NATO harjoittelee sissisotaa Baltiassa

Kun NATOn joukot Baltiassa ovat Venäjän joukkoihin nähden suuresti alivoimaisia, eikä ole mitään takeita apuvoimien saamisesta nopeasti, niin NATO varautuu käymään sissisotaa Venäjän joukkoja vastaan Baltiassa.

Kokoomuksen Verkkouutisissa on asiasta artikkeli. Kommenteissa keskustellaan asiasta.

Ohessa kuva harjoituksesta Liettuassa. Siinä Liettuan Suojeluskunnan (KASP) sotilaat tekevät väijytystä.

Jaa käyttäen:


23 vastausta artikkeliin “NATO harjoittelee sissisotaa Baltiassa”

 1. Sissisota on se vaihde kun alueet on jo miehittäjän hallussa. Lähdetään kumminkin siitä että hidastetaan, tuhotaan ja lopulta pysäytetään ensin. Nythän se ei mene enää risu perseen takana metsässä vaan kaupungeissa ja asutusalueilla käydään ratkaisu taistelut.

  1. Yleensä ensin harjoitetaan viivytystä kuluttaen vihollista, menetetään aluetta viholliselle paljonkin.

   Viholliselle menetetyllä alueella pitää taistella sissitoiminnan metodeilla. Esimerkiksi tehdä väijytyksiä vihollisen huoltokuljetuksia vastaan.

   Jossakin vaiheessa sitten pitäisi tavanomaisten joukkojen asettua puolustukseen. Siinäkin vaiheessa pitää sissien ehdottomasti toimia vihollisen selustassa.

  1. Suomen puolustusvoimissa ei harjoitella tarpeeksi minkäänlaista sodankäyntiä – puolustusmäärärahat ovat nimittäin aivan liian pienet.

   Kauan sitten tuttavani eversti Erkki Nordberg harjoitutti kaupunkisodankäyntiä pääkaupunkiseudulla. Jonkin verran sitä harjoitellaan edelleen. Asutuskeskustaistelua ja muitakin nimityksiä käytetään.

    1. Mitään harjoituksia ei ole Suomen puolustusvoimissa riittävästi. Jos joku henkilö saa harjoitella riittävästi se ei suinkaan tarkoita, että kaikki sodan ajan joukot saisivat harjoitella.

     Joillakin on sijoitus, mutta eivät ole kertaakaan saaneet kutsua kertausharjoituksiin – vaikkapa viiteen vuoteen. Tai vieläkin pidempään aikaan.

   1. Minulla on tänä keväänä ainakin kaksi harjoitusta. Toinen korkealta taholta pyydettynä ja toinen käskettynä. Niistä harjoituksista ei kuitenkaan ole yleensä tapana huudella julkisuuteen etukäteen – ei edes mitä harjoitellaan.

  1. Venäjä on jo viime vuosina harjoitellut useaan otteeseen Baltian eristämistä liittolaisistaan sulkemalla Puolan ja Liettuan välisen pitkän ja kapean käytävän – sekä Viron eristämistä Suomesta.

   Venäjä on harjoitellut myös mm. atomipommin pudottamista Varsovaan, jne., jne. Suomen poliittinen johto ja sotilasjohto vaan hymistelevät.

   Venäjän vanha suunnitelma eristää Suomi Ruotsista hyökkäämällä Alakurtista Ruotsin rajalle on edelleen täysin voimassa.

   Oheisen linkin takaa löytyy Jatkosodan alun hyökkäystilanne Alakurtista:
   http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Salamasota_Alakurtista.htm

 2. Kannattaa huomata periaatteellinen muutos.

  Aiemmin NATO korosti ilmavoimien, merivoimien, mekanisoitujen yhtymien, merijalkaväen, vihreiden barettien, maahanlaskujoukkojen, jne. kovien ammattisotilaiden merkitystä.

  Nyt NATOssa on ainakin Baltian suhteen otettu lusikka kauniisti käteen ja tunnustetaan tavallisten sissien suuri merkitys. Guerrilla Warfare. Suojeluskunnat, vapaaehtoisuus, sissit.

 3. Muuten, niillä liettualaisilla Suojeluskunnan sisseillä oli harjoituksessa myös olalta ammuttavia Stinger ilmatorjuntaohjuksia, joilla he harjoittelivat helikopterien alasampumista.

  Milloinkahan suomalaisille sisseille ja paikallisjoukoille saadaan Stingerit?

  On muuten perin vittumaisen tuntuista olla ryssien taisteluhelikopterien maalina kun ei ole itsellä mitään kunnollista kättä pidempää.

Vastaa