27.4.1918 – 100 vuotta sitten Viipurin lääninvankila

Punakaartilaiset murhasivat 30 henkilöä Viipurin lääninvankilassa 27.-28.4.1918 juuri ennen kuin Suomen armeijan joukot vapauttivat Viipurin Venäjän joukoilta ja punakapinallisilta.

Murhatuista oli valtiollisia vankeja (ei tunnustanut punaista hallitusta) 21, pakolaisia 3, vanginvartijoita 4 ja rangaistusvankeja 2 (menehtyneet rangaistusvangit olivat olleet omissa puvuissaan ja joutuneet siitä syystä valtiollisten vankien joukkoon).

Lääninvankilan verilöylyssä murhattiin:

Ahlgren Magnus, 44-vuotias lääninvankilan vahtimestari Viipurista

Ikonen Leander, 57-vuotias arkkitehti Viipurista

Inkinen Heikki, 32-vuotias toimitusjohtaja Kirvusta

Jokinen Juho, 45-vuotias vanginvartija Viipurin maalaiskunnasta

Jääskeläinen Arvid, 24-vuotias etsivä poliisi Viipurista

Karonen Yrjö, 19-vuotias rautatievirkamies Helsingistä

Kemppi Heikki, 45-vuotias työmies Muolaasta

Klink Ilmari, 17-vuotias talollisenpoika Kivennavalta

Kiiski Tuomas, 40-vuotias maanviljelijä Muolaasta

Komonen Ivan, 21-vuotias maanviljelijä Raudusta

Laakkonen Heikki, 45-vuotias vanginvartija Kuopiosta

Leppänen Eino, 30-vuotias asianajaja Viipurista

Liikka Elias, 58-vuotias maanviljelijä Nuijamaalta

Mannermaa Alfred, 38-vuotias lääninvankilan vahtimestari Viipurista

Mielonen Juhana, 59-vuotias työmies Kurkijoelta

Paaso Aleksanteri, 23-vuotias maanviljelijä Sakkolasta

Peltola Aarne, luutnantti Viipurista

Pietinen Matti, 59-vuotias tehtailija Helsingistä

Pohjola Arvo, 17-vuotias koululainen Viipurista

Puhakka Väinö, 30-vuotias maisteri Helsingin pitäjästä

Pylkkänen Kaapriel, 64-vuotias vanginvartija Viipurin maalaiskunnasta

Pärnänen Yrjö, lyseolainen Viipurista

Rusi Oskari, 30-vuotias maanviljelijä Koivistolta

Stråhlman Johan, 51-vuotias vankilanjohtaja Viipurista

Svedlin Karl, 19-vuotias kauppamatkustaja Viipurista

Tallgren Johan, 50-vuotias ratainsinööri Viipurista

Tojkander Edvard, 53-vuotias asemapäällikkö Ruokolahdelta

Tilli Kristian, 57-vuotias vahtimestari Viipurin maalaiskunnasta

Wahl Axel, 21-vuotias maanviljelysharjoittelija Viipurista

Viitanen Paavo, 25-vuotias sanomalehdentoimittaja Viipurista

—–

Murhatyö on kuvattu erittäin yksityiskohtaisesti syylliset nimeten lähdeteoksessa.[i]

 

Mikä oli erona?

Jatkuvasti saa kuulla ihmetteleviä kysymyksiä, miksi punaisten tekemiä hengen riistoja kutsutaan murhiksi ja valkoisten teloituksiksi, sillä lopputuloshan oli molemmissa tapauksissa sama.

Erilaisten termien käytölle löytyy perusteita. Ensiksi, punaiset kohdistivat väkivallantekonsa lähes pelkästään sotaan osallistumattomiin siviilihenkilöihin, kun taas valkoisten osalta kysymyksessä oli kapinan aloittaneisiin ja moniin raakuuksiin syyllistyneisiin punakaartilaisiin kohdistunut kosto. Toiseksi, punaisten toimiin kuului usein uhrin jopa tuntitolkulla jatkunut kiduttaminen. Valkoiset puolestaan ampuivat syyllisen tai syylliseksi epäilemänsä henkilön suoralta kädeltä. Kolmanneksi, punaisten päämääränä oli kokonaisen yhteiskuntaluokan – niin sanotun porvariston – eliminoiminen. Valkoisilla ei ollut mitään vastaavanlaista aikomusta.”[ii]

——

[i] Pentti Pylkkö – Punainen viima; 2016; sivut 203-229

[ii] Pentti Pylkkö – Punainen viima; 2016; sivu 269

12 vastausta artikkeliin “27.4.1918 – 100 vuotta sitten Viipurin lääninvankila”

    1. Blogisti on lukenut historiaa väritetyin silmälasein. Valkoinen terrori jatkui aina talvisotaan asti, jossa oli tarkoitus tuhota tietty osa tyäväenluokkaa. Eikä vaan kapinaan osallistuneita vainottu ja yritetty työntää syrjään yhteiskunnasta. Myös lapset saivat kärsiä, kun ”punikkien kakaratkin” oli pantava ruotuun. Kaikki myös ne työläiset, jotka eivät tarttuneet aseisiin leimattiin punikeiksi. Valkoinen terrori on synkkä luku Suomen historiassa.

      1. ”Porvariluokan suunnitellusta eliminoimisesta ja sen perusteellisuudesta kertoi mm. Käkisalmen Sanomat 28. helmikuuta 1918: ”Matti Aution viimeinen julistus. Kaikki yli 10 v. porvarit ovat tapettavat. Varkauden punaisten johtaja Matti Autio, joka on saanut ansaitun rangaistuksensa, antoi laumoilleen julistuksen, jossa m.m. määrättiin, että viime torstaihin (21. helmikuuta) klo 1 mennessä kaikki yli 10 v. porvarit ovat tapettavat. Ehkä niin olisi käynytkin, jos mahti vielä tällöin olisi ollut tuon punaisen hirviön käsissä.”_” (Pentti Pylkkö – Punainen viima; 2016; sivu 269)

    2. Porvariston tappaminen oli kai Leniniltä lainattu idea, jonka Leninin tavaritsit, Rahjan veljekset, toivat Suomeen.

      ”Maine
      Rahjan olemus ei yleensä herättänyt luottamusta suomalaisten työläisten keskuudessa. Hän arvosteli muita jatkuvasti ylimieliseen tyyliin ja uhkaili tarvittaessa väkivallan käytöllä. Rahjan veljekset tunnettiin myös runsaasta alkoholinkäytöstä ja heidän toimistaan liikkui mitä villeimpiä huhuja. Jukka Rahja oli mukana esimerkiksi veljensä salakuljetus- ja valuuttakeinottelupuuhissa Suomen rajalla. SKP:n toisessa edustajakokouksessa 1919 lukuisat edustajat moittivat kovin sanoin Rahjoja korruptiosta. Niin sanottu ”rahjalaisuus” sai monia vastustajia varsinkin Suomessa aiemmin toimineista kommunisteista. Esimerkiksi Otto Wille Kuusinen vastusti SKP:n alkuvuosina Rahjojen linjaa, jolla puolestaan oli kannatusta venäjänsuomalaisten keskuudessa.[6] Kuusista epäiltiinkin – varsinkin Jukka Rahjan veli Eino Rahja epäili – yhteyksistä Kuusisen klubin murhat tehneeseen joukkoon[9]. ”
      ————————-
      Mutta kyllä kalpeanaamatkin kiduttivat ihmisiä vankileireillä ja ennen teloituksia. Se oli sen aikaista muotia.

      1. Minä kirjoitan faktaa pitkin suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein luotettaviin lähteisiin.

        Toivon, ettei blogissani esitetä väitteitä ilman vastaavia todisteita.

  1. Suomi kävi sata vuotta sittenSuomen Itsenäisyys-sodan. Eripuraa haluaa aina ulkovallat, mm Venäjä hyötyy siitä että me suomalaiset väittelemme siitä että ”valkoiset lahtarit” ja ”punikit” harjoitti Suomen itsenäisyyden jälkeen 20 ja 30 luvulla sitä ja tätä. Noina aikoina tehdyt murhat, tapot yms oli marginaalista kummankaan tahon puolelta.

    Todellisuus on se että itsenäisyys-sodassa venäläisten puolella taistelu ainoastaan 3% suomalaisista, valkoisten puolella oli virallinen Suomi. Sitten siinä on välissä porukkaa jotka ei taistellut kenenkään puolella, eli enemmistö.

    Venäjä yritti ja yrittää varmasti vieläkin saada eripuraa meidän välille. Viisaampi ei väittele vaan hyväksyy että olemme itsenäisiä.

  2. Jostakin kummallisesta syystä tämäkin artikkelini keräsi tänään noin nelinkertaisen lukijamäärän seuraavaksi suosituimpaan artikkeliin verrattuna – tähän mennessä.

  3. Niinpä..olethan jakanut tai kopioinut sen ja kaikki aikaisemmatkin monella monella palstalla, ei pelkästään tällä. Ja joka kerta kun kirjoittaa esim. googleen sanan juhani saat merkinnän ja joka kerta kun kirjoittaa sanan putkinen saa taas merkinnän. MOT…se Putkisen laskuri ei ole todelllakaan luotettava, edes hänen omien kotisivujen osaltakaan. Todisteet löytyy kyllä..

    1. Iivo taitaa olla sellainen vastarannan kiiski, teeppä äijä oma palsta ja jotain järkevää, tunnut stalkkaavan muita, ei paljoa vakuuta moinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *