Hyvää pääsiäistä ja noitavainoja

 

”Kristilliset pääsiäisen perinteet ovat sekoittuneet kansanuskomuksiin. Alunperin virpovat pikkunoidat eivät kuuluneet pääsiäiseen. Päinvastoin: Kansanuskomusten mukaan aika pitkäperjantaista pääsiäispäivän aamuun oli erityisen vaarallinen. Uskomuksen mukaan noidat eli trullit yrittivät varstaa karjaonnea leikkelemällä nahanpalasia ja karvoja lehmistä ja lampaista.”

”Noidat täytyi siis karkottaa pois: oviin piirrettiin ristejä ja ripustettiin kelloja ja teräaseita. Suola ja elohopea toimivat trullimyrkkyinä. Pohjanmaalla noitia häädettiin kylistä polttamalla kokkoja. Pohjanmaalta on muuten eniten tietoja myös noitavainoista. Noitavainojen aikaan tuomituista noidista yli puolet oli Pohjanmaalta.” ( Seuralehti 14.04.2017 )

Noitia on poltettu paljon juuri pääsiäisien aikaan, nyt virvotaan, varvotaan ja syödään pääsiäismunia, toista se oli ennen…

Kuvahaun tulos haulle pääsiäisnoita

Eli hyvää pääsiäistä 😉

 

Jaa käyttäen:


8 Replies to “Hyvää pääsiäistä ja noitavainoja”

 1. Taisivat aluperin olla nuot pääsiäisnoidat Nuuttipiukkeja jokka liikku nuutinpävänä joulun jälkeen terv tepivaari

 2. Marko voisi ottaa taas vähän selvää ”noitavainoista” Suomessa. Aloita vaikka lähimmästä tunnetusta eli Ruoveden Antti Lieroisesta. Ruovedellähän on aina kesäisin Noitakäräjät tapauksen muistona ja kesäjuhlana.

  1. Niin, tämä Seuran juttu ei ole kovin vakava…

   Eli hyvää pääsiäistä sinnekin..

 3. ”Suomessa on ollut 453 noitaoikeudenkäyntiä, joista noin puolet on päättynyt vapauttavaan tuomioon. Kuolemantuomio annettiin vain sellaisesta noituudesta, jossa katsottiin noituuden aiheuttaneen jonkun kuoleman.

  Suomessa noituudesta tuomituista noin 70 % oli miehiä.”

  Wikipediasta.

  Noituudesta sinänsä ei siis rangaistu, vaan jos uskottiin jonkun käyttäneen maagisia voimiaan jonkun tappamiseen. Niin kävi myös Antille. Aluksi hän sai arvostusta noitana. Taloissa tarjottiin ruokaa ja olutta. Antti oli tunnettu siitä, että pystyi paljastamaan varkaan. Mutta sitten joku tappoi varkaan, jonka Antti oli luvannut paljastaa ja sen uskottiin olevan Antin syytä. Tuomio tuli murhasta samoin kuin sille henkilölle, joka oli ”varkaan paljastamisen” tilannut.

  Pääsiäinen ei taida noitavainoihin liittyä. Silloin vain pelättiin ”trulleja jotka voivat viedä karjaonnen” ja suojauduttiin niitä vastaan.

  Hyvää pääsiäistä myös!

Kommentoi