Gore Texiä kehiin korkealla varrella.

Tulipa hommattua erittäin tukevat varsikengät tai voihan sitä sanoa”maiharit”. Ysi riviset, Gore Tex pintaiset ja vahvikkeilla varustetut jalkineet. Sen verran hyvä on nilkan paikallaan pito jotta nojatessa tuntuu kuin olisi laskettelukengän jäykkyys ja kävelykengän keveys jalassa. (Garmont kuvassa ylhäällä)

Äsken lenkin tein noilla, sisäänajoa ja sitten joutuu tuonne louhikkoon, lumihelvettiin ja märkään meikän kaveriksi nämä maikkarit. Varajalkineeksi jää Sievin M05′ taistelijan jalkine. Sekä Mil Tecin varsikenkä jää ”mökkivarrelliseksi”. Kaikille löytyy jotain käyttöä.

(kuvassa keskellä Sievin M05′) (kuvassa alhaalla Mil Tec varsikengät)

Tarkkaan punnitsin koko syksyn millaiset hankin seuraaviksi, nyt jyristään menemään näillä Garmontin varsikengillä.

Jaa käyttäen:


12 Replies to “Gore Texiä kehiin korkealla varrella.”

 1. Minulla on edelleen käytössä Sievin M91 isompana talvikäyttöön.

  Jalaksen alkuperäinen M05 oli mielestäni aivan erinomainen. Sisäänajossakaan ei ollut suurempia hiertymiä tai muuta kipua aiheuttavaa. Olen käyttänyt niitä ihan mahdottoman paljon. Niillä minä ”uin” suossa Virossa sotaharjoituksessa pari viikkoa sitten. Pohjat ovat kuitenkin jo kuluneet ja pohjat ovat katkeamaisillaan.

  Niinpä tilasin jo Virossa ollessani (varustehuoltoa tehdessäni harjoituksen jälkeen) uudet Jalaksen M05 maiharit. Niiden kärjessä on samaa pohjamateriaalia oleva korkealle yltävä suojus. Se on varmaankin hyvä polviasennossa ja ryömiessä.

  Valitettavasti minulle sattui ”maanantaipäivän” pari. Oikealla maiharilla ei ole mitään hätää, toimii niin kuin pitää. Vasen suorastaan kiduttaa minua. Kävellessä nahka taipuu alaspäin tuottaen kipua jalkapöytään joka askeleella. Olen imeyttänyt mehiläisvahapohjaista nahanhoitoainetta ja tehnyt ainakin viisi tunnin mittaista sisäänajoreissua ja monta lyhyempää. Edelleen kiduttaa. Nahka haluaa taipua väärästä kohtaa. Grrr…

  1. Garmontin varsikenkä on korkeampi varreltaan kuin moni muu. M05′ jää pari senttiä lyhyemmäksi kuin se. Pohjarakenne ja lesti on ihan omaa luokkaa verrattuna 05′ malliin. Pitkän tutkimisen jälkeen päädyin tähän malliin. Ympärivuotinen jalkine takuulla.

  1. Varmasti hyvät nuo Icebokit, ei vain oikein meikälle sopivat. Juuri hankkimani varsikengät on erittäin jämerät juuri nilkkojen kohdalla sekä lesti sopiva. Sisäjäykkyys pitää jalan paremmin tukevasti kengässä kuin M05′, sekä huoltaminen on helpompaa kun ei tarvitse nahkapintaa hoitaa. Kesään mennessä näkee oliko valinta oikea. Jalkineisiin kannattaa sijoittaa, vaikuttaa koko ihmisen hyvinvointiin ja jaksamiseen.

 2. Niin kannattaa sijoittaa; meillä on sijoitettu.
  Varastossa on vanhimmillaan n. 20 vuotta vanhoja naisten aivan virheettömiä italialaisia merkkikenkiä, pikkukenkiä, juhlakenkiä, arkikenkiä, venekenkiä, varsikenkiä, talvisaappaita tms. vaikka kaupan perustaisi.

  Minulla samoin tolkuton määrä eri tarkoituksiin mustia lankattuja, kiiltäviä juhla, arki ja smokkikenkiä. Puhumattakaan oikeita ”maalaistöihin” tarkoitettuja turvakenkiä, saappaita, kahluuhoususaappaita. Pääasiassa kaikki eri
  elämäntilanteisiin liittyviä ja työtarpeisiin hankittuina. Jos tuon varaston myisi, saisi siitä ehkä tonnin, mutta uusarvoina se lienee kymmenientuhansien arvoinen.

  Lahjoitettu on puolet.

 3. Minulla taas on italialaiset yli nilkan ulettuvat Vin- Tex kengät. Sanovat niitä vuoristokengiksi. Niissä on irroitettavat paksut villavuorit ja niissä on kova kärkiosa. Mainiot metsähommissa, kun ei tunnu vaikka jotain tipahtaa varpaille ja tukee nilkan. Alkavat olla jo ehtoopuolella, mutta vielä hyvät silti.

 4. Tänään tein lenkin niillä talviysiykkösilläni, olipa mukava reissu. Huomenna pitänee taas yrittää niillä kidutusvälineillä. Sivelin niille taas tänään runsaasti mehiläisvahaa sisältävää nahkabalsamia, että kova nahka pehmenisi, eikä kiduttaisi. Nahka taipuu kävellessä kummallisesti väärästä kohdasta aiheuttaen kipua.

  Jospa niistä kidutusvälineistä tulisi vielä kunnon maiharit kunhan jaksaa kestää kipua. Viron Suojeluskunnan varusvarastolta kuittaamieni maihareiden kanssa minulla ei riittänyt pitkäjänteisyys. Hylkäsin ne ja olen käyttänyt suomalaisia maihareita myös Virossa.

  Yritin saada Jalaksen valamaan uudet pohjat vanhoihin hyvin palvelleisiin M05 taistelijan maihareihin, mutta ei onnistunut. Ovat kuulemma hävittäneet vanhat muotit ja lestit. Niistä vanhoista olisi varmaan tullut erinomaiset, kun olen niitä käyttänyt ja käyttänyt – pohjan kuvio vaan on jo mennyt sakkokuntoon ja pahat murtumatkin pohjissa. Nahkaosat ovat erinomaisessa kunnossa, kun olen niitä huoltanut hyvin. Tarjosin 100 euroa uusista pohjista, mutta ei kiinnostanut.

  1. Kehoittaisin siirtymään nykyaikaan, niin tein minäkin. Nuo täysnahka töppöset on viime vuosituhannen keksintö, raskaat ja epäkäytännölliset. Näin olen tämän nyt todennut.

 5. Kun kalvokengistä puhkeaa se kalvo, niin niillä ei enää tee mitään vaan on hankittava taas uudet. Minulla samat maiharit palvelee enemmän kuin 10 vuotta kovassa käytössä.

  Sotilasvirkapuvun yhteydessä ei saa käyttää millaisia töppösiä hyvänsä.

  1. Jotta olisi sotilasvirkapukuohjesäännön sitoma, pitäisi omata sotilasvirka. Omatekoinen rambo on siviili, jolla ei ole juridisia esteitä käyttää vaikka aamutohveleita.

Kommentoi