Hallitusta viedään kriisistä kriisiin?

Otsikko mukailee laulun sanoja ”nyt mua viedään linnasta linnaan, kantaen kahleitain” ja siltä nyt hieman vaikuttaa, kun Timo Haapala valottaa IS:n artikkelissa ”Operaatio Korpi” nimistä kyhäelmää:

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) yritti painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin lapset Suomeen konsulikyydillä.

Kun Tuominen ilmoitti, ettei ministeri voi sälyttää poliittista vastuuta ”elämän ja kuoleman” kysymyksestä yksittäiselle virkamiehelle, hänet syrjäytettiin.

Ilta-Sanomat kertoi kolme viikkoa sitten, kuinka ulkoministeri Haavisto syrjäytti ilman julkisia tai edes asianomaiselle kerrottuja perusteluita ulkoministeriön konsuliosaston päällikön Tuomisen paikaltaan.

Ulkoministeriössä tapaus on herättänyt ihmetystä, sillä Tuominen on arvostettu virkamies ja diplomaatti, jonka konsulipäällikön virkaa jatkettiin vielä kesäkuussa vuoteen 2022 saakka.

IS:n useista ulkoministeriön lähteistä saamien tietojen mukaan syitä Tuomisen syrjäyttämiseksi oli kaksi: Suomen Venäjän-viisumikäytännön muuttaminen EU:n vaatimusten mukaisiksi ja se, että Tuominen ei toteuttanut Haaviston esitystä suomalaislasten kotiuttamiseksi al-Holin pakolaisleiriltä Syyriasta.

Juuri al-Holin tapauksesta Haavisto sai IS:n tietojen mukaan ”kilarit”, eli hän hermostui ja siirsi Tuomisen pois tehtävistään.

P.s. ”Hallituksen toimintakyky on täydellinen”  😉

 

 

 

 

Jaa käyttäen:


15 Replies to “Hallitusta viedään kriisistä kriisiin?”

 1. Onhan noita huhuja Haaviston epätoivotusta käytöksestä liikkunut jo aiemminkin. Ministeriössä ei kaikki ole tyytyväisiä Haaviston henkilökohtaiseen vallankäyttöön. Sanoisinko, että mies on päällepäsmäri, eikä pidä siitä jos hänen oikkujaan ei kiltisti noudateta.

  ”Ulkoministeriössä muistellaan nyt Haaviston suurlähettiläspäivillä elokuussa pitämää puhetta, jossa hän varoitti virkamiehiä salailusta tai kiusaamisesta.

  – Minkäänlaiselle syrjinnälle, häirinnälle tai kiusaamiselle ei ole ulkoministeriössä tilaa, niin kuin ei millään muullakaan työpaikalla, Haavisto linjasi elokuussa.

  Koskeeko puhe myös ministeriä itseään, Katajanokan ministeriössä kysellään.”

  https://www.is.fi/politiikka/art-2000006313054.html

  Vanha sanontahan kuuluu; älä luota ihmiseen, joka koko ajan hymyilee.

 2. Kuulemma tuo Ohisalokin saattaa alkaa puuhailemaan jotain. Sanoo IS.Tjaahas. Ennen ammoin kauan sitten erehdyin vihreitä äänestämään. Toiste en erehdy.

 3. Ymmärsinkö nyt rivien välistä oikein, että Haavisto siirtää vastuuta oikeuskanslerille?

 4. Esimerkkinä: Haavisto vetoaa että oikeuskansleri olisi ohjannut miten pitää toimia. Ei ole. Päätöksessä 10.10.2019 OKA toteaa lopuksi:”Oikeuskansleri Pöysti muistuttaa, että hänen toimivaltaansa tai tehtäviinsä ei kuulu määrätä viranomaisia ryhtymään mihinkään tiettyihin toimenpiteisiin.”

  Haaviston sepityksissä mainitaan myös ulkoasiainvaliokunnan tietoisuus, mutta muualla olevien tuoreiden kommentien perusteella esille nousi ulkoasianvaliokunnalle aivan uusia asioita.

  Hmm…?

  Seuraamme tilanteen kehittymistä.

 5. Onkohan vihreillä mitään agendaa suomalaisten hyväksi?

  Näitä asioita vihreät ainakin ajavat:

  Tukea pakolaisvirralle Afrikasta EU-alueelle

  Ajavat kyseenalisia toimia, joilla kompensoitaisiin Kiinan, Intian, Australian, Brasilian … toimet hiilidioksidipäästöjen lisäämisessä

  Tavoitteena Al-Holin leireillä olevien ISIS – toiminnassa mukana olleiden suomalaisten saaminen Suomeen

 6. https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006329183.html

  Al-Holin suomalaisten kohtalosta käyty kiista johti syksyllä outoon tilanteeseen ulkoministeriön (UM) sisällä. Haavisto on Ilta-Sanomien tietojen mukaan syrjäyttänyt UM:n konsulipäällikön Pekka Tuomi¬sen, koska tämä vastusti Haaviston esitystä leirin suomalaislasten kotiuttamisesta pikavauhtia ilman äitejään.
  Hanke merkitsisi konsulipalvelulain ja kansainvälisten sopimusten rikkomista ja erottaisi lapset huoltajistaan. Pelkkä ehdotus tällaisesta uhkayrityksestä ihmetyttää – onko se ehkä napattu jostakin toimintaelokuvasta?

 7. Mitä pitää tehdä, kun pääministerin sanaan ei voi enää luottaa?

  ***
  https://www.is.fi/politiikka/art-2000006329205.html
  2.12.2019

  Helsingin Sanomat ja Yle ovat nyt saaneet käsiinsä sähköpostin. Helsingin Sanomien mukaan se tekee pääministeri Antti Rinteen kertomukseen aukon.

  29.8. lähetetystä sähköpostista käy ilmi, että Posti on keskustellut päätöksestä siirtää 700 pakettilajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin valtio-omistajan kanssa. Paatero kertoo viestissä, että on informoinut ennalta pääministeriä ja keskustellut Postin henkilöstön asemaan liittyvistä kysymyksistä ay-järjestöjen kanssa. Sähköposti osoittaa myös, ettei Paatero ole sanonut Postin aikeille ei.

  Pääministeri Antti Rinne puolestaan on toistanut julkisuudessa, että hän on olettanut Paateron ilmoittaneen Postin hallitukselle, ettei työehtosopimusten siirto käy.

  ****
  HS:n mukaan Rinne on kuitenkin ilmeisen tosissaan ja järjestelmällisesti vaatinut kesästä lähtien, ettei valtion täysin omistamissa yhtiöissä työehtoja saa heikentää

  [ Painaako puhumalla ilmaistu mielipide, esim. medialle, mitään, kun on kyse yrityksen ohjeistamisesta?]

 8. Haavisto yritti siis pelastaa lapset leiriltä. Mutta se ei kaiketi olisi ollut mitenkään mahdollista, lapsia ei olisi annettu. Haavisto käsittääkseni kiisti kaiken. Ihanko itse Iltasanomat ja joku tämän keksi? Ja miksi ulkoministeriössä annetaan ymmärtää, että Haavisto erotti Pasi Tuomisen aiheettomasti ja nyt vallitsee pelon ilmapiiri? Jääkö seuraavaksi Haavisto kiinni siitä että on puhunut ”muunneltua totuutta”? Jännää suhmurointia.

 9. Ulkoministeriöstä täytyisi vuotaa nimettömänä mustaa valkoisella tuosta episodista. Tuskinpa kukaan ulkoministeriössä työskentelevä omilla kasvoillaan uskaltaa tulla esiin, ellei sitten ole jo suunnitellut alan vaihtoa.

Kommentoi