Kepulit pettävät aina

Kepulit ovat pelaamassa hallituksessa 300 miljoonaa euroa lisää tukiaisia haitalliselle sattumavoimalle tuulivoima ”uusiutuvan voiman paketissa”.

Hyödyllistä uusiutuvaa voimaa Suomessa on vain vesivoima. Se on nopeaa säätövoimaa, jolla voidaan tasoittaa kulutuksen ja tuotannon vaihteluja.

Nykyisen Tynkä-Suomen alueelle ei toki ole järkevää rakentaa suurta määrää vesivoimaa, mutta Vuotos ja Kollaja olisivat hyödyllinen investointi.

Suuri määrä tuulivoimaa Suomessa vaarantaa koko sähköverkon pystyssäpysymisen ja vaatii valtavia kompensoivia investointeja. Kuvia sattumavoimasta.

5 vastausta artikkeliin “Kepulit pettävät aina”

  1. Olisiko tuulivoiman tukeminen yksi harvinainen poikkeus, asia jossa oppositio, ainakin vihreät, olisi samaa mieltä hallituksen kanssa.

    1. Vihreät ovat ajaneet tuulivoimaa ”kuin käärmettä pyssyyn”. Tämän hetkistä hirveiden virallista kantaa en tiedä. Oletan että hirveät ovat nytkin Suomen etua vastaan, eli siksi sattumavoiman puolesta.

      Muuten, nyt kun Suomessa on pikkuisen pakkasta niin Sähkön markkinahinta on karvan verran yli 200 €/MWh.

      Tuulivoima oli eilen illalla noin 85 MW ja pakkanen kiristymässä. Nyt kuitenkaan korkeapaineen alue ei ole suuri, joten tuulivoima tänä aamuna heiluu 300 MW kahta puolen.

    1. Kaivostoiminta ja energiantuotanto eivät suoraan liity toisiinsa, mutta välillisiä vaikutuksia kannattaa toki tarkastella.

      Kivihiilikaivoksia ei ole Suomessa, joten kivihiilen polttaminen ei aiheuta kaivostoimintaa Suomessa. Jostakin se kivihiili kuitenkin pitää louhia ja myös kuljettaa Suomeen.

      Vesivoima on erittäin ympäristöystävällistä, kun varastoaltaat ja itse voimala toteutetaan vastuullisesti – kuten Suomessa tehdään. Rakennusvaiheessa voi olla pieniä haittoja mutta hyvin pitkän käyttövaiheen aikana haitat ovat lähes olemattomia.

      Tuulivoimaa voisi luulla ympäristöystävälliseksi, mutta yllätys, yllätys, tuulivoimaan kuluu uusiutumattomia luonnonvaroja moninkertainen määrä ydinvoimaan verrattuna – kun huomioidaan tuotetut terawattitunnit. Tuulivoima vaikuttaa siten kaivostoimintaankin.

      Ydinvoima on erittäin ympäristöystävällistä myös siksi että polttoainetta kuluu erittäin vähän joten polttoainekuljetuksetkaan eivät saastuta mainita saakka.

  2. Myllytuet ja risutukkituet ovat kepulien lempilapsia.
    Onhan meidän pekkaroijan perhekin myllyvoimabisneksessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *