Jokainen sotahistoriasta kiinnostunut on sotahistorioitsija

Kuvahaun tulos haulle sotahistoriaKuvahaun tulos haulle sotahistoriaAiheeseen liittyvä kuvaKuvahaun tulos haulle sotahistoria

Jokainen sotahistoriasta kiinnostunut on sotahistorioitsija, nykyään se on itseasiassa helpompaa kuin lintujen bongaus.

Kaikki on saatavilla netistä lähdetietoineen ja asiasta enemmän kiinnostuneet  menevät kuulemaan myös luentoja joita pidetään silloin tällöin eripuolella Suomea,  sekä tietenkin ulkomailla jolloin voi oppia ja hyödyntämään myös laajempaa tietoa ja lähdeaineistoa sekä kielitaitokin karttuu.

Kaverini on lintubongari, se on huomattavasti vaikeampaa ja enemmän vaativampaa kuin olla oman olohuoneen sotahistorioitsija.

Lintubongarin puhelin kun soi keskellä yötä voi henkilö joutua ajamaan toiselle puolelle maata ottaakseen kuvan harvinaisesta linnusta, myös kuvauskaluston käyttöä tarvitaan, siinä yhdistyy myös tekniikka harrastuksen mukana.

Historia sinäänsä on kiinnostavaa, on ollut aina.

Mitäs me sotahistorioitsijat ja jos ei kiinnosta sodat niin tavan historia on vielä laajempi ja mielenkiintoisempi tutkia, kiitos internetin ja vapaan maailman.

 

Jaa käyttäen:


12 Replies to “Jokainen sotahistoriasta kiinnostunut on sotahistorioitsija”

 1. Ei ole, vaan on oikeita ja vääriä. Niin kuin täälläkin on nähty, on värilaseilla katsojia, ei tieteellisiin faktoihin perustuvia neutraaleja.
  Tai sitten ne on kirjoitettava niin, että ilmenee miltä kannalta katsottuna dokumentti on kirjoitettu.
  Esimerkki Kaj Donner, jonka ”sotahistoria” perustuu vahvasti valkoisten näkemykseen.
  JP ei ole mikään sotahistorioitsjija

  1. Siksipä kirjoitin jotta jokainen on sotahistorioitsija, siihen ei tarvita kovin ihmeellisiä välineitä. Tittelin saa kun pikkaisen ahertaa netin parissa ja laittaa jokusen lähdeviittauksen. Eri asia on onko kirjoittaja sitten hyvin puolueellinen ja ahdasmielinen kritiikkiin.

   Itse olen ollut aina kiinnostunut historiasta, joskus sitä miettii mikä siinä menneisyydessä kiehtoo.

   Arvostan historiankirjoittajia jotka löytävät edelleen jotain uutta menneestä aikakaudesta. Helpoinhan on jauhaa sitä samaa jargonia Talvisodasta ja Jatkosodasta, siinä kun ei ole juuri mitään uutta. Mutta siinäkin pitää kirjoittajan muistaa että lähdetieto voi olla myös puolueellinen ja oma käsitys historian kulusta ja tapahtumista voi olla toisen vaikutuksen alaista, näihin vaikuttaa mm oma puoluetausta, kasvatus ja asenteet.

   Pitää osata hyväksyä toisten krtitiikki vaikkei se aina hyvälle tunnukaan. Sellainen sotahistorioitsija osaa kirjoittaa asioista rikkaammin eikä vain toistele samoja vuodesta toiseen näkemättä metsää puulta.

 2. Tässä muuten mainio historiaan liittyvä juttu, mainitaan myös talvisota (englanninkielinen n 33 min)

 3. En oikeastaan aikonut kommentoida; tähänkään aiheeseen … mutta. Historian tutkija/historioitsija. Tutkijalla tulee olla akateeminen loppututkinto ollakseen edes vähänkään uskottava.
  Maanpuolustuskorkeakoulusta valmistuu tohtorilinjalta, niin siviili- kuin sotilastutkijoita.
  Sotahistorian tutkiminen/-historioitsjjallla; pitää olla näkemystä, taktiikasta sotahistoriasta sodankäyntitekniikasta, nykypäivän sadankäytntitekniikasta …jne.
  Se pätevyys saadaan ainoastaan Maanpuolustuskorkeakoulussa.
  Netistä tietenkin löytyy mahtavasti tietoa, vaan sen tiedon analysointi; se tekee sotahistorioitsijan.

  1. Kalle ei taida ymmärtää blogin aihetta. ”Jokainen sotahistoriasta kiinnostunut on sotahistorioitsija”

   Vaikka me olemme tavallisia kansalaisia niin käsittelemme mm historiaa yksilöinä ja jos sotahistoria kiinnostaa on henkilö itselleen sotahistorioitsija. Eri asia on toimia julkisuudessa kyseisen alan tietäjänä.

   Kalle ottaa asian nyt pilkulleen.

   Voin aivan hyvin perehtyä johonkin historian aikaan ja kertoa siitä lähdeviittein, kuka sen estää?

   Eriasia on esittää näitä tutkielmia ominaan ja pistää lähdeviitteet tarinaan aivan kuin olisi itse nyt osallistunut tutkimukseen ja esittää itse asiat niihin nojaten ja esiintyy sotahistorioitsijana….kyllä sellaiseen tarvitaan jo koulutus ja titteli. Esiintyyhän täälläkin eräs juuri noin ja se on ihan fuulaa.

   Ymmärtääkö Kalle että itse itselleen voi olla sotahistorioitsija, julkisuudessa ei voi olla…

 4. Marko; Vaikka me olemme tavallisia kansalaisia niin käsittelemme mm historiaa yksilöinä ja jos sotahistoria kiinnostaa on henkilö itselleen sotahistorioitsija. Eri asia on toimia julkisuudessa kyseisen alan tietäjänä. ….
  Siispä näin. Kuitenkin sotahistorioitsija on julkisesti alansa auktoriteetti, itselleen voi vakuutella mitä hyvänsä.

  1. Kalle ei nyt ymmärrä. Otat tämän liian vakavasti, jos kirjoitan itselleni kirjan, voin olla kirjalija itselleni, en ole kirjailija. Tajuatko pointin. Kyse on harrastuksesta, ei ammatista tai tutkinnosta. Mutta ei pidä esittää olevansa oikeasti…tajuathan mistä on kyse. Älä ota tätä vakavasti.

 5. Marko määritteli oman tittelinsä _”oman olohuoneen sotahistorioitsija”

  Tuota minäkin olen. Tutkailen oman sukuni historiaa, Suomen historiaa moneltakin kantilta, urheilun historiaa ja paljon muuta menneisyyteen liittyvää.

  Julkisuuteen en ole ajatellut pohdintojani saattaa, mitä nyt täällä blogeissa hieman.

 6. Äsken olin ”kilpapyöräilijä”, kävin pyörällä vetäisemässä 28 km siivun, olipa hieno sää, hiki kiittää pyöräilijää, ei voi valittaa ensimmäisiä lämpimiä.

 7. Olen juuri keskittynyt keskiaikaisiin tasteluihin Euroopassa, ne kiehtoo monia. Monia elokuvia on kyseisestä ajasta tehty, yksi mikä vaivaa on ilmasto. Se oli tyystin eri keskiajalla kuin nyt kun elokuvia tehdään. Sekä oli mahtavia aarniometsiä, suuria puita, paljon villieläimiä alueilla joilla niitä ei enää ole.

  ”Tutkijat arvelevat, että keskiajan lämpökaudella vallitsivat pitkään La Niñan kaltaiset olosuhteet, jotka saattoivat johtua Auringon kohonneesta aktiviteetista. Auringon aktiviteetin muutokset saattavat vaikuttaa olosuhteisiin trooppisella Tyynellämerellä, mikä vaikuttaa suoraan La Niñan esiintymiseen ja siihen liittyviin vaikutuksiin pohjoisen Tyynenmeren alueella (jolla alueella tämän tutkimuksen jäätiköt sijaitsevat)”
  (Ilmastotiede. WordPress.com)

Kommentoi