Putinin trollit – Päivitys

Jessikka Aro: Putinin trollit.
Jessikka Aro: Putinin trollit.

Nyt, kun olen kirjaa hyvän matkaa lukenut, niin täytyy sanoa, että se on ennakkokäsitystäni parempi. Suomen Kuvalehden mainitsema Aron itsekorostus on kyllä vahvasti läsnä, mutta sehän tuttua myös Soinin ja Väyrysen kirjoissa.

Julkaistuaan YLE:llä reportaasin Pietarin trollitehtaasta, Jessikka Aro joutui vakavan trollauksen ja vainoamisen kohteeksi. Odotin, että kirja on 450 sivua itsesääliä. Mutta kyllä Aro on pätevästi kirjoittanut myös muista journalisteista maailmalla, jotka ovat kokeneet saman kohtalon idästä päin kuin hänkin.


Alkup. artikkeli, julkaistu 18.10.2019 
Kovasti on kohkattu viime vuosina uudenlaisesta sodankäynnin muodosta, hybridisodankäynnistä.  Teknologian kehitys sallii mm. verkon kautta tapahtuvat vihollisuudet.

Tähän on myös liitetty ns. trollaus. Onhan propagandaa aina ollut, mutta tietenkin sen laajuus ja muodot ovat lisääntyneet uuden teknologian myötä.

Kohutoimittaja Jessikka Aro on nyt julkaissut kirjan Putinin trollit, minkä Suomen Kuvalehti on napakasti arvostellut:

Trolliarmeijan kynsissä

Jessikka Aro paljastaa Kremlin painostusoperaatioita ja suurentelee rooliaan.

Yhdyn täysin SK:n näkemykseen. Aro teki yhden tv-jutun YLE:lle ns. Pietarin trollitehtaasta. Jutussa ei itse asiassa ollut mitään sellaista, jota muualla ei ollut julkaistu aikaisemmin. Tästä nousi Suomen putinistien parissa ns. sontataifuuni, josta J. Aro taitavasti uhriutui, aina oikeusastetta myöten. Sittemmin hän on taitavasti markkinoinut itseään ulkomaita myöten Putinin trollien uhrina.
Lisää Suomen Kuvalehti:

Kirjaa leimaa tarpeeton itsekorostus ja oman roolin suurentelu. Palkinnoillaan, konferenssiesiintymisillään ja haastatteluillaan kehuskeleva Aro puhuu toistuvasti ”tutkimuksistaan”, vaikka kyse on normaalista journalistisesta työstä.

18 vastausta artikkeliin “Putinin trollit – Päivitys”

  1. Luin kirjan loppuun toissapäivänä. Voin yhtyä näkemykseen, että siinä sorrutaan liioitteluun. Moni ihminen osaa olla mulkku, ilman että kuuluu Kremlin palkkalistoille.

  2. Pitää lukea kyseinen kirja.
    Toimittaja Arosta minulla ei ole juuri mitään käsitystä. Ehkä lukemisen jälkeen on.
    Asiasta täysin toiseen, jos Harrille sopii. Luin vastakkoin kirjan nimeltä ”Talvisota venäläisin silmin”, kirjoittaja Bair Irincheev. Takakannen mukaan Irincheev s. 1977 Leningradissa, on Suomen ja Venäjän sotahistoriaan erikoistunut kirjailija. Esipuheesta selviää, että hän on Suomen muuttanut venäläinen, jonka lapsuusmaisemia olivat Summan, Leipäsuon ja Taasionlammen seudut.
    Onko kyseinen kirjailija kenellekään täällä oleville tuttu?
    Kirja sinänsä on minusta aika sekava. Ehkä liian paljon päivämääriä, joukkkoyksiköitä ja sen sellaista. Mukana on myös jonkin verran upseereiden ja alempien sotilashenkilöiden, molemmin puolin rintamaa, autenttisia kertomuksia sodan eri vaiheista.
    Sen verran voin sanoa, että lukemisen jälkeen en tiennyt talvisodasta sen enempää kuin ennenkään. Jotenkin jäi tunne, että kirjoittaja vetää liiaksi kotiin päin.

    1. Minulla on tuo kirja ja muutama muukin saman kirjoittajan teos E-kirjoina. Kirjoittajahan asuu osin Suomessa ja osin Venäjällä.
      Kirja on aika paljon samantyyppinen kuin ”Sodalla ei ole naisen kasvoja”.
      Se on kyllä aivan totta, että tuon tyyppinen, autenttisiin kertomuksiin perustuva teos ei ole kovinkaan viihteellinen, toisin kuin sotaromaanit, joita niitä jotkut kutsuvat sotahistoriaksikin; täysin perusteetta.

      1. Tuo ”Putinin trollit”, olin jo vähällä ostaakkin E-kirjana mutta sittenkin, sivumäärästä riippumatta/kirjoittaja; liian hintava, sisältö oikeastaan vain erilaisia lainauksia erilaisista artikkeleista, liian asenteellinen, en sittenkään ostanut. Tuon tyyppinen kirjailija, joka ihan tutkijaksikin itseään toisinaan tituleeraa; ei kiinnostanut.

  3. Täälläkin eräs luuli oikeasti että täällä on oikeasti Kremlin maksu trolleja 🤣, semmoisia ne joidenkin harhat on.

    Kyllä sitä tässä kaikkea on nähnyt ja kuullut…

    1. Lasse…. niin, kun eräs väitti minua trolliksi 🤣, meni itse miinaan matoineen koukkuineen. Onhan niitä mutta se onkin sitten isommat alustat missä ne on.

  4. Jos mun pitäisi arvata, niin suomalaisista Suomessa ei varmaan melkein kukaan kuulu Kremlin palkkalistoille mahdollisesti Putkosen ja Bäckmanin lisäksi.

  5. John, surullinen tosiasia on, että ne suomalaiset nettikirjoittajat, jotka tukevat Putinia, Donbassia ja Krimin miehitystä, tekevät sen täysin ilmaiseksi. Ovat ilemisesti juuttuneet vanhoihin kommunismin jäänteisiin, joiden luulevat vieläkin löytyvän Kremlistä.

    1. Näin on myös siinä tapauksessa että uskotaan mm sokeasti jonkun maailmanvallan toimiin, teki se mitä tahansa.

      Yhdysvalloilla on mennyt pakka sekaisin tämän nykyisen kohlon takia, Venäjällä eletään Putinin tulevia hautajaisia poliitisesti ja vallan siirrossa, Kiina porskuttaa kommunisti valtiona +6% valtiontalouden nousua ja se ei ole heistä edes hyvä…

      Niin, semmottii…

      1. Näin sivujuomautuksena;
        useat länsimaiset taloustuntijat ovat kyseenalaistaneet kiinalaisten tilastointimetodit. Jos noita kasvulukuja on keinotekoisesti paisuteltu, niin jossain vaihessa pohja putoaa.

        1. Pitää muistaa että se on kommunistinen valtio jonka jokainen länsimaa on jo hyväksynyt, meilläkin Suomessa olohuoneen sotahistorioitsijat ja kommareita pelkäävät käyttävät itse Kiinan eli kommareiden tuotteita, semmoista.

          Kyllä se on seuraava maailmanmahti tätä vauhtia, mulle on ihan sama, en asu Kiinassa eikä ole ennakkoluuloja kuten monilla tuntuu olevan.

  6. Minulla on luvun alla Heidi Blaken Tappolista. Kremlin salamurhaohjelma ja Vladimir Putinin sota länttä vastaan. Mainio teos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *