Ylityökielto

– saa aikaan hoitajapulan?
Niin mistä on kysymys, kun maassa on työttömiä joita yritetään työllistää?
Työttömät sanovat että heille tarjotaan höpökoulutusta?
– Missä on aika jolloin työnantajat ottivat osaa koulutukseen ja varmistivat
sillä työvoimatarpeensa.
Eikö ole väärin teettää ylitöitä aikana jolloin osa väestä joutuu olemaan työttömänä?

https://www.aamulehti.fi/uutiset/nain-hoitajien-ylityokielto-vaikuttaa-pirkanmaalla-22-sairaanhoitajaa-poissa-rivista-200728815/

– Ehdottelin aiemmin työajan lyhentämistä että saataisiin kaikille työtä.
Näyttää siltä että työlle olisi tarvetta esim hoitoalalla muttei palkata.

24 vastausta artikkeliin “Ylityökielto”

  1. Niin se vaan on että meidän hallituksella on tavallisen ihmisen kyykyttämiskulttuurin kehittäminen joka menee kaiken inhimillisen yli. Tälläkin hetkellä televisiossa Sipilä hehkuttaa kuinka pätkätöilläkin ylläpidetään aktiisisuutta. Entäpä eläkekertymä näillä pätkätöillä, itse pieniä pätkiä tehneenä ja toista työtä päätyön lisäksi eikä minun eläkkeeni ole näistä kostunut mitään. Samaa linjaa on tämä koulutuksen reformi jossa peruskoulusta tulleet teflonlapset pitäisi sijoittaa koulutussopimuksella työpaikoille jotta he kouluttaisivat heistä työntekijöitä. Nämä teflonlapset tekevät sitten ammattiosaamisen näyttöjä joita arvioivat ammattilaiset ; siis ko työn ammattilaiset, ei opetusalan ammattilaiset yksinään. Suuret yritykset saavat yritystukia ja ovat ilmeisemmin uudistusten yksiö puuhaajia, heiltä ei vaadita koulutusvastuuta , ei vaadita tekemään koulutussopimuksia. Työttömät sanovat että heille järjestetään hömppäkulutusta, pitää varmaan osaksi paikkansa juuri edellämainitusta syystä. Kaikkein huolestuttavinta on kuitenkin hallituksen halu kerätä kaikki asukkaat samoihin kasvukeskuksiin tekemään ylikuormitettuna työtä samalla kuin koko ajan henkilöstöä vähennetään julkisista palveluista; oli se sitten hoitoala tai opetusala. Kasaamalla ihmiset keskuksiin pois omasta kulttuuriympäristöstään edesautetaan vääjäämättä syrjäytymistä ja sen hoitamiseen ei enää nykyinen henkilöstöresurssi riitä. Valtiomme päättäjät suosivat rikkaita, sijoittajia ja suuria yrityksiä,,,,nämähän meillä sanelevat mitä tehdään. Tällä hetkellä vaaditaan mm. köyhien perheiden muuttoa työn perässä kalliisiin keskuksiin jossa sijoittajilla on niitä asuntoja tarjolla, nuoria itsenäiseen opiskeluun ja palvelualan ihmisiä ylikuormitettuun työn suorittamiseen. Perseestä suoraan sanoen tämä nykyajan touhu.

    1. Minnehän onkaan hävinnyt vanha ja toimiva oppisopimuskoulutus. Vanha kunnon oppilas – kisälli – mestari järjestelmä. Se oli toimiva. Nykyisin ja jo vuosia sitten suoraan ammattikoulusta valmistutaan ammattimieheksi; vai valmistutaanko?
      Takavuosien ammattikoulutukseni jakaantui järjestelmään, jossa ensin tultiin väliaikaiseen virkaan vanhemman viranhaltijan apulaiseksi, sitten oli perusopetuksen vuoro, jonka jälkeen sai vasta vakinaisen nimityksen mutta edelleenkin olit vanhemman opissa, sitten vuosien karttuessa nimitys korkeampaan arvoon ja sitten oli edessä mestariopinnot ja taas jatko-opinnot, päteväksi katsottiin vasta n kymmenen vuoden jälkeen. Se oli koulutusta ja ammatissa oppimista.

      1. tällä hetkellä ainakin omalla alallani yrittäjät ( jotka usein ovat pieniä tai keskisuuria yrityksiä ) odottavat saavansa täysin ammattitaitoista työvoimaa ammattioppilaitoksesta. Siellä ei huomioida että opiskelija on ollut tullessaan 16 vuotias lapsi jolle kaikki on tehty eteen, jota on suojeltu kaikilta vastoinkäymisiltä, Joka pitää kesät lomaa ( vielä ammattiopinnoissakin ) jotta jaksaa sitten talven aina joskus olla paikalla. Kasvu tapahtuu 3 luokalla ja silloin alkaa ammattiin oppiminen; jos alkaa. Kaikilla ei. Oppisopimus toimii edelleen niiden kohdalla joilla se toimii. Mutta kuten on huomattu ammattikuntien todellinen missio on tehdä mahdollisimman paljon tulosta ja siihen konseptiin ei oppimisen siirto, empatia tai ammattiylpeys mahdu millään muotoa. Lisäksi alaikäisiä ei voi ottaa esim rakennusalan töihin työturvallisuus yms syistä ja tätähän ei yksin ammattiyhdistyksen syyksi voida laskea. Esim Tamperella ei omalla alallani ole edes työssäoppimispaikkoja tarpeeksi, oppisopimuspaikoista puhumattakaan ja kaikkia ei kertakaikkiaan voi viedä minkäänlaiseen työssäoppimispaikkaan…..Nyt sitäpaitsi tarjotaan koulutussopimuksia mistä oppilaitos saa rahaa mutta opiskelija tai yritys ei. Ihan on tämä kokoomus.keskusta kompeksi näitä rakennellut, Opettajat potkitaan pihalle ja tilalle otetaan halvemmat ohjaajat, opetuksen tunteja vähennetään ja yritetään yrityksiin saada kahvinkeittäjiä ja apuväkeä toissijaisiin töihin koulutussopimuksien varjolla. Ajetaan monialaisuutta ja monimuotoisuutta . ammattitaitovaatimukset on kevennetty ja samanlaiset olit sitten 16 tai 30 vuotias,,,,,,,halutaan lisäkustannuksia kun tämä nuoriso syrjäytyy ja myös varattomat ihmiset syrjäytyvät…vai odotetaanko että väki kuolee vitutukseen tai nälkään asunnottomuuteen tai masennukseen sillä niin tässä käy sen kustannuksella että sijoittajat saavat lisää osinkoja ja varallisuutta siirrettäväksi veroparatiiseihin kasan päällimmäiseksi. samalla ammattitaitoinen väki ja ammattitaito katoaa ja sitten tuodaan tilalle halpatyövoimaa……..pistää niin vihaksi tämä nykymaailman touhu ja se että ihannoidaan aivan vääriä asioita

  2. On sen verran tuntua hoitaja puolelle, että sanon suoraan että tuo hoitaja pula ei johdu hoitajista .
    Vaan kunta puolelta jolle ei ole ollut pitempi aikasta silmää tulevasta .
    Vaikka isot ikäluokat onkin ollut tiedossa jo pitkään ja he ovat nyt aika moni jo vanhempaa väestöä ja monella on hoivaa vaativaa sairautta .
    Ja kyllä varmaan moni lapsi perhe olisi iloinen kun se äiti kultakin olis joskus kotona .
    Ne kun etusijalla ovat työantajalle iiian kilttejä, ja paikkaa toisen työtoverinsa työaikaa oman terveytensäkkin kustannuksella .
    Mutta noin se ei saisi olla siitä kärsii kyllä koko perhe jota ei työantaja huomioi mitenkään . terv tepivaari

  3. Yksi ongelma on siinä, että koulutettua henkilökuntaa ei ole tarpeeksi ihan koulutustyperyyden vuoksi.
    Lääkäriliitto vaikeuttaa edelleenkin uusien lääkärien koulutusta, ettei tulisi tungosta töihin.
    Sairaanhoitajia taas ei ole palkattu sijaistehtäviinkään, koska työssä olevat ovat ”venyneet” tarvittaessa.
    Toki osa syytä on näillä venyjillä, koska sillä on saatu lisää tuloja eli asiaa on osittain itse tarkoituksella viety tähän suuntaan.
    Puutetta ammattityövoimasta lisää se, että osa on sujuvasti mennyt naapurimaihin töihin paremman palkan perässä.

  4. Juhak tuo pitää osittain paikkansa mutta kun tiedän että hoitajia on lähtenyt muihn töihin työn rasittavuuden vuoksi .
    Ja näin on tehnyt melko iso porukka .
    Syitä vois etsiä hoitaja puolen kuntauolen johdosta joka säästää ja tuo hoitajille milloin mitäkin ehtojaan .
    On vaan tosi asiaa etteivät nuot lähteneet palaa hoitajiksi ei edes pakolla .
    Ja ei sekään vähäisin juttu ole että hoitajan perhekkin tarvitsee äitiä jopa kotonakin .
    näiden työvuorot kun on perheen kannalta aivan suolesta terv tepivaari

  5. Sairaanhoitajissa on monta eri tasoa, mutta palkkalistaa katsoessani, eivät nuo kirurgisen osaston anestesia ym. leikkaussalihoitajat ole sillä palkalla, mitä työ vaatimuksineen on, saati muut nämä ihmisten palvelijat vaikka potilaiden viimeiseen hengenvetoonsa saakka.

  6. Tasoja on melkoisesti ja Heikki on tuossa aivan oikeassa hoitajat ovat aina potilaan lähin viimeiseen henken vetoon asti . terv tepivaari

  7. Voivat olla, mutta päivystysasemilla ovat kokemuksieni mukaan aika usein keskittyneet keskinäiseen juoruiluun asiakaspalvelun sijaan.
    Myös kokemusten mukaan hoitotarpeen ”arviointi” perustuu ennemminkin siihen, miltä näyttää, eikä siihen, mikä on todellinen tilanne.

    1. Jaa oletkos varma että puhuvat omista asioistaan ettei puhu potilaistaan jota on hyvä tehdä ainakin vuoron vaihdoissa . terv tepivaari

      1. Vierestä jokusen kerran kuunnellu, kun eivät mitenkään naurultaan ehtineet tiskille potilasta kirjaamaan…

  8. Sosialistisella tehveudenhoitopuolela puolestaan tämän päivän kokemusten mukaan keskitytään byrokratian rattaiden pyöritykseen tilanteesta riippumatta.
    Akuutin silmätilanteen hoito olisi pitänyt aloittaa varaamalla aika yleislääkärille, joka olisi arvioinut mahdollisen hoitotarpeen ja antanut sitten – mahdollisesti – lähetteen erikoislääkärille, minne olisi sitten tullut kutsu – ties milloin.
    Yleislääkärillemolisi päässyt jo iltapäivällä…
    Mieleni teki toki testata, kuinka se olisi todellisuudessa toiminut, mutta akuutin tilanteen takia totesin, että antaa olla ja menin suoraan yksityiselle,joka hoiti asian heti – toki kohtuullisen arvokkaasti.
    Miksiköhän minun pitää makssa tuosta toimimattomasta sosialistisysteemistä veroissani, kun tarpeen mukaista palvelua ei todellakaan saa?

    1. Kun tilanne oli Akuutti miksi et mennyt ensipuun asia olisi hoitunut sillä terv tepivaari

      1. Ei selvinnyt hoitsulta kysyttäessä, mikä olisi ollut se ensiapupaikka.
        se on näet tällä hetkellä minulle täysin epäselvää, kun Tampereella on tehty kaikenlaisia muutoksia.

      2. Sitä paitsi kokemukset siitä, että lähes 10 tikin ompelemista piti odottaa yli 4 tuntia, kun ohi kuskattiin kaikenlaista sakkia poliisin tuomat juopot mukaan lukien, ei kannustanut samaan kokeilemiseen tässä asiassa.

  9. Sosialistisella tehveudenhoitopuolela puolestaan tämän päivän kokemusten mukaan keskitytään byrokratian rattaiden pyöritykseen tilanteesta riippumatta.
    Akuutin silmätilanteen hoito aamulla olisi pitänyt aloittaa varaamalla aika yleislääkärille, joka olisi arvioinut mahdollisen hoitotarpeen ja antanut sitten – mahdollisesti – lähetteen erikoislääkärille, minne olisi sitten tullut kutsu – ties milloin.
    Yleislääkärille olisi päässyt jo iltapäivällä…
    Mieleni teki toki testata, kuinka se olisi todellisuudessa toiminut, mutta akuutin tilanteen takia totesin, että antaa olla ja menin suoraan yksityiselle,joka hoiti asian heti – toki kohtuullisen arvokkaasti.
    Miksiköhän minun pitää makssa tuosta toimimattomasta sosialistisysteemistä veroissani, kun tarpeen mukaista palvelua ei todellakaan saa?

  10. Palkkaus kuin työolosuhteet vaatimuksen tasolle,mitä työ vaatii haastavimmillaan : sillä vuodeosastot kertovat totuuden,niin sairaampien kuin hoitajien osalta.

    Otetaan esim.lähihoitajan palkkaus,ilman ”palkanlisiä” vuoroineen kuin työnkin raskaus,niin fyysine että henkisine paineineen yhdessä kiireen että ”vajaan miehityksen” kanssa pitkässä juoksussa aiheuttaa haasteita jo yksityiselämäänkin.

    Pelkillä henkisillä arvoilla ja tunnollisuudella – ei hoitajatkaan elä – mutta kääntäen ei pelkkä hyvä palkkauskaan takaa ns.täyspainoista terveyttä :
    Vaan oikein että työystävällisen ilmapiirin ja yhdessä mitoitetun kuin suunnitellun työjakson kuormittavuuden inhimiselle tasolle.

    Ei kai työarvo ole jäänyt hoitajilta liiaksi ”kikyn tuonpuoleiseen lepämään”. Usein myös saatetaan unohtaa sos.työntekijät että oliskohan osaltaan niin että kun ammatit ovat nais enimmistöä,joiden ” takaajia ovatkin miesvaltaiset päättäjät ”,niin loppusaldo jääkin ” kikyn luokkaan ”.

    Kai tästä joku/jotkut mielensä pahoittaa kuten politiikassa ja elämässä yleensä.

    Vekkuleita noi eriasteiset yhteiskunnan painopisteet poliittisessa mielessä että mihin halutaan todella sijoittaa – ilman kikyä !

  11. Eipä ole puoluetta jota ei tästä voisi syyttää, linja on ollut surkea jokaisessa hallituksessa parinkymmenen vuoden ajan. Nyt on jokaisen osapuolen välit jo niin huonot, ettei tätä ongelmaa voida ratkaista kun jokainen on poterossaan tiiviisti.

    Lähipiirin kommenttien perusteella spekuloin (!) että parempi työilmapiiri, parempi johtaminen, ehjemmät tietojärjestelmät ja fiksumpi organisaatiomalli auttaisivat paljon. Se myös säästäisi rahaa jota selkeästi hoitajien palkkaan tarvittaisiin.

  12. No asiaa tuossa oli kaikki palkkaus on eräs asia joka on laittanut tuon kikyn vuoksi monet laittaan alan vaihtoon .
    Kiky teki ison loven hoitajan palkkaan kk terv tepivaari

  13. No sopimus sinne nyt taitaa kuitenkin tulla onko se sitten kallis eri juttu mutta hyvä noinkin . terv tepivaari

  14. Olen samaa mieltä Kyuun kanssa siitä mitä tulee tietojärjestelmiin ja organisaatiomalliin. Ja tietenkin vaivattomaan/-helppoon että nopeaankin lääkärille pääsyyn ilman turhauttavia ”kommerverkkejä”.

    Vaiko liian helppoa ollakseen totta että kaikkien saatavilla ”apteekin hyllyltä” tapaan ?

    Tais se sopu tulla mutta mitä lienee lopullinen saldo kaiken väännön jälkeen,joka ei täyttäne sitä lomakorvauksen ”poistoa”.

    Totuus kuitenkin on se että sairastaminen eri hoitoineen tulee maksamaan paljon sairastaville kohonneina maksuina,joista on jo viitteitä !

  15. Jos minulla olisi akuutti asia soittaisin tai menisin Hatanpään ”akuuttiin” tai Pihlajalinnaan ( omalääkäri). Varmaan hoituisi per heti.

    1. Juu, kun olisi se ”omalääkäri”, mutta sellaista en elävänä ole nähnyt jatkuvien keikkalääkäreiden joukossa.
      Lisäksi se tietääkseni kuopattiin täältä meidän alueelta jo aikaa sitten, kun niitä ”omalääkäreitä” ei sitten kuitenkaan ollutkaan…

  16. No nyt sitten toteutui vanha kaava eli luvattiin vähän ja vauhtia lisää sekä joustoa niin homma etenee vähällä väellä kuten tähänkin asti.
    Maksetaan osalle väestä joutenolosta ja työssäolijat ajetaan ennenaikaiseen loppuun – kokonaisuutta ajatellen huonoin vaihtoehto jatkuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *