Kekkonen oli paikalla kun valkoiset lahtasi punaisia Vapaussodassa Varkaudessa Huruslahdella, sotahistoriaa tämäkin.

 

”Suullisen perimätiedon mukaan Huruslahdella vangitut punaiset asetettiin riviin ja heistä joka kymmenes teloitettiin. Punakaartin johtoa ja kiihottajiksi tiedettyjä miehiä ammuttiin ensimmäisten joukossa.” (YLE)

”Urho Kekkonen (ylhäällä vasemmalla) määrättiin vastaamaan teloitusryhmästä 17-vuotiaana, kun hän osallistui sisällissotaan valkoisten puolella. Kuva touko-kesäkuulta 1918” IS)

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005512490.html

”Suomen sisällissodan poikkeuksellinen raakuus tuli selväksi Urholle viimeistään Varkauden valtauksen yhteydessä helmikuun lopulla.

– Kun menimme jäälle, oli siellä teloitettuja vieri vieressä. En ole selvillä, kuinka monta vainajaa siellä oli, mutta kun nyt muistelen tuota aamua, on mielessä kuva, että niitä oli sadan tienoilla.”

Kuvaavaa on että Kekkonen irtisanoutuu että olisi millään lailla ollut tekemisissä Huruslahden teloituksissa mutta tässä tämä vielä:

”Ammutaan paikalla” -käytäntöä alettiin soveltaa Varkauden jälkeen lähes sodan loppuun saakka.

Kekkonen ei muistelmiensa mukaan kuulunut Varkauden Huruslahden teloittajiin, mutta sodan todelliset kasvot tapahtuma hänelle paljasti ”

Haminassa tämä ”UKK” teloitutti porukkaa ja jäljestä on asiaa peitelty, näin hän toteaa itse:

”Haminan valleilla Urhon viaton mieli musertui:

– Nyt vasta oivalsin, että kyseessä oli kuolemantuomion täytäntöönpano.

Jääkäri määräsi Urhon johtamaan teloitusta. Hermostunut Kekkonen väitti jälkikäteen, ettei edes muista, pitelikö itse kivääriä.

– Sen olen muistavinani, että en ampunut.

Kuolemaantuomittujen nimet luettiin, mutta tuomioiden syitä ei kuulutettu.

– Kun valmistelut olivat päättyneet, alkoi osuuteni. ”Poskelle, laukaise”, taisivat olla komentosanani, muisteli Kekkonen 63 vuotta myöhemmin.” (IS)

Niin, katoavaa on muisti, muuten muistaa tämäkin UKK asiat hyvin mutta omalta kohdalta unohtuu, taisi olla Stalinin tasoinen teloittaja, ei voi tietää. Selvää on että valkoisten puolella oli 100% siksi onkin veikeää jotta lopulta oli diktaattori Suomessa ja teki kuten Kreml käski…

”Pienehkö teollisuusyhdyskunta keskellä Savoa kuului sisällissodan verisimpiin taistelutantereisiin. Koston kierre johti silmittömiin teloituksiin varsinaisten taisteluiden päätyttyä.” (YLE)

Tätä samaa vastakkainasettelua harrastaa tässä kylässä vieläkin mielipuolisia  100 vuotta sitten maailmaan jääneitä ihmisiä, voisin tehdä kunnon luennon tästä ja esittää sotahistorioitsijana asian koko valtakunnalle, niin syvällä on haavat eräillä etten edes ymmärrä missä maailmassa nämä elää vielä.

Jaa käyttäen:


6 Replies to “Kekkonen oli paikalla kun valkoiset lahtasi punaisia Vapaussodassa Varkaudessa Huruslahdella, sotahistoriaa tämäkin.”

 1. Eihän tuo Huruslahden tapahtumasarja pelkästään suullista tietoa ole.
  Marko Tikka / Ajatuskirjat 2006 : Terrorin aika / ISBN 951-20-7051-0
  Sotasurmat 1914–1922
  Bjarne Stenquist: Artikkeli: ”Aika tunnustaa sisällissodan rikokset, Suomi” Helsingin Sanomissa 27. tammikuuta 2008. (Wiki)

  1. Se mainitaan näin historiassa kun siitä on ristiriitaisia tietoja koska uhrien määrät vaihtelee eri kirjoitusten mukaan. Törkeintä tässä oli että punaiset vietiin kirkkoon odottamaan kohtaloaan… Miettikääpä asiaa nykypäivään. Ammutuksi valittiin vanhojen kaunojen kautta henkilöitä, ei niinkään punakapinaan syyllistyneitä.

   Kekkonen oli sotarikollinen. Näin minä sen ymmärrän.

 2. Kuinka moni täällä antaisi käskyn telottaa siviileitä tai ampuisi siviileitä. Kekkonen teki näin. Ei kävisi mielessäkään itsellä.

 3. Jos Kekkonen olisi kieltäytynyt, niin jollakin todennäköisyydellä hänet olisi ammuttu itse. Kieltämättä vaikea ratkaisu. Sellaisessa tilanteessa saattaa muistikuvien mieleen painaminen heikentyä. Psykopaattisesti lahjakkaat voivat kuitenkin toimia kylmän rauhallisesti tuollaisessa tilanteessa oman etunsa mukaisesti.

Kommentoi