Sähkönsaanti saattaa katkeilla Suomessa

https://www.aamulehti.fi/a/c5424896-547d-4f95-8b19-4cf5eb7c4683?c=1522737894164

”Tuulivoiman varjopuoli voi tulla esiin pakkasilla

Tuulivoiman kasvu on tuonut monien hyötyjensä rinnalla riskejä. Mitä suurempi osuus sähköstä saadaan tuulivoimasta, sitä suurempi vaikutus tuulettomilla jaksoilla on kokonaisuudelle.

Fingridin arvion mukaan tuulivoiman osuus sähkönkulutuksesta on Pohjoismaissa huippupakkasilla jo kymmenkunta prosenttia, jos voimaloista saadaan täysi teho irti.

Jos ei saada, ei säätövoima kaikissa tilanteissa riitä.”

Kiitos vaan kepulit, jotka estivät ydinvoimaluvan aikanaan sekä myllypellet, jotka eivät tosiasioita ymmärrä sokeassa ideologiassaan.

Mikä on se poliittinen ”järki”, mikä ei vaadi myllyjen rakentajilta kompensoivan säätövoiman rakentamista mylkkyjä vastaavasti?

12 vastausta artikkeliin “Sähkönsaanti saattaa katkeilla Suomessa”

  1. Radio Novan mainos kertoo että se on aurinkoenergialla toimiva radioasema… ehkäpä se pätkii siksi iltaisin 🤣🤣🤣

    1. Valitettava tosiasia on, ettei myllyperäinen sähköntuotanto koskaan tule olemaan riittävän vakaa.
      Se vaatii aina nopeaa säätövoimaa, millä myllyjen suuret satunnaisvaihtelut voidaan kompensoida.
      On myös turha puhua myllysähkön varastoinista, koska akkuja, mihin voisi riittävän määrän sähköä edes viikon tarpeisiin, ei ole eikä lähimpien kymmenien vuosien kuluessakaan tule.
      Utopiat sähköautojen toimimisesta sähkövarastona ovat edelleen utopioita myös sitten, kun niitä olisi edes teoriassa riittävästi.
      Ne, jotka tarvitsevat sen autonsa aamulla, eivät todellakaan anna tyhjentää akkua yöllä, vaikka kuinka pyydettäisiin.
      Kun ennalta tiedetään, että myllysähkö vaatii säätö- ja korvauskapasiteettia, olisi ollut oikeudenmukaista velvoittaa myllyjen rakentajat vastaamaan siitä, että heidän myllyilleen tätä on riittävästi.
      Nyt myllyhysterian nimissä vastuu ja kustannukset on jätetty muiden niskoille ja myllyjen omistajat vain rahastavat typeryyden suomat tukiaiset pilaten muun sähköntuotannon rehelliset markkinat.

    2. Kyuu, miksi ihmeessä pitäisi käyttää suomalaisten veronmaksajien ja sähkön kuluttajien rahaa aivan valtava määrä haitallisen sattumavoiman tuulivoima ja/tai haitallisen sattumavoiman aurinkovoima kompensoimiseen?

      Parasta olisi, että niitä ei ollenkaan rakennettaisi Suomeen.

      Suomeen pitää rakentaa runsaasti uutta ydinvoimaa ja hieman myös lisää vesivoimaa.

  2. Onkohan tuuli myllyt syypäitä sähkökatkoihin taitaa olla että ne syyt on siirto firmoissa jotka jättää linjat hoitamatta
    Siellä ohut kränkky saa sikaan lumen kanssa sähkökatkoja terv tepivaari

    1. Tällä hetkellä myllyt tuskin ovat usein syyllisiä katkoihin, koska korvaavaa säätövoimaa on ollut perinteisesati saatavilla.
      Tämä tilanne on muuttumassa,koska Suomessakin on ajettu ja ajetaan alas mm. hiilivoimaloita, jotka ovat merkittävän osan tuosta säätövoimasta tuottaneet.
      Ongelma lisääntyy, koska Ruotsissa on jo massiiviset myllypuistot ja lisää rakennetaan.
      Käytännössä se tarkoittaa, että Ruotsi käyttää säätövoimansa omien myllyjensä tukemiseen Ruotsissa eikä sitä silloin välttämättä riitä enää Suomeen.

  3. Akkuteknologia voi 10-20 vuoden päästä tarjota riittävän säätövoiman suuressa kaavassa. Jo nyt se tarjoaa sitä pienessä kaavassa.

    Sitten yksi tosi kiintoisa ajatus on Bill Gatesin rahoittama tutkimus, tässä tuore julkaisu. Lyhyesti, auringonvaloa opetellaan ohjaamaan niin tarkkaan että sillä saadaan tuotettua tuhansien asteiden lämpöä, jota voi käyttää esim. vedyn tuottamiseen. Puhe ei ole aurinkosähköstä, vaan auringon käyttämisestä suurta lämpöä vaativien kemiallisten prosessien ajamiseen. Tällä tavoin voisi tuottaa saasteetonta polttoainetta, jota voi käyttää säätövoimana.

    Fiksua. Ei vielä valmista, mutta fiksua.

    1. Uskosi akkuihmeeseen on aika suuri enkä teknisellä pohjalla osaa sitä uskoa todeksi.
      Lisäksi se ongelma on nyt eikä ole aikaa odottaa kymmentä-kymmeniä vuosia nykyisen ongelman ratkaisemiseksi.
      Vedyn valmistaminen auringon tai myllysähkön avulla on toki mahdollista, mutta sekään ei ole ratkaisu ainakaan kymmeneen vuoteen.
      Pelkkien vetylaitosten lisäksi on nimittäin rakennettava jakeluverkosto, mitä taas ei rakenneta, ennenkuin käyttäjiä on tarpeeksi.
      Mielestäni sähköhäkkyröiden sijaan vety-polttokennoon perustuvat autot ovat tulevaisuutta, mutta ehkä 10-20 vuoden päästä, kun jakeluverkosto saadaan aikaan.

  4. Syy, miksi uskon akku”ihmeisiin” on se että muutamissa maissa on jo toteutettu suuren skaalan akkuja osana energiaverkkoa, esim. Australiassa. On helpompi uskoa teknologiaan joka on jo demonstroitu.

    Siitä olen samaa mieltä että kymmeneen vuoteen ei varmasti ole tuo ratkaisu valmis. Ja olen koko ajan todennut että tässä ja nyt tuulivoiman kova lisäys on typerää.

  5. Juhak, sinulla on selkeästi asenneongelma tuulivoiman suhteen, hyi hyi!

    Totuushan on se, että tuulivoima on edullista, ainoastaan 83,5€ MWh ja sen vuoksi viherkaadetaan joitain kymmeniä hehtaareja metsää, tarvitaan joitain kuutioita vihreää betonia ja jonkin verran harvinaisia, vihreitä raaka-aineita.Viherlahdataan joitain merikotkia+muita lintuja ja aiheutetaan vihreitämeluhaittoja lähialueiden asukkaille jne.

    Tarkoitus on kuitenkin hyvä 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *