68 vastausta artikkeliin “Kielipolitiikkaa”

  1. Ruotsin miehitys aika loppui muistaakseni 1809 vuonna jotenka se siitä terv tepivaari

    1. No siinä puhut ei se keltään pois ole, Tampereella voi kyllä saada noukkaansa siitä kielestä . terv tepivaari

      1. ”Tampereella voi kyllä saada noukkaansa siitä kielestä . terv tepivaari”

        Voi vai? Enpä ole kuullutkaan. Aamulehti kyllä kirjoitti, että vapaan kielivalinnan puolesta nimiä keräävää oli ahdisteltu.

  2. Heikki on muotitietoinen, tytöt tykkää, sillä kansallisvaltiovihamielisyys on nyt kuuminta muotia.

    Muotivillitykset vaihtelevat. Sata vuotta sitten naapurien metsästely oli in.

  3. Esko Valtaoja puhui tänään Kokoomuksen tulevaisuuspäivillä. Hän mm. ehdotti että kielten pänttääminen ei ole enää tarpeellista, kouluissa olisi paljon tärkeämpää opetettavaa. Kielten käännös alkaa olemaan täysin automaattista ja reaaliaikaista koneiden toimesta. Epäilipä hän että jopa suomi-savo käännös sujuisi koneilta joku päivä. Rohkeaa!

    1. Itse olen aikanani toiminut tulkkina savolaisten ja Warkauden ruotsinkielisten välillä. Liitän tähän ylläolevan linkkini takana olevan esseen:

      Town of Varkaus, in the middle of Finland

      June 4, 2010 at 12:59am
      I joined (liked) the FB page dedicated to Finnish town, perhaps even city of Varkaus. On that page is a reference to Wikipedia:

      The municipality is _unilingually Finnish_.
      At the time when I made my presence known in Varkaus and at Ahlströn Paper Mill there was a tightly knit Swedish-speaking community, called Kosulanniemi. Populated by the management and upper-rank white-collar employees of Ahlström and families. There was also a Swedish middle-school.

      Varkaus was markedly bi-lingual – the languages being Swedish and ”Savolax” (a rich Eastern dialect of Finnish). And the two groups did not understand each other, neither had they too much need to communicate with each other. I fell between cracks: I belonged to neither group, but understood both languages.

      This is my humble contribution to the near-history of Varkaus. Enjoy.
      [image]
      Ahlström Paper Mill in Varkaus
      (later owned by StoraEnso)Ahlström Paper Mill in Varkaus (later owned by StoraEnso)

      1. Varkaudessa sisällissota kärjistyi ”kahden eri rodun” väliseksi taisteluksi ja ”Huruslahden arpajaiset” antoivat suuntaa summittaisille teloituksille jatkossa.
        Varkaus oli punaisten valtaansa ottama saareke valkoisten alueen keskellä, jonka valkoiset helposti valtasivat.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Huruslahden_arpajaiset

        ”Vallitsevissa sisällissodan olosuhteissa valkoinen osapuoli toimi ehkä omasta mielestään riittävän lainmukaisestikenen mukaan? (valkoiset toimivat lähinnä lakia muistuttavan valkoisen sodanjohdon antaman ohjeen mukaan), mutta nykyaikaisen käsityksen mukaan kyseessä on sotarikos. Tekoja voidaan siis pitää laittomina, koska tuolloin ei ollut käytettävissä kuolemanrangaistuksen sallivaa, asianmukaista lainsäädäntöä.”

  4. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201803132200808798_ul.shtml

    ”Tiina ei ole ainoa

    Göteborgissa ruotsinsuomalaisten lasten vanhemmat ovat kertoneet kielihuolistaan ja suomenkielisten syrjinnästä koulun johdolle. Koulun tutkinnassa kävi ilmi, että yksi koulussa aiemmin työskennellyt opettaja oli yrittänyt estää lapsia puhumasta suomea.

    Samankaltainen tilanne on tapahtunut myös Västeråsissa, Tukholman lähistöllä. Tapauksesta on ilmoitettu kansalliselle syrjinnän vastaiselle oikeusasiamiehelle.”

    ”Koulun tutkinnassa kävi ilmi, että yksi koulussa aiemmin työskennellyt opettaja oli yrittänyt estää lapsia puhumasta suomea.”

    Ope saattoi olla Suomesta muuttanut svekomaanitaustainen. Asia pitäisi tutkia.

    Sata vuotta sitten monen svekomaanin ja riikinruotsalaisen rotupoliitikon ja rotusotilaan unelmana oli saada Suomi liitettyä takaisin ruotsiin, jotta keltaista rotua olevia finnejä olisi ollut kiva höykyttää samaan tyyliin kuin keltaista alempaa rotua olevia finnejä höykytettiin jopa suomalaisalueilla pohjoisessa Ruotsissa, ehkä vielä enemmän kuitenkin Uppsalan rotuyliopiston ympäristössä.

    Tuolla finnien syrjinnällä on monisatavuotiset perinteet. Syrjinnän voimakkuus on vaihdellut. Hieman pölähtäneen Lipposen puheista päätellen syrjintää olisi hyvä jatkaa historiallisista syistä.

    Olisiko Lipposen sukutaustasta selvitettävissä finni-inhon syitä? Biologiselta taustaltaan Pate saattaa olla Tampereen seudun hurreja. Lipposen isän sukunimi tulee siitä, että isän biologinen täti Lippos-miehineen adoptoi hänet.

    No joka tapauksessa Patesta kehkeytyi hurraa-hurraa-eläköön-eläköön isoruotsalainen nationalismi. Suomalaiset tasa-arvoa tavoittelevat ”nationalistit” Pate toivottaa alimpaan helvetiaan. ”Nationalistit on eristettävä. Nationalisteille ei saa antaa tuumaakaan periksi.” Noista ansioista Patelle myönnettiin rotutohtori Freudenthalin muistomitali ja kassillinen kahisevaa. Finnejä etnisesti syrjiviä lakeja kehittelevä Folktinget on ymmärtääkseni antanut hänelle kultaisen mitali. Folktingetillä on varaa levitellä jalometallisia mitaleja hyödyllisille tahoille, koska se saa pöljiltä alemman rodun keltaista rotua olevilta puoli miljoonaa euroa vuosittain apurahaa etnisen syrjinnän edistämiseksi.

  5. Tavoitteena kultainen rotuhygieniamitali ??
    Mutta toisaalta erirotuisia ihmisiä ei ole olemassa.
    On vain pelkästään ihminen.
    Ihon väri on pieni poikkeama geenissä joka sanelee ihon värin.
    Sori kaikki rotuimmeiset, se vain on näin.
    Samaa sakkia ollaan kaikki.
    😀 😀

      1. Nykyajan mengelistien mielestä rodut eivät suinkaan ole mikään rikkaus, vaikka eri rodut ovat sopeutuneet Telluksella vallitseviiin erilaisiin olosuhteisiin.

        Rotuja vihaavat mengelistit yrittävät risteyttää kaikki rodut keskenään sekoittamalla kansat keskenään jopa vastoin kansojen omaa tahtoa.

        Esimerkiksi Helsingin Sanomat tuntuvat oleva rotuvihamielisten mengelistien yhteinen linkki. Mutta tämä on vain tuntumaa. Täytyisi päästä kärpäseksi kattoon Hesarin peräkammarin poikien juttuja seuramaan saadakseen Hesarin tarkoitusperistä paremman selon.

    1. Sellaiseen sakkiin Savikivi kuuluu, jonka sakin mielestä Telluksen monikulttuurisuutta ja monirotuisuutta ei pitäisi hävittää mengelöimällä kulttuureja ja rotuja esimerkiksi huijarien ja silmäänkusijoiden kehittämän multiculturalismi -aatteen avulla.

  6. Me kaikki ihmiset kuulutaan ns seka rotuisten porukkaan ja paritellaan aivan kenen kanssa huvittaa . terv tepivaari

    1. Svekomaanit pelkäävät vapaata parinmuodostusta ja harjoittavat segregaatiota eli eristäytymistä. Lipponen taputtaa suuria ja karvaisia käsiään.

      Kyllähän segregaatio saattaa parantaa ”ruotsalaisen rodun” säilymistä Erudenthalin tavoitteen mukaisesti. Mutta liekö tämäkään ylhäältä päin toteutettu ohjailu sen myönteisempää kuin multiculturalismin toteuttaminen.

      Multiculturalistinen malli olisi, että esimerkiksi työttömyystukea saadakseen tulisi työttömän muuttaa rantaruotsiin samaan tapaan kuin Afrikan työttömiä siirretään pohjolaan.

    1. ”Mehän olemme kaikki afrikkalaista sukujuurta.”

      No, kuitenkin mengelistit vihaavat kansojen eriytymistä ja erilaisia sopeutumia. Mengelistit vihaavat ihmisrotuja, jotka siis pitäisi hävittää sekoittamalla kansat. Voi olla muitakin strategioita.

        1. No on sulla jutut kas kun en ahvena tuntematonta Sotilasta siteeraten ku mulla on hariat vähän köyryssä . terv tepivaari

        1. Mää nääs olinkin keisari pingviini edellisessä elossa en muista missä asuin .
          Tuskipa afrikassa kuitenkaan .terv tepivaari

  7. Yleisesti hyväksyttyjen tieteellisten teorioiden mukaan kaikki ihmiset ovat varsin pienen Afrikassa säilyneen ihmispopulaation jälkeläisiä, koska oletaan, että Tellusta kohtasi ammoin niin merkittävä luonnonkatatastrofi, ettei laajemmilla aluiella ollut selviytymisen mahdollisuuksia.
    Enempää teoriaan perehtymättä, oletan että mm. neanderthalilaisten esi-isät ovat lähtöisin tuolta pieneltä alueelta, jos eivät olisi, niin elämää on voinut säilyä muuallakin. (Suomalaisilla ja kiinalaisilla on merkittävää neanderthalilaista perimää ja sekös svekomaaneja hatuttaa.)
    ——————————-
    Jos siis valtiovalta alkaisi soveltaa multiculturalismia rantaruotsin suhteen, niin työttömät voitaisiin siirtää sinne. Demokraattiset lakimiehet (Demla) voisi Tavjan ja Astrid Thorsin johdolla järjestää ”positiivista syrjintää” rantaruotsiin niin, että paikallisia syrjittäisiin positiivisesti pois finnien onnen tieltä samalla periaatteella kuin Tavjan kopla on tähän mennessä suosinut suomalaisia paljon suurempien kansojen ja kulttuurien edustajia.
    Vaikea on sanoa, kauanko menisi aikaa, jotta tavjalaisuus olisi pystynyt juurimaan alueelta sinne eriytyneen suomenruotsalaisen kulttuurin.

  8. Suuri kysymysmerkki, eli mikä ja miksi päättäjät eivät saa aikaan muutosta järkevään kielipolitiikkaan?
    – Onko taustalla raha?
    – Jos ja kun haluttaisiin järkevää kielipolitiikka, niin otettaisiin englanti ruotsin tilalle ja sitten se toinen vaihtoehto tulisi jakaa eri kielien kesken, kuten saksa-venäjä-espanja-kiina-
    niin pienenä maana olisimme paremmin edustettuina kielitaidoillamme maailmalla.
    Englanti voitaisiin ottaa ohjelmaan jo leikkikouluissa alkavaksi.

  9. Taustalla on raha ja poliittinen taustapeli, missä rantaruotsalaiset rahoittavat suomenkielisiä rahankipeitä poliitikkoja ja saavat vastineeksi hurrimurremyönteistä potaskaa julkisuudessa.
    Rantaruotsalaisia kielirasisteja hirvittää, kun itä-Suomessa, missä rantaruotsalaisia ei pääsääntöisesti ihmisiän aikana tarvitse palvella, pakkoruotsin kirjoittaminen ylioppilaskirjoituksissa on kärsinyt katastrofaalisen romahduksen

  10. ”Rantaruotsalaisia kielirasisteja hirvittää, kun itä-Suomessa, missä rantaruotsalaisia ei pääsääntöisesti ihmisiän aikana tarvitse palvella, pakkoruotsin kirjoittaminen ylioppilaskirjoituksissa on kärsinyt katastrofaalisen romahduksen”
    —-
    Tuossa voi olla protestihenkeä mukana. Protestin pitäisi olla vielä laajempi, jotta virkaruotsi -vaatimukset saataisiin kitkettyä pois.

    Koska järkipuhe ei vetoa häikäilemättömiin svekomaaneihin, niin joudutaan kulkemaan vähän vaikeamman tien kautta.
    ———————
    Pitäisi järjestää äänestys pääkielestä ja julistaa uusi kansalliskielipäivä viralliseksi liputuspäiväväksi, jolloin suomea ja suomenruotsia puhuvat voisivat halia toisiaan.

    Ruotsalaisuuden ja venäläisyyden päivää voitaisiin juhlia 6. marraskuuta, myöskin somaliuden, kurdiuden, arabialaisuuden, pataanien, turkkilaisuuden, marokkolaisuuden, israelilaisuuden, mongollaisuuden yms. päivää voitaisiin juhlia samalla kertaa.

  11. ”Rantaruotsalaisia kielirasisteja hirvittää, kun itä-Suomessa, missä rantaruotsalaisia ei pääsääntöisesti ihmisiän aikana tarvitse palvella, pakkoruotsin kirjoittaminen ylioppilaskirjoituksissa on kärsinyt katastrofaalisen romahduksen”

    Kyllähän maaniset svekot ovat tehneet kaikkensa mannersuomalaisten sabotoimiseksi. Hiljattain kajahtaneiden puheenjohtaja riemuiksi, kun kielivapauden kokeilu ei vielä ottanut.
    Mikä riemun päivä taas noille hölmöläisille, kun Elinkeinoelämän keskusliiton toiveet eivät toteudu.
    Mitään ei Suomi häviä, jos noitten etnistä syrjintää edellyttävien kaheleitten puolue siirretään historian roskatunkiolle.

    https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/kielitaitoinen-kansa-se-ei-ole-kohta-enaa-totta/

    ”Suomessa Elinkeinoelämän keskusliitto on ollut huolissaan tulevan työvoiman kapeasta kielitaidosta. Euroopan komission tekemän kyselyn mukaan kaikkien EU-maiden pk-yritykset kaipaavat yhä kielitaitoisempaa väkeä. Tarvittaisiin arabiaa, kiinaa, japania, ranskaa, espanjaa ja venäjää.

    Vaikka kiinan ja japanin opiskelu on saanut paljon julkisuutta, ilmiö on Suomessa vielä marginaalinen. Venäjää meillä on aina opiskeltu hyvin vähän, vaikka sen merkitystä kaupankäynnissä on korostettu.”

  12. ”Pitäisi järjestää äänestys pääkielestä ja julistaa uusi kansalliskielipäivä viralliseksi liputuspäiväväksi, jolloin suomea ja suomenruotsia puhuvat voisivat halia toisiaan.”

    Siis käsite pääkieli ei tarkoita samaa kuin kansalliskieli.

    Taxellin paradoksin (joka on segregaatioparadoksi) lisäksi on svekoilla puhdas kieliparadoksikin.
    Perustuslakiin on kirjattu, että Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Kuitenkin Ruotsiin muuttaneet suomenruotsalaiset pitävät itseään Ruotsissa kieli- ja kulttuurivähemmistönä ja siksi suomenruotsalaiset ovat halunneet heidän tunnustamistaan kielivähemmistöksi vähemmistölle kuuluvin oikeuksin. Ruotsalaiset eivät ole heidän toiveisiinsa suostuneet.

    Suomen, meänkielen, saamen, jiddishin ja romanikielen omaajilla vähemmistökieliasema on.

    Vaikka palstamme Putkinen pitääkin virheenä Ahvenanmaan myymistä Ruotsille sen linnoittamiseksi (ei luota ruotsalaisiin ?), niin kaupan toteutuessa Ahvenanmaa todennäköisesti julistettaisiin suomenkieliseksi hallintoalueeksi, jolloin suomenkielisten asema saarilla paranisi.

  13. wiki:
    ”Snellmanin päivää suositeltiin liputuspäiväksi jo 1920-luvulla, mutta vasta vuonna 1952 päivä tuli almanakan liputuspäiväluetteloon. Suomalaisuuden päiväksi Snellmanin päivä nimettiin vuonna 1978.”

    Maaniset svekot alkoivat juhlia ruotsalaista imperialismia Kustaa Adolfin muistopävänä vuonna 1908.

    wiki:
    ”Kieliriitojen värittämällä 1930-luvulla ruotsalaisuuden päivän juhlintaa varjostivat äärimmillään jopa rajuiksi katutappeluiksi kärjistyneet Suomen kieliryhmien väliset kiistat. ”Suomalaisuusintoilijoiden” piirissä päivää pidettiin ”aggressiivisen imperialismin juhlapäivänä”.[5] Toisen maailmansodan aikana pyrittiin korostamaan kansan yhteenkuuluvuutta kielirajoista huolimatta ja myös juhlien järjestäjä vaihtui puoluepolitiikan ulkopuoliseksi Folktingetiksi.

    Yliopiston almanakkaan 6. marraskuuta on merkitty liputuspäiväksi vuodesta 1979 lähtien.”
    ——————————
    Folktinget ei suinkaan ole puoluepolitiikan ulkopuolinen toimija, vaan se koostuu niiden puolueiden edustajista, joilla on ruotsinkielisiä osastoja. Perussuomalaisia ei siihen joukkoon kelpuuteta, eikä puolueettomia.
    wiki:
    Edustajat valitaan joka neljäs vuosi kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Edustajia on yhteensä 75.
    RKP 50
    SDP 8
    Kokoomus 6
    Ahvenanmaan edustajat 5
    Keskusta 2
    KD 2
    Vihreät 1
    Vasemmisto 1

    No, joka tapauksessa Folktinget vaatii ja suunnittelee finnejä etnisesti syrjiviä lakeja.
    Rikkaimman väestönosan hyväksi valtion tuella tapahtuva etninen syrjintä on ainutlaatuista Euroopassa. Ovatko suomalaiset hulluja? Varsin originelleja ainakin ovatten ja ehkä pöhkövaivaisuuskin on vaikuttamassa.
    Jospa edes ”demokraattiset” demarit toipuisivat pöhkövaivaisuudestaan ja hulluudestaan, eikä se originelliuskaan välttämättä hienoa ole.
    —————————————
    – Ruotsalaisuuden päivän liputtaminen voitaisiin lopettaa heti tai nimike voitaisiin muuttaa kansallisuuksien juhlapäiväksi.
    – Suomalaisuuden päivänkin liputus voitaisiin lopettaa.
    – Suomenruotsalaiset voisivat liputtaa suomenruotsalaisuuden päivää haluamanaan ajankohtana.

  14. https://www.youtube.com/watch?v=k3voZw4uPAA

    ”Folktingetiä dominoi isoruotsalainen äärinationalistinen (svekomaaninen) RKP. Folktinget saa vuosittain puoli miljoonaa euroa valtion tukea. Folktinget on saanut ujutettua maamme lainsäädäntöön finnejä etnisesti syrjiviä lakeja. Lakiin perustuva etninen syrjintä taloudellisesti paremmin menestyvän kansanosan hyväksi on Telluksessa varsin harvinaista. Se ei ole muotia enää Etelä-Afrikassakaan. Ruotsin korkein oikeus on kieltänyt etnisen syrjinnän jopa köyhemmän kansanosan hyväksi yliopistojen oppilasvalinnoissa. Meillä suositaan etnisesti parhaiten menestyvää kansanosaa, koska äärinationalistinen RKP ja sen dominoima Folktinget ovat saaneet huseerata tyrannosaurusten tavoin. Maahanmuutto Suomeen tekee muut kielet hyödyllisemmiksi hallita kuin mitä suomenruotsin hallinta on. Ei ole yksilön eikä yhteiskunnan kannalta hyödyllistä eikä siis pedagogisesti oikein suosia opetuksessa suomenruotsia sisämaan oppilaitoksissa.”

  15. Tarpeellinen jalkautuminen: ( edellinen ei avautunut, mutta tässä):

    Kasvokkain kohtaamisesta on usein lyhyt matka ymmärtämiseen.
    Tämä kävi jälleen ilmi, kun sivistyslautakunta tutustui kolmeen koulukohteeseen Porvoossa.
    Kun omin silmin näkee ja puhuu asianomaisten kanssa, etääntynyt päätöksenteko ei enää niin helposti onnistu. Omakohtaisuus tuo asiat lähemmäksi.
    Porvoon sivistyslautakunnan edustajat joutuvat ottamaan kantaa kielikysymyksiin. Peipon koulussa puhutaan 14 eri kieltä. Pete Latun (vihr.) mukaan voisi jossain vaiheessa olla perusteltua (UM 19.3.), että erikieliset lapset kävisivät samaa koulua. Oman äidinkielen säilyttämisen kannalta tämä on tietysti haasteellista, mutta ehkä tämäkin ongelma on jossain jo ratkaistu.
    Sisäilmaongelmista kärsivät sen sijaan kaikki tasapuolisesti.
    Marianne Korpi (sd.) luetteleekin koko joukon kuntoon saatettavia asioita. Korven mukaan jo altistuneista lapsista ja aikuisista on otettava vastuu ja huolehdittava, että he saavat asianmukaisen seurannan ja hoidon tarvittaessa. Niin ikään Korpi muistutti kiinteistöjen kunnon raportoinnin tärkeydestä sekä siitä, että ilmastointi on oltava päällä jatkuvasti. Sisäilma-asiantuntijoiden mukaan koneellista ilmanvaihtoa ei saisi katkaista edes energiansäästön nimissä.

    1. Yksi Peipon koulu ei silti ole Suomi, se on Ruotsinkielisen alueen yksi kouluista ja tuskinpa ainoa sielläkään .
      Onneksi ei Suomessa ole pakko puhua Ruotsia kartanon herrojen aikaan sekin oli pakollista terv tepivaari

    1. Tampereen ja koko Suomenalueella on Suomenkielisiä rapiat 95 % ja loput on sitten Ruotsin kielisiä .
      Saamenkielisiä ei kannata mainita niitä taitaa olla alle prosentin . terv tepivaari

    2. Stubb oli saanut tietoa taxellistien järjestämästä linnoittautumisesta nelisen vuotta sitten. Systeemi on saattanut muuttua.

      https://www.verkkouutiset.fi/stubb-pitaa-lasten-erikielisia-valitunteja-segregaationa-11123/

      ””Olen kyllä myös kuullut kauhutarinoita sellaisista tilanteista, joissa esimerkiksi Porvoossa koulussa lapsia ei päästetä leikkimään pihalle välitunnilla yhtä aikaa, koska tapahtuisi jonkinlaista ’kielikontaminaatiota’”, Alexander Stubb totesi.

      ”Se muistuttaa minua enemmän Yhdysvaltain segregaatiosta 1950-luvulla kuin mistään muusta”, hän sanoi.”
      —————————–
      Ehkä meidän kaikkien pitäisi linnoittautua svekomaanitapaan.

  16. ”Oman äidinkielen säilyttämisen kannalta tämä on tietysti haasteellista…”

    Heikki, mihin tämä liittyi? Jos koulussa on lähdetty sille linjalle, että kaikkien (maahanmuuttajien) tulee saada opetusta omalla äidinkielellään, niin metsään mennään ja lujaa. Tällä estetään tehokkaasti kotoutuminen ja heitetään bensaa äärimmäisen haitallisen segregaation liekkeihin. Todellista kotoutumista ei tapahdu koskaan ilman paikallisen kielen oppimista.

  17. Kari

    Porvoon päättäjät ovat näin päättäneet.
    Tuo ei kuitenkaan poista sitä, että lapset opettelevat siellä pääkielenään suomea, vaikka ovat 14-kielisiä.

  18. Vain Ahvenanmaata koskee tuo oman kielen asia se ei ole manner Suomessa niin että se olisi Ruotsin kielisen kulttuurin pitoa kuten se on Ahvenanmaalla .
    On siellä myös tuo Juhannus salko sekään ei koske manner Suomen asia .
    Ja oikeasti montakoohan kieltä on nykyisinTampereella taitaa olla enempi kun 14 kieltä .
    Tuolla Afrikassa kun kieliä on sitten miljoonia . terv tepivaari

  19. Tepi ei nyt taas osannut lukea oikein tai ei ymmärtänyt mitään. Lues uudestaan.

    Suomennan:
    Huolimatta siitä, että siellä on 14 eri kieltä puhuvia, lapset opiskelevat pääkielenään suomea !

  20. Kyllä minä tuon luin ja se on oikein että lukevat Suomea se ei ole oikein että alle viiden prosentin kansanosuus vaatii 95 % Suomalaisita lukeen pakolla Ruotsin kieltä .
    No onneksi sen käyttö on vapaaehtoista Suomessa nykyään ainahan ei ole ollut edes noin . terv tepivaari

    1. Olis ollut mutta kyllä niitä lisää tulee kunhan huomaavat että vihdoinkin Suomi itsenäistyy myös kuninkas mielisistä .
      Ja Ruotsin kielen olen ymmärtänyt olleen silloin kun maassa kielilakeja otettiin käyttöön .
      mutta senkin vain ylimeno kautena josta nyt on muutama sata vuotta eiköhän ne sen ajan mummot ja papat ole kuolleet kaikki.
      Miehittäjien kieli Ruotsi on ei yhtään sen kummepi . terv tepivaari

  21. ”Vain viisi kuntaa halusi lähteä kielikokeiluun, vaikka siihen olisi ollut monella muullakin mahdollisuus.”

    Kuinkahan monta olisi lähtenyt, jos Suomessa kielipolitiikka perustuisi realiteetteihin? Suomessa kielilain vinoutuneilla määräyksillä ja virkamiesruotsi -agendalla on rakennettu pakkopaita, josta on vaikea irrottautua.

    On lähinnä surkuhupaisaa, että esim. Vantaa katsotaan kaksikieliseksi kunnaksi, vaikka kaupungin asukkaista vain n. 2,6% on ruotsinkielisiä.

    Tälläinen pelleily on mahdollista siksi, että kielilaissa on säädetty kaksi vaihtoehtoista kriteeriä kaksikielisyydelle. Joko kunnan/kaupungin asukkaista on 8% ruotsinkielisiä tai sitten heitä on lukumääräisesti vähintään 3 000. Jos olisi vain tuo 8%:n raja, niin kaikki suuret, nyt kaksikieliset kaupungit olisivat yksikielisiä. Esim. Helsinki, Turku, Vantaa, Espoo olisivat yksikielisiä.

    1. Ei siitä pannukakkua tullut vaanhyvä aloitus uudelle ajalle ilman kuninkaan Ruotsin kieltä . terv tepivaari

  22. Stubb puhuin paskaa:

    ””Olen kyllä myös kuullut kauhutarinoita sellaisista tilanteista, joissa esimerkiksi Porvoossa koulussa lapsia ei päästetä leikkimään pihalle välitunnilla yhtä aikaa, koska tapahtuisi jonkinlaista ’kielikontaminaatiota’”, Alexander Stubb totesi.”

    Porvoon Kulloo on esimerkki, jossa niin suomen- kuin ruotsinkieliset koululaiset ja päiväkotilaiset ovat yhdessä.

    https://peda.net/porvoo-borg%C3%A5/oppilaitokset/kulloon-koulu/tietoja-koulusta/tkk

  23. Taitaa tuo Kulloo olla valtakielen tekemä kielikylpylä . terv tepivaari

  24. … siis suomenkielenkö ? Kulloossa ? Avaahan linkki ja ymmärrä kommenttisi hulluus.
    Tunnen asian persjuurineen. Olen asunut siellä yhteisössä vuosia.

  25. Ei vaan Ruotsin kielen koskapa valta väestö porvoossa on Ruotsin kielistä .
    Suomeksi miehittäjän kieltä taikka kuninkas mielisten propakandaa
    Ei siihen tarvita asiantuntemusta kun asuu Porvoossa n 2 v tietää mikä pesäke se oikeasti on . terv tepivaari

  26. Sulla on ikäsi vanhat tiedot Porvoosta:

    Porvoo on suomen kielinen!
    – suomenkielisiä 64,1 %
    – ruotsinkielisiä 29,6 %
    – muut 6,3 %

    Et ole siellä oikeasti kiinteästi asunut, vaan ollut komennusmiesten joukossa Kilpilahdessa.

    1. Kyllä minä asuin siellä keskellä porvoota n 2 vuotta vaikka kirjat olikinTampereella .
      Ja olen varma että tuo Ruotsinkielisten osa koskapa on noin suuri Silloin se osuus oli vieläkin suurempi ja kyllä ne tekee kielikylpyjä jo lapsesta asti Suomen kielisille . terv tepivaari

  27. Mutta suotta me kinaamme asiasta joka on selviö minun mielestäni Ruotsin kieli pitää poistua Suomesta pakollisena oppiaineena .
    Ja kokonaan . terv tepivaari

    1. No ootkos Heikki ihan varma tuosta väitteestä, kyllä mielipiteitäni kuunnellaan muuallakin kun Ayyssä jopa arvostetaan niitä .
      Ja tuo kaikki sen vuoksi etten ole riippuvainen mistään enkä kenestäkään .
      Kerran kokeili eräs lahjoa jonka sitten heti ilmoitin kun kokous jatkui no hänet poistettiin salista heti .
      Mutta luulot luuloina niillä ei arvostusta saa kukaan, se karisma pitää itse hankkia terv tepivaari

        1. Ei mulla porvoosta huonot tiedot ole sen olen tiennyt että Ruotsin kielisten osuus siellä on laskenut koko ajan.
          Ja sen myös että tuo rapiat 29 % on tätä päivää jotenka ei ne huonoja ole ollut .
          Silloin kun siellä vietin aikaa n 2 v oli tuo ruotsinkielisten osuus reilu 50 %
          Mutta kun kuntaa johdetaan sitä voi päätellä ketä nuot rapiat 29 prosenttia äänestää, ja se on iso osa kunnan valtuustosta
          Ayy asioissa sulla Heikki ei sitten olekkaan mitään jotenka n 50 v sitä tehneenä tiedän mitenkä siellä toimitaan .
          Siellä neuvotellaan eikä hakata nyrkkiä pöytään taikka yritetä lahjoa millään lailla . terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *