Suomessakaan ei sodan aikana ole toiminnassa sissejä vaan erikoisjoukot.

”Yleinen käsitys on, että erikoisjoukot tekevät samoja tehtäviä kuin tavanomaiset joukot, mutta paremmin. Näin ei kuitenkaan ole. Erikoisjoukkojen tehtävänä on suorittaa erikoisoperaatioita, joissa käytettävät toimintamenetelmät ei ole tyypillisiä muille joukoille”

(Maavoimat)

Ehkä käsitys sissi on jo aikansa elänyt, enää ei tehdä kätköjä, ei juosta havu perseen alla ja ei tehdä ketunlenkkejä suksin.

Tämän päivän sissi on osa erikoisjoukkkoja. Välineet on monasti paremmat ja tunkeutuminen vihollisen selustaan ja jopa asemien taakse jossa tehdään infan, huollon, viestinnän ja vihollisen johdon  toiminta mahdottomaksi. Sekä häirintä jossa meidän joukkojen syvyyttä vihollisen alueella on hyökkääjän mahdoton tietää, rikkoen rintamakentän aiheuttaen sekasortoa ja epäselvää tilaa vihollisen etenemisen suhteen. Kaikkea tätä on tarjolla.

Sissi (querrilla) on jo vanhan maailman peruja. Mitään kätköjä ei tehdä joista taisteltaisiin hyökkääjän ollessa meidän alueella, iskut tehdään nopeasti käyttäen hyväksi syvyyttä taistelukentällä ja hajaannusta vihollisen joukoissa.

 

Jaa käyttäen:


10 Replies to “Suomessakaan ei sodan aikana ole toiminnassa sissejä vaan erikoisjoukot.”

 1. Tuli mieleen tuosta partisaaniblogista. Maailma kehittyy ja niin kehittyy Suomen Puolustusvoimatkin, eri asia on jos näistä ei mitään tiedä..

 2. Eiköhän se ole ihan määrittelykysymys. Onko sissikomppaniat lakkautettu ja sissikoulutus? Me emme varmaan määrittele tätä asiaa vaan Puolustusvoimat itse, vieläkö puhutaan sisseistä.

   1. Ai, eikö se muuten selviä? Minä olen ollut viimeksi sissiradistina rajajääkärikomppaniassa Venäjän rajalla, mutta sinne ei enää vanhoja ukkoja huolita, hevosmiesten tietotoimiston mukaan ei yli 35 vuotiaita tarvittu. Sissiradisteja kai koulutetaan edelleen, mutta turhaan jos ei ole sissejä, saavat viestitellä keskenään 🙂

    1. Johtaja koulutuksen saaneita sijoittuneita koulutetaan aina 60 ikävuoteen asti. Mutta semmoista se. Sissi on lähinnä vanhan maailman touhua, onhan se sissilinja mutta,,,, se on vain nimi.

     1. Kuten sanottua, määritelmäkysymys, riippuu, miten määrittelet sissitoiminnan.

 3. Norppa, pääasia että Suomen Puolustusvoimat kehittyy kokoajan, se ei ole ongelma. Ongelma on viime vuosituhannelle jääneet jäärät sarvikypäröineen omissa olohuoneissaan mielikuvitusarmeijoineen… heidän mielipiteet palvelee historiaa, ei tätä päivää.

  1. Totta kai pitää pysyä mukana kehityksessä. Samalla pitää varoa myös harhaaskelia, joten ei se aina ehkä helppoa ole. ”Kehitys” kun voi olla vääränlaistakin, kuten olemme huomanneet, vaikka sen surullisen kuuluisan ilmatyynyaluksen hankkiminen.

   Aika surkeita varusteita sotilaille vielä jaetaan. Poikani on käynyt lähiaikoina pari kertaa kertaamassa ja tetsarit on jotain ikivanhoja, kypärät oli liian pienia ja teltta vuosi. Motivaatio mennä kertaamaan samalla laskee kuin lehmän häntä. Noihin voisi panostaa.

Kommentoi