Englannin Operaatio Unthinkable (Operaatio Mahdoton) Neuvostoliittoa vastaan 1945

Sota Euroopassa oli ratkennut, Natsi-Saksa oli taipunut… mutta seuraava vaara vaani jo kulman takana. Churchill oli varma että Neuvostoliitto jatkaisi laajenemispyrkimyksiiään ja uhkaisi vallata myös Sodan heikentämän Englannin. Yhdysvallat oli jo keskittämässä toimiaan viimeiseen taisteluun Tyynellemerelle.

Churchill näki vielä yhden mahdollisuuden pelastaa Puola täydelliseltä alistumiselta Neuvostoliitolle. Churchill näki todellakin yhden mahdollisuuden…. Neuvostoliitto olisi saatava vetäytymään sotilaallisin keinoin. Churchill antoi viipymättä käskyn ryhtyä suunnittelemaan operaatiota, jonka nimeksi hän antoi ”Unthinkable”, selvittääkseen, olisiko liittoutuneiden mahdollista hyökätä puna-armeijaa vastaan ja vallata Neuvostoliitolle menetetyt Euroopan alueet takaisin.

Tämän operaation onnistuessa olisi Suomikin saanut Karjalan takaisin.

Olen taas lukemassa kirjaa: ” Churchillin Kolmas Maailmansota, Brittien suunnitelmat hyökätä Neuvostoliittoon 1945″

Prime Minister Winston Churchill outside 10 Downing Street, gesturing his famous ’V for Victory’ hand signal, June 1943. (Photo by H F Davis/Getty Images)

Jaa käyttäen:


6 Replies to “Englannin Operaatio Unthinkable (Operaatio Mahdoton) Neuvostoliittoa vastaan 1945”

  1. Sotahistorioitisijana kiinnostaa kaikki WWII aikainen ja varsinkin myös Suomea koskevat käänteet. Churchilin operaatio olisi pistänyt ryssän ruotuun, toisin kävi ja edelleen Vanja saa riehua Euroopassa.

  2. Miettikääpä maailma ilman ydinasevaltio Venäjää ja nämä asuisi jossain Uralin kulmilla, olisi ollut rauhallinen Eurooppa pitkään.

      1. Ristola voi pävittää tietonsa. Vuonna 1945 ydiase oli ainoastaan Yhdysvalloilla. Piste.

Kommentoi