstantinopolin alaisuuteen – vaikka imperialistinen roistovaltio Venäjä tietenkin vastusti sitä ja uhkaili vaikka millä.

Trump teki virheen – Syyria

Trump twiittasi päätöksensä vetää USAn joukot Syyriasta.

Se oli vastaava virhe kuin Obama teki vetäessään USAn joukkoja Irakista ja Afganistanista.

ISIS oli toki lyöty Syyriassa. ISISillä ei enää ole maa-aluetta hallinnassaan. Mutta USAn joukkojen vetäminen Syyriasta antaa ISISille mahdollisuuden uuteen nousuun.

Grrr…

Virolaisista 91% puoltaa Viron kuulumista NATOon

Sen sijaan muista Virossa asuvista (esimerkiksi ryssistä)vain 44% puoltaa Viron kuulumista NATOon.

Tässä tuoreessa tutkimuksessa on paljon muitakin kiinnostavia prosenttilukuja. Miten suhtaudutaan Viron maanpuolustusjärjestelmään (asevelvollisuus ja reserviarmeija), olisiko itse valmis puolustamaan maata hyökkäyksen tapahtuessa, jne.

Yleisesti ollaan tyytyväisiä maanpuolustuksen kehittymiseen, puolustusvoimiin, Suojeluskuntaan, jne.

Luotetaan, että NATO tulee apuun ja siihen, että kyetään puolustamaan Viroa, kunnes apu saapuu.

On korkea tuki sille, että liittolaisten joukkoja on jatkuvasti maassa.

Punaiset sabotoimassa maanpuolustusta

Joku surkea professori arveli, että 64 monitoimihävittäjää on Suomelle liian paljon ja esitti muistaakseni vain 47 hävittäjän hankintaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö vastasi aivan oikein sen professorin tehneen itsensä pelleksi ja totesi ”olevansa levollinen jos Suomi hankkii 100 hävittäjää.”

Olen Jussi Niinistön kanssa samaa mieltä. Ehdoton minimi on 64 uutta monitoimihävittäjää, mutta parempi olisi ostaa 100. Kaikki eivät ole käytettävissä, vaan osa on huollossa, osa peruskorjauksessa, osa päivitettävänä ja osa tuhoutuu.

Olisi parempi kun maanpuolustusasioista tietämättömät eivät puuttuisi puolustusmateriaalihankintoihin.

Ryssät saavat rahaa Suomesta aseiden ostoon

Parhaillaan Suomi ostaa Venäjältä sähköä yli 1000 MW teholla. Pörssihinta on noin 75 €/MWh.

Ei ole kunnolla pakkasta ja sähkönkulutus on tippunut viikonlopun tavallista alhaisemmalle tasolle.

Entäpä sitten kun tulee kunnon pakkaset ja sähkön kulutus on huipussaan teollisuuden pyöriessä normaalisti.

Sanon suoraan että saatanan tunarit, jotka estivät aikanaan ydinvoiman lisärakentamisen Suomeen. Toki myös paljon myöhemmin on tunaroitu OL3 voimalan rakentamisessa, mutta se on ihan eri asia.