Molotov – Ribbentrop sopimus 80 vuotta (päivitetty)

 

Samanlaisia

80 vuotta sitten Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto jakoi Euroopan. Neuvostoliitto yksinkertaisesti käveli mm Baltian yli ilman sen ihmeellisempää vastarintaa ja Baltia siihen nöyrtyi, Suomi ei.

Neuvostoliitto sai kokea loppu vuonna 1939 että Suomeen ei ollut rieumusaatossa tulemista. Sen sai kokea sadat tuhannet ryssät joita makaa pitkin poikin Suomen rajojen tuntumassa. Juhlikaamme tänään perjantaina 23.08.2019 sitä että meitä ei sopimuksilla vallata, eikä meitä voi olla vaikea vallata aseellisestikkaan. 

80 vuotta on maailmanhistoriassa lyhyt aika… Liekkö Vanjalla vielä jotain siitäkin hampaan kolossa.

Samanlaisia sopimuksia voidaan tehdä tänäkin päivänä suurvaltojen kesken…

7 vastausta artikkeliin “Molotov – Ribbentrop sopimus 80 vuotta (päivitetty)”

  1. ”Ensimmäisen varapuheenjohtajan Frans Timmermansin ja komissaari Vĕra Jourován lausuma kaikkien totalitaaristen ja autoritaaristen järjestelmien uhrien Euroopan laajuisena muistopäivänä
    Bryssel 22. elokuuta 2019

    ”Joka vuosi 23. elokuuta kunnioitamme totalitaaristen järjestelmien uhreja, joita on ollut miljoonia.

    Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto allekirjoittivat tänä päivänä vuonna 1939 Molotov–Ribbentrop-sopimuksen, mistä alkoi synkkä kausi Euroopan historiassa. Kansalaiset eivät voineet vapaasti tehdä omia päätöksiään tai poliittisia valintoja. Tuolloin voitiin vain uneksia vapaudesta ja demokratiasta.

    Euroopan totalitaarisissa järjestelmissä pakkosiirrettiin, kidutettiin ja murhattiin kymmeniä miljoonia ihmisiä. Näiden julmuuksien sekä vapauden ja perusoikeuksien puuttumisen vuoksi useat sukupolvet tietyissä osissa Eurooppaa eivät koskaan saaneet nauttia vapaudesta ja demokratiasta.

    Tänä vuonna muistamme myös, kuinka 30 vuotta sitten eli vuonna 1989 Keski- ja Itä-Euroopan kansalaiset nousivat vastarintaan. He murtautuivat rautaesiripun läpi ja nopeuttivat sen kaatumista. Kansalaisten rohkea toiminta toi vapauden ja demokratian takaisin kaikkialle Eurooppaan.

    He myös auttoivat poistamaan rajalinjat ja yhdentämään Eurooppaa. Meidän kaikkien on vaalittava ja puolustettava tätä yhteistä eurooppalaista perintöä.

    Nyt vuodesta 1939 on kulunut 80 vuotta, eikä totalitaarisissa järjestelmissä eläneistä sukupolvista ole monikaan enää elossa. Elävä historia muuttuu kirjoitetuksi. Meidän tehtävämme on pitää muistot elävinä siten, että ne innoittavat ja ohjaavat uusia sukupolvia puolustamaan perusoikeuksia, oikeusvaltiota ja demokratiaa. Ne muovaavat meistä sen, mitä olemme. Vastustamme vakaasti ja yhtenä rintamana kaikenlaisia totalitaarisia ja autoritaarisia järjestelmiä. Vapaa Eurooppa ei ole itsestäänselvyys vaan valinta, jonka teemme joka päivä.”

    Tausta

    Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto allekirjoittivat 23. elokuuta 1939 Molotov–Ribbentrop-sopimuksen, jolla ne jakoivat Keski- ja Itä-Euroopan etupiireihin. Sopimus johti kymmenien miljoonien ihmisten perusoikeuksien loukkaamiseen Euroopan historian synkimpinä aikoina. Vielä toisen maailmansodan päätyttyä monet eurooppalaiset jäivät vuosikymmeniksi muiden totalitaaristen järjestelmien vallan alle.

    Baltian ketjuna tunnettu mielenosoitus järjestettiin 23. elokuuta 1989, jolloin Molotov–Ribbentrop-sopimuksen allekirjoittamisesta oli kulunut 50 vuotta. Baltian maiden kansalaiset muodostivat 600 kilometriä pitkän ihmisketjun Virosta Latvian kautta Liettuaan. Tämä rauhanomainen mielenosoitus yhdisti kolme maata, jotka vaativat vapautta.

    Lisäksi muistamme 30 vuotta sitten 19. elokuuta 1989 järjestettyä rauhantapahtumaa, paneurooppalaista piknikkiä Sopronin kaupungissa Unkarissa lähellä Itävallan rajaa. Molempien maiden viranomaisten järjestämässä tapahtumassa kansalaiset kokoontuivat raja-aidan tuntumaan osoittamaan solidaarisuutta ja ystävyyttä. Piknik on yksi vuoden 1989 tapahtumista, jotka johtivat rautaesiripun kaatumiseen ja Saksan jälleenyhdistymiseen”

    https://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-19-5411_fi.htm

    1. Siinä on vähän mutta asiaa;

      ·
      ”Otimme kantaa! Susitaipaleen kunnia palautettava”

      ”Paavo Susitaival eli kunniakkaan elämän, jonka aikana hän osallistui muun muassa vapaus-, talvi- ja jatkosotaan. Hänet olisi syytä muistaa myös miehenä, joka toimitti Suomen hallitukselle tiedoksi Venäjän ja Saksan välisen Molotov–Ribbentrop -sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan sisällön, jossa Itä-Eurooppa jaettiin kyseisten maiden etupiireihin. Nyt, kun sopimuksen allekirjoittamisesta on kulunut tasan 80 vuotta, on korkea aika muistaa unohdettua sankariamme.

      Salaisen lisäpöytäkirjan julkitulo vaikutti niin suomalaisten neuvotteluasenteeseen kuin myös ylimääräisten kertausharjoitusten eli liikekannallepanon toteuttamiseen ja puolustusvarustuksien parantamiseen Venäjän tulevaa hyökkäystä vastaan. Perussuomalaisten Nuorten mielestä tasavallan presidentti Sauli Niinistön tulee myöntää tämän vuoden itsenäisyyspäivänä postuumisti Susitaipaleelle kunniamerkki, jota hän ei koskaan saanut isänmaallisesta teostaan.”

      Lue koko kannanotto kotisivuillamme:
      https://www.ps-nuoret.fi/…/susitaipaleen-kunnia-palautetta…/

      Tämäkin herra on jäänyt tyystin mainintaa historiankirjoissa punaisen YYA vallan aikaan, samoin kuin Ryti jota kohdeltiin lähes isänmaanpetturina ja koulukirjoissa mies ohitettiin täysin.

  2. Olin tuolloin11 vuoden ikäinen ja mustan hyvin, kun Helsingissä myytiin sähkösanomia asian tiimoilta. Niitä sähkösanomia ilmestyi sitten, kuin liukuhihnalta, kun ”neuvottelut” ryssän kanssa aluevaatimuksista alkoivat. Suomi pysyi tiukkana, joka päätyi Mainilan laukauksiin ja Talvisotaan.

    1. On se hyvä, että porukassa on ihan oikeita senioreja, jota ovat kokeneet ja muistavat sitä pirullista aikaa.
      Kysyin eräältä vanhalta herralta Hatanpäällä että, mitä hän muistaa noista sen ajan uutisista tänään ja, kun Suomi juhlii nyt 100 vuottaan. ”No, minä olen 103 -vuotias, en muista siitä sadan vuoden takaa mitään – eletään vaan tätä aikaa ”.

    2. On se ollut kauheaa aikaa. Ei voi kuvitellakaan miltä se nyt tuntuisi jos vastaavaan tilanteeseen jouduttaisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *