Kauppasotaa pilvessä

Tuore artikkeli kertoo uusnatsisivuston poistamisesta verkosta. Tästä tuskin kukaan on pahoillaan, mutta tarinassa on ikävä sivujuonne. Poistoa ei tehty viranomaiskäskyllä eikä palvelun pitäjän toimesta, vaan pilvitarjoajan toimesta tuhoamalla koko palvelu verkosta. Uusnatseja meidän ei tule ikävä, mutta tämä avaa todella vaarallisen matopurkin.

Pilvipyramidin kerrokset

Tässä kohtaa Microsoft oli pilvialustan tarjoaja. Päinvastoin kuin ihmisoikeuksia omastakin toimesta aktiivisesti polkeva Amazon, Microsoft on tunnettu hieman tarkemmasta linjasta. Alustan tarjoaja vertaantuu tässä tontin vuokraajaan. Microsoft ei siis itse pyörittänyt palvelua jossa oli ongelmallista sisältöä, ei tehnyt sen sivustoja, sääntöjä tai ylläpitoa, ainoastaan ”vuokrasi sille tontin”. Itse palvelu, eli metaforamme talo, oli kolmannen osapuolen tekemä. Toisin sanoen, jos vuokraat tontin baarille ja baarissa lauletaan riettaita lauluja, tontin omistaja voi jyrätä puskutraktorilla baarisi maan tasalle. Tämä on konseptina häiritsevä ja on herättänyt huolta tietotekniikan alalla.

Edelleen, uusnatseja ei maailma kaipaa, mutta entäpä Trumpin kauppasota? Nyt palvelu ajettiin alas ilman edes oikeuden päätöstä, mutta käyttöehdotkin ovat tiukkoja. Oletetaanpa suomalainen firma joka kauppaa puurakentamista Iraniin tai vaikkapa hyla-maitoa Venäjälle. Microsoftin käyttöehdot ovat liittovaltion määräämiä, jolloin koko firman verkkopalvelut voidaan tuhota. Käytännössä firman liiketoiminta voi loppua siihen paikkaan. Entäpä jos firma ei edes tiedä verkkopalveluittensa olevan USA:n lainsäädännön alaisia? Microsoftin ja Googlen sähköpostipalvelut tiedämme, mutta esimerkiksi eräs varsin suosittu suomalainen yritysten maksuliikennepalvelu pyörii jenkkihallinnoidussa konesalissa. Lukuisat pienyrityksille suunnatut kirjanpidon, taloushallinnon ja tuotannon ohjauksen palvelut pyörivät USA:n lipun alla, vaikka niiden takana on suomalainen yritys. Jenkkipilveen ulkoistaminen on laiska tapa välttää tietyt vastuut omassa tuotteessa.

Olen valmis nostamaan hattua EU:lle tietosuojalainsäädännön kehityksestä. Sen sijaan kotimarkkinoita EU ei ole onnistunut rakentamaan. Vaikkapa Saksassa, Ranskassa ja Irlannissa on erinomaisia pilvipalvelun tarjoajia, mutta ne tekevät kauppaa lähinnä kotimaihinsa. Pienyrittäjän voi olla vaikea välttää joutumista jenkkilipun alle. Mielestäni nyt ei ole oikea aika olla laiska ja toivoa että kaikki menee parhain päin. EU haluaa jatkaa kauppaa Iranin kanssa mikä on hyvä juttu, mutta altistamalla lähes kaikki yrityksemme USA:n lainsäädännön alaisuuteen, tästä tulee mahdotonta. Tähän pitäisi nyt herätä. Ongelman ei tarvitse koskea Irania, vaan myös Venäjää, Kiinaa tai Turkkia. USA:lla ei ole pulaa vihollisista tai kohtuuttomista vastatoimista.

Kiina voi iskeä

Olisi vapaalle kilpailulle erinomaista saada amerikkalaisille jättipalveluntarjoajille todellisia kilpailijoita, ei vain kauppasodasta pakenemiseen vaan myös hintojen laskemiseksi ja tekniikan kehittymiseksi. Luulen kuitenkin että se kilpailija ei löydy EU:sta vaan Kiinasta. Kiina on ottanut kiinni ja mennyt osin ohikin amerikkalaisista teknologiajäteistä. Huawein ja Alibaban kaltaiset laitokset tarjoavat pätevää teknologiaa kilpailukykyiseen hintaan – ehkäpä myös vähemmillä poliittisilla riskeillä? USA:n maine tietoturvan osalta meni Snowden-paljastusten myötä ja Trump on tuhomassa maineen luotettavana kauppakumppanina. Tämän rinnalla Kiinan kyseenalaiset toimet saattavat jäädä kakkoseksi.

Erinäiset tilastot ovat osoittaneet että kaasu pohjaan ja silmät kiinni -tason pilvi-intoilu alkaa vähenemään. Pilvessä on paljon hyvää, mutta mihinkään teknologiaan ei pidä hypätä sokeasti. Viisas pomo herää riskiin nyt eikä odota sitä aamua kun sähkölukot eivät aukea, nettisivut ovat pimeinä ja laskutusjärjestelmä hukassa.

P.S. Älkää ihmetelkö jos televisiokuvanne pimenee seuraavan Trumpia kritisoivan uutisen julkaisun jälkeen. Yleisradiomme koko netti-, radio-, ja tv-tuotanto pyörivät myös USA:n lipun ja lain alaisuudessa.

Jaa käyttäen:


8 Replies to “Kauppasotaa pilvessä”

 1. Mielestäni käytämme liikaa pilvipalveluita… Tieto on periaatteessa kaikkien saatavilla.

 2. Iran on kiihkoislamilainen roistovaltio, jonka julkisena tavoitteena on tuhota Israel ja ajaa juutalaiset mereen. Iranilla on ainakin ollut myös ydinaseohjelma.

  Iran on Venäjän ”liittolainen”. Iran tukee terroristijärjestöjä,

  Iran ei ole ”puhdas poika”, joten sanktiot Irania kohtaan ovat mielestäni ymmärrettäviä.

 3. Juhani, ei tässä kukaan Irania ole korokkeelle nostamassa, vaan muistuttamassa riskistä. Se voi tosiaan olla moni muukin maa – mikä tahansa jonka kanssa USA:lla on kränää. Esimerkiksi Turkki on merkittävä kauppakumppani EU:lle ja suhteet USA:n ja Turkin välillä rapistuvat nopeasti.

  Oleellista on että annamme Trumpille avaimet firmoihimme.

  1. Jos joku yrityksistämme käy kiellettyä kauppaa jonkun roistovaltion kanssa, jolle on asetettu sanktioita, niin se yritys itse tekee suuren virheen. Sietää saadakin näpeilleen.

   Pilvipalvelujen käyttämisessä ei muutenkaan ole juuri mieltä. Itsellä on hyvä olla kaikki tarvittavat ohjelmistot ja data ihan omilla koneilla – mieluiten sellaisilla koneilla, jotka eivät milloinkaan ole kiinni netissä.

 4. Juhani, kysymys on siitä kuka roistovaltion sanoo.

  Jos EU sanoo että Iraniin saa myydä ei-sotilaallisia tuotteita, Venäjälle saa myydä maitoa, Turkista saa ostaa jääkaappeja tai Palestiinasta saa ostaa viiniä, ei mielestäni ole oikein rangaista firmoja tästä. Jos firmat noudattavat Suomen ja EU:n lakeja, he eivät ansaitse valtiollista kostoa.

  Siitä tässä on kyse.

 5. Kyse on siitäkin, että Trump kuvittelee voivansa määrätä siitä, mitä muut valtiot saavat tehdä ja mitä ei.
  Minä puolestani katson, ettei Trumpin kaltasella tyypillä ole siihen mitään valtaa eikä hänen holtittomia määräyksiään todellakaan tarvitse noudattaa.
  Tosiasiassa USA on se, joka tässä typeryydessä tulee häviämään melkoisesti sekä taloudellisesti että poliittisesti valta-aseman heikkenemisenä.

Kommentoi