Kiireestä

Pekka Räihä kirjoitti paikallislehdessä11.6 erinomaisesti kolumnipalstallaan Tutkijan teeseissä kiireestä. Totta totisesti vauhti tuntuu koko ajan kiihtyvän yhteiskunnan joka osa-alueella. Yhtenä lisänä Räihän nostamiin kiirehtimisiin voisin nostaa uuden eduskunnan opposition ja miksi ei valtamedian vaatimukset Antti Rinteen hallituksen teoista. Tuskin Rinteen hallitus ehti kuoriutua ulos kuorestaan kun jo alkoi kitinä, missä ovat hallituksen teot.

 

No mutta, pieniä ovat nuo yhteiskunnalliset kiireet siihen verrattuna kun pääsee tähän ikään, eli ylittää 60 vuoden rajapyykin. Se kuulkaa vuosi vierähtää tässä iässä muutamassa kuukaudessa, uskokaa pois. Jaa miten niin? Haluatte ilmeisesti esimerkkejä väitteilleni!

 

Hyvä on, tässä muutama. Vastahan tässä palattiin Vappujuhlista ja nyt jo juhannuskokkoa viritellään. Mihin se kevät ja alkukesä menivät, kun ei ole edes perunaa ehtinyt istuttaa? Viikon päästä päivä alkaa lyhentyä, koivun lehtien kukoistus haalistua.

 

Pian huomaan miettiväni mihin tulikaan keväällä laitettua talteen talvirenkaat, kun noita yöpakkasia on jo pidellyt. Jääkiekossa liigakausi näyttää käynnistyneen, vaikka juuri kansa vaelsi toreille juhlimaan kevään maailmanmestareita?

 

Mietinnässä myös, joko pitäisi Maurin torin likoilta kysellä lihatiskillä joulukinkun tilausta? Eikö noita jouluvaloja vasta viritelty, joululauluja laulettu.

 

Taasko on syntymäpäivät kun juuri otin vastaan onnitteluja naamakirjassa? Ei hemmetti, nytkö sitten on mittarissa 65 vuotta. Miksi meillä iäkkäillä, päivät, kuukaudet ja vuodet pitää juosta aivan eri tahtiin kuin lapsilla ja nuorilla, jotka tuskailevat kun ikä ei tahdo karttua tarpeeksi vikkelään.

 

Jos hämmästelet päivien vierimistä kiireen vilkkaan, ettei mukaan tahdo ehtiä, niin varsinaista shokkihoitoa saat ajankulusta kun poikkeat hautausmaalla. Minä poikkesin eilen. Osuin koulukaverini haudalle ja haukoin henkeä. Mitä, joko hänkin on ollut maan povessa 19 vuotta? Eihän tästä ole kuin jokunen aika kun oltiin samalla työmaalla tai pysähdyttiin juttelemaan kylän raitilla? Kuin hujauksessa tuntuu kadonneen 19 vuotta elämästäni, mihin?

 

Lapsella/nuorella on kiire aikuisuuteen. Tuskastuttavasti ajankulun käsijarru hidastaa vauhtia aikuisuuteen. Meille ikäihmisille fyysinen käsijarru automaattisesti alkaa jumittaa, kun taas ajankulumisen vauhti sen kuin kiihtyy, elämän maaliviiva lähestyy kovalla kiireellä. Paitsi Paavo Väyrysellä, jota ei tunnu pysäyttävän ikä eikä ajankulu, mutta eikö poikkeuksen kuulu vahvistavaa säännön, vai miten se meni?

 

Hannu Tiainen

Kihniö

 

 

4 Replies to “Kiireestä”

 1. ”Yhtenä lisänä Räihän nostamiin kiirehtimisiin voisin nostaa uuden eduskunnan opposition ja miksi ei valtamedian vaatimukset Antti Rinteen hallituksen teoista.”

  Asiallisesti ottaen tuskin media on juurikaan arvostellut hallituksen tekoja. Onhan yksi teko ollut arvostelun kohteena: Massiivinen korkeapalkkaisen avustajajoukon haaliminen ministereille.

  Arvostelu kohteena on kyllä ollut höttö hallitusohjelma, joka sekin on laskettava hallituksen tekoseksi, vaikka soppaa oli keittämässä muitakin kuin muodostetun hallituksen ministerit.

 2. Juu, tuo kavereiden/tovereiden palkkaaminen kymppitonnilla suojatyöpaikkaan on hallituksen päätös, minkä perustelut ontuvat ja sitä on syytä arvostella.
  Toisekseen hallituksen päätöksiä ovat myös ne kerrotut veronkiristykset, liikenteen ja asumisen haittaamiset ja luvatut 1,2 miljardin pysyvät lisämenot, mihin tarvittavista tuloista ei ole tietoakaan.
  Se, että hallitus ei noita lupauksiaan kykene toteuttamaan on sitten luku sinänsä, mutta holtittomat lupauksetkin ovat sallittuja arvostelukohteita.

 3. Ahvenanmaan myynnillä pitäisi aloittaa. Se toisi ehkä miljardeja nyt ja jatkuvaa säästöä joka jumalan vuosi. Ahvenanmaalaiset pääsisivät vihdoinkin kaltaistensa pariin, suomalaiset saisivat ostaa mökkitontteja saarilta ja Ahvenanmaasta tehtäisiin ”suomenkilinen hallintoalue” suomenkielisine palveluineen Ruotsin kielipolitiikan mukaisesti.

  Eduskunnasta puuttuu äly, järki ja viisaus ja kaikki samalla kertaa.

Kommentoi