Kapeat hartiat

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005822159.html

Harkimo sohaisee ja saa vihat päälleen.
Totta siinämäärin että päätökset tehdään pienessä piirissä
ja sitten lauma painaa nappia.
Oikeastaan voisi syyttää niitä laiskoja edustajia jotka
tyytyvät sivuosaan.
Miksi demogratiassa annetaan pienen piirin päättää?
Melkoinen joukko ns vanhoja edustajia hyppää lokoisille eläkepäiville.
Ovatko he sysätty päätösrigissä ulkokehälle? Sekö on demogratiaa?
– En malttanut olla ottamatta hesarin linkkiä – kannattaa lukea.

3 vastausta artikkeliin “Kapeat hartiat”

  1. Tässä kopio Hesarista:

    Harry Harkimo julkaisi ”politiikan sisäpiiriä” kuvaavan kirjansa – Suomen poliittinen johto mahtuu hänen mukaansa tilataksiin ja yhteiskunta on ”kaukana demokratiasta”
    Kirjan julkaisusta ilmoitettiin toukokuussa pian Liike Nytin perustamisen jälkeen.

    Harkimo: ”Koko poliittinen systeemi on täysin vanhanaikainen”

    Nyt toistetaan: Harkimo: ”Koko poliittinen systeemi on täysin vanhanaikainen”
    Niko Vartiainen HS
    Julkaistu: 10.9. 14:47 , Päivitetty: 10.9. 17:29

    Kokoomuksesta keväällä eronnut ja Liike Nyt -ryhmän perustanut kansanedustaja Harry Harkimo julkaisi maanantaina kirjan nimeltä Suoraan sanottuna.

    Kirjan ovat tehneet yhdessä Harkimo ja toimittaja Riku Siivonen, joka on editoinut Harkimon kolumneja Iltalehteen ja Savon Sanomiin.

    Kirjassa Harkimo sanoo suomalaisen poliittisen järjestelmän olevan kaukana demokratiasta, koska puolueiden sisällä valtaa käyttävät harvat. Harkimon mukaan Suomen päätöksentekijät mahtuvat tilataksiin.

    ”Esimerkiksi kokoomuksessa on vähän yli 30 000 jäsentä, mutta näistäkin alle kymmenen prosenttia on aktiivisia. Niinpä todellisuudessa poliittista järjestelmää pyörittää noin prosentti ihmisistä, ja 99 prosenttia istuu katsomossa.”

    Esimerkiksi kokoomuksen päätöksen kannattaa Britannian yleistukimallia sosiaaliturvan ratkaisuksi tuli Harkimon mukaan suoraan puolueen puheenjohtaja Petteri Orpolta, joka oli päättänyt asian avustajansa kanssa.

    ”Kävi ilmi, että tätä kantaa ei ole pohdittu sen paremmin eduskuntaryhmässä kuin puoluehallituksessa.”

    Suomen politiikan tilataksiin pääsevät Harkimon mukaan Orpo ja tämän avustaja, pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja tämän avustaja, presidentti Sauli Niinistö. Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ”pääsee roikkumaan taksin takapuskurin päälle”.

    Tilataksilaisiin pääsevät Harkimon mukaan vaikuttamaan konsulttiyritysten ja etujärjestöjen lobbarit. Harkimo perusti Liike Nytin yhdessä lobbaustoimisto Kreabin toimitusjohtajan Mikael Jungnerin kanssa. Jungner on myös Sdp:n entinen puoluesihteeri.

    He kertoivat Liike Nytin perustamisesta huhtikuussa. Mukaan ovat liittyneet muun muassa toimittaja Tuomas Enbuske sekä liikemiehet Alex Nieminen, Jethro Rostedt ja Sedu Koskinen.

    Esimerkkinä kokoomuksen harvainvaltaisesta päätöksenteosta Harkimo käyttää sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta käytyä päätöksentekoprosessia kokoomuksen sisällä.

    Hänen mukaansa aikoinaan sotesta tehty sopimus sisälsi aivan erilaiset yksityiskohdat kuin nyt käsittelyssä olevassa sote-ehdotuksessa on.

    ”Muutaman edustajan oman järjen käyttö sai järjestelmän enemmän tai vähemmän kriisiin. Esimerkiksi Elina Lepomäen hyvin argumentoidut kriittiset kommentit sekoittivat pakkaa, vaikka niin ei pitäisi olla.”

    Uskolliseen johtajan seuraamiseen ollaan Harkimon mukaan niin tottuneita, ettei ”kukaan tahdo edes uskoa, että joku voisi toimia oman näkemyksensä mukaisesti”.

    Kokoomuksesta lähdettyään Harkimo kertoo myös ahdistuksen kadonneen.

    ”Se koko systeemi, mikä siellä pyöri, ahdisti minua ihan sairaasti. Aloin nukkua yöni paljon paremmin sen jälkeen.”

    Kirjassa Harkimo kuvaa myös vuotta 2016, jolloin Alexander Stubbin tilalle kokoomuksen johtoon valittiin Orpo. Harkimo kannusti Orpoa lähtemään ehdolle.

    ”Silloin ajattelin, että hän johtaisi kokoomusta eri tavalla kuin Alex Stubb ja olisi siten parempi vaihtoehto”, Harkimo kirjoittaa.

    Hänen mukaansa Stubb oli tappionsa jälkeen katkera eikä tervehtinyt Harkimoa enää eduskunnassa.

    Viikonloppuna Harkimo kirjoitti Savon Sanomien verkkosivuilla, että Stubb olisi ennen eduskuntavaaleja tarjonnut Harkimolle kulttuuriministerin tehtävää.

    Ministerin tehtävää tarjosi myös Orpo, Harkimo kirjoittaa. Hänen mukaansa Orpo lupasi, että jos kokoomukselle aukeaa uusi ministerin paikka, hän siirtää Kai Mykkäsen ulkomaankauppaministerin paikalta muualle.

    Mykkäsestä on sittemmin tullut sisäministeri, ja ulkomaankauppaministeriksi nostettiin Anne-Mari Virolainen.

    Lounaalla Harkimon kanssa Orpo ei myöhemmin ”enää muistanut luvanneensa siirtää Mykkäsen pois”, Harkimo kirjoittaa.

    ”Silloin sanoin Petterille, että älä lupaa mitään sellaista, mitä et voi sitten pitää.”

    Keväällä Harkimon ilmoitettua lähdöstään Orpo kiisti HS:lle, että Harkimolle olisi luvattu kokoomuksesta ministerin tehtävä. Toisaalta Orpo sanoi, ettei mahdollisuuksia päästä ulkomaankauppaministeriksi helpota, että Harkimolla on liiketoimia Yhdysvaltain pakotelistalla olevien liikemiesten kanssa.

    Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoi puolestaan tuolloin, että Harkimolle on tarjottu ”vastuullisia tehtäviä eri projektien johdossa”.

    Harkimon mukaan Orpo yritti saada hänet vetämään kokoomuksen yritysryhmää.

    ”Se oli tyhjänpäiväinen homma, mutta sillä yritettiin lepyttää mua.”

    Kirjan julkaisutilaisuudessa Harkimo sanoi soten kohdalla päätöksenteon perustuneen uhkakuviin, ei lakiesitysten hyvyyteen.

    ”Kukaan ei pystynyt perustelemaan tätä sotea, miksi tämä on hyvä ja miksi tämä pitäisi toteuttaa. Tätä perusteltiin kaiken maailman muilla asioilla paitsi sillä itse asialla. Mielestäni se on aika erikoista.”

    Harkimon oma kielteinen kanta sote-uudistukseen muotoutui Liike Nytin oman nettiäänestyksen perusteella.

    Hänen mukaansa Suomessa on vallalla asenne, että tavallisten ihmisten ei voida antaa päättää poliittisista asioista. Tällainen asenne on Harkimon mukaan muun muassa Liike Nytin vastustajien sekä poliittisten toimittajien joukossa.

    ”Minä uskon, että ihmisten pystyy päättämään, jos niille perustellaan asiat ja jos ne saavat tarpeeksi tietoa.”

    Liike Nyt muotoutuu Harkimon mukaan niiden asioiden pohjalta, joita ihmiset netissä päättävät.

    ”Ei tässä mennä Jungnerin mukaan tai Harkimon mukaan. Tässä mennään ne asiat edellä, mitä siellä päätetään. Jos mä olen eri mieltä, se on minulle huonoa tuuria.”

    Harkimon mukaan Liike Nyt päättää todennäköisesti lokakuussa, lähteekö se ensi keväänä vaaleihin. Ratkaisu riippuu muun muassa siitä, kuinka paljon yleisöä hankkeen tapahtumat keräävät.

    ”Pitää peilata, kuinka suuri suosio tällä on. Ei kannata viemään eteenpäin, jos ihmiset eivät halua. Ei ole järkeä, että lähden yksin kansanedustajaehdokkaaksi ja minut valitaan.”

    ”Mitä mä siellä teen yksin? Enhän mä nytkään tee siellä mitään yksin.”

    ”… Ja taas kerran Harkimo ajaa vain omaa etuaan ja businestaan- sanon minä !”

  2. Harkimo on kieltämättä malliesimerkki tapauksesta joka koittaa luoda itselleen sankarin myytin vaikka toimillaan on aika lailla suomen vahvin esimerkki absoluuttisen, pelkovetoisen diktatuurin ajamisesta.

    Hänen toimensa ovat sanalla sanoen hirveitä.

  3. Syyttää pientä piiriä ja ajaa itse vielä pienempää edukseen.

    Mutta aiheena yritin herätellä pientä piiriä joka toimii meillä ns demogratian nimissä
    – onko se enää demogratiaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *