Marski pysäytti Talvelan salamasodan 21.7.1941 saavutuksiin

21.7.1941 Karjalan Armeija vapautti Salmin – kävi todellista salamasotaa Laatokan pohjoispuolella. Marski esti salamasodan jatkamisen siellä antamalla 24.7. käskyn pysäyttää eteneminen Tuuloksen ja Vieljärven itäpuoliselle tasalle. Varsinkin VI Armeijakunnan komentaja kenraalimajuri Paavo Talvela oli pysäytyksestä erittäin pahoillaan ja yritti saada lupaa jatkaa etenemistä (samoilla lämpimillä eteneminen olisi ollut helppoa ennen kuin vihollinen ennättää pureutua puolustukseen). Talvela on kirjoittanut asiasta perusteellisessa päiväkirjassaan useassa kohtaa, esimerkiksi. ”Me jäämme siis edelleen paikoillemme. Se on harmillista ja kiusallista, sillä jokainen päivä vahvistaa vihollista, ja hyökkäys on sitä verisempi ja vaikeampi, mitä myöhemmin se tehdään.”

Talvela yritti vähän väliä saada lupaa jatkaa hyökkäystä, mutta tuloksetta.

Elokuun 16. päivä: ”Olemme saaneet käydä ikävää puolustustaistelua. Kun tappiomme komean hyökkäyksen aikana olivat yhteensä 3 500 miestä, ne ovat nousseet nyt puolustustaistelussa 7 000 mieheen. Paljon näitä pienemmillä menetyksillä olisimme saavuttaneet lopullisen tavoitteemme, jos meidän olisi vain annettu hyökätä sinne.”

Koko artikkelini Laatokan Karjalan vapautuksesta Venäjän miehityksestä on luettavissa tarkkoine lähdeviitteineen täältä.

13 vastausta artikkeliin “Marski pysäytti Talvelan salamasodan 21.7.1941 saavutuksiin”

      1. Täällä on herkkä hipiäisiä tyyppejä, eivät kestä muita blogi aiheita kuin ruoka, sää tai muuta yhtä kovaa meininkiä

        1. Kyllä niille kelpaa mainiosti myös kommunistien ja Venäjän valheet Vapaussodasta, Talvisodasta ja Jatkosodasta – mutta jos tarjoaa tosiasioita sotahistoriasta, niin yrittävät saada bannatuksi.

          Olen todistettavasti kirjoittanut julkisuuteen omalla nimelläni ja vain omalla nimelläni vuodesta 1968 alkaen Suomen itsenäisyyden säilymisen puolesta, ihmisoikeuksien puolesta, maanpuolustuksen tehostamisen puolesta – kommunismia ja ryssälää vastaan. Tuskin kykenevät estämään minua jatkamasta samalla tiellä.

              1. Juu, se että nimittelevät ihmisiä kertoo näiden huonosta kasvatuksesta kotona. Eihän kusipäiden lapsista voi tulla kuin kusipäitä.

                Tuostakin blogisi aiheesta saisi muuten hyvän elokuvan. Suomalaisten monista yksittäisistä taisteluista saisi hyviä elokuvia. Tai vaikka tv sarjan.

              2. Se kenraali Paavo Talvelan armeijakunnan ”salamasota” Moskovan pakkorauhan rajalta Syvärille ja hieman ylikin olisi tosiaan elokuvan arvoinen – mutta ei jonkun kommunistin tekemänä, vaan tiukasti historiallisiin tosiasioihin pitäytyen.

                Vaikkapa ne useat eri elokuvat ”Tuntematon sotilas” ovat kaikki kuvitteellisia romaaniin perustuvia elokuvia, eivätkä anna oikeaa kuvaa sotahistoriassa todellisuudessa tapahtuneesta.

                Kirjailija on sama kuin romaanissa Täällä Pohjantähden alla, joka antaa täysin valheellisen kuvan Vapaussodasta.

  1. Täällä Pohjan Tähden alla on ihan ok tv sarjana ja elokuvana. Se vaan on täysin fiktiivinen. Täälläkin moni luulee niitä todeksi ja uskoo siihen kuin raamattuun konsanaan.

    1. Linnan luomus on hänen oma näkemyksensä, siitä ei pidä tehdä oikeaa historiaa. Hyvä tarina toki.

      Valtaosa torppareista ei lähtenyt kiihkoiluun mukaan.

  2. Nuo taisteluiden pysäytykset voittoisassa tilanteessa ovatkin ihmetyksen aiheena.
    Aikoinaan myös USA:lla oli vain 100km Bagdadiin mutta poliittinen tai sitten sotilasjohto kielsi edetä (epäilen). Loppu on historiaa, jossa kuollaan vielä tänäkin päivänä Isiksen raunioilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *