Hyvää itsenäisyyspäivää!

101 vuotta itsenäinen Suomi. Onnea!

Jaa käyttäen:


18 Replies to “Hyvää itsenäisyyspäivää!”

 1. Hyvää itsenäisyyspäivää Markolle ja koko Suomen kansalle toivottaa tepivaari

  1. Kiitos samoin! Ari ja Tomi hoitaa sankarihautausmaan vartioinnin. Pesonen ja Syrjälä on ylennetty! Onnea heille! Minä kotiudun tänään tältä ”jotokselta”.

 2. Itsenäinen Suomi on tasan 10 vuotta vanhempi, kuin minä olen. Olen siis saanut taivaltaa ajoittain hyvinkin kivikkoista tietä yhtäjalkaa itsenäisen Suomen kanssa. Kansalaaisodan haavat vuotivat vielä verta, kun olin pikkuinen poika. Jotakin on jäänyt mieleeni tapahtumista ja vanhempien puheista niiltä ajoilta. Sukumme oli menettänyt muutaman nuoren jäsenensä ja vain seikkailunhalun tähden. Perheemme jäsenistä eei kukaan ottanut asetta vaikka olivat demareita tai ehkä juuri siksi. Suurin osa SDP silloisista jäsenistä ei lähtenyt mukaan kapinaan ja saivat siitä maksaa jälkeenpäin kovaa hintaa. Isoisäni esim. nukkui kuolemaansa asti 1950-luvulla pistooli tyynyn alla, kun pelkäsi, että kommarit tappaa hänet luopiona sotien jälkeen, kun kommarit olivat voimansa tunnossa.

  Itsenäisen Suomen kova koetus tuli, kun ryssät hyökkäsivät Suomeen ilman sodan julistusta 1939. Olin Talvisodan syttyessä 11 vuotias koulupoika. Muistan hyvin, kun Helsingin kaduilla myytiin sähkösanomia syksyn mittaan 1939, joissa kerrottiin Suomen ja Neuvostoliiton neuvotteluista alueluovutuksista.

  Sodat sitten päättyivät toistaiseksi 1944, jolloin olin jo 16 vuotia. En ihan ehtinyt mukaan sotaan, Vapaaehtoisena olisi päässyt jo 17 vuotiaana. Silloin suomalaiset puhalsivat yhteen hiileen. Nyt on toisin, kun kansa on jakautunut kahtia. Mutta se onkin sitten toinen juttu.

  Tässä pieniä muistikuvia Suomen itsenäisyyden alkutaitapeelta pienen pojan silmin ja korvin nähtynä ja kuultuna.

 3. Frank Martela Hesarissa=Mallia kannattaa ottaa Kyösti Kalliosta Nivalan kirkossa 5. toukokuuta 1918. Vain kuukautta aiemmin Kallio oli piilotellut Helsingissä peläten henkensä puolesta ja hänen vaimonsa veli oli kuollut taisteluissa. Mutta kostonhimon sijasta hän piti puheen, jota pidetään yhtenäisen kansakunnan rakentamisen lähtölaukauksena:

  ”Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä.”

  Värejä on tätä nykyä enemmän, mutta muuten Kallion sanat ovat ajankohtaiset myös tänä itsenäisyyspäivä

 4. Ruksailin muutaman ”ajatuksen” pois tältä blogilta. Nyt on Suomen itsenäisyyspäivä. Jotain rajaa noihin juttuihin..

  Edelleen, hyvää itsenäisyyspäivää!

 5. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille tasapuolisesti.
  Pitäkäämme yhdessä Suomen ja suomalaisten ja erityisesti vähäosaistemme puolta.

  1. Olen itse tehnyt paljon mm maanpuolustukselle vapaaehtoistyötä. Vähäosaisia pitäisi auttaa enemmän.

 6. Gustav Hägglundin haastattelu klo 14-15 oli upeaa tietoa kaikille niin puolustusvoimien edustajille kuin myös siviileille ja poliitikoille.

  Kenraali on täysin kirkkailla aivoillaan 82-v kertomassa maailmanlaajuisesta politiikasta koko laajuudessaan.

  Suomi on erityisasemassa ainoana Euroopassa, jossa on yleinen asevelvollisuus ja, se on vahvin vrt, muihin maihin koko Euroopassa.

  Kannattaa katsoa ja kuunnella Juha-Pekka Rantalan haastattelu, löytyy varmaan YLE- areenasta.

  1. Hägglund antoi tietyn kannan Naton leviämisestä kohti itää. Pitää muistaa ettei tämä kenraali ole jumala. Hänestä on muuten hyvä kirja : ”Gustav Hägglund, Leijona ja kyyhky”, kannattaa lukea.

Kommentoi