Helsingin henget-kummitusten jäljillä.

”Missä lymyävät Helsingin henget?Maailman aavepääkaupunkien joukkoon kuuluva Helsinki on täynnä levottomia sieluja. Kuka kuuluisuus vaeltaa öisin Kansallisteatterin käytävillä? Minkä rakennuksen seinään muurattu nainen näyttäytyy edelleen ihmisille? Entä montako harmaata rouvaa ja päätöntä sotilasta kaupungissa kummittelee?”

Näihin kysymyksiin esittävät vastauksia Vanessa Kairulahti ja Karoliina Kouvola kirjassaan Helsingin henget.

Kummitustarinoita on kerrottu ammoisista ajoista lähtien ja yhä vielä ne jaksavat kiehtoa ihmisiä.

Vanhoja tarinoita väritetään ja uusia kummituksia ”synnytetään” joko tarkoituksillisina piloina tai kokemuspohjaisina tarinoina oudoista ilmiöistä, jotka siinä hetkessä ylittävät järjellisen selityksen rajat.

Tunnettuja kummituksia / kummittelua  Suomessa esiintyy vaikka kuinka ja paljon. Keminmaan vanha kirkko, Mustion linna, Röykän sairaala, Hatanpään kartano jne. jopa Valtioneuvoston linnassakin kerrotaan kuullun  Eugen Schauman ampumia laukauksia vuosikymmeniä tunnetun veriteon jälkeen.

Otollisen mielikuvituksen omaava henkilö löytää Suomesta myös paikkoja kuten vaikkapa Seilin saari, jossa yksinkertaisesti on ihan pakko olla kummituksia, onhan saaren historia monella tapaa ainutlaatuinen ja erityisen julma.

Kummallisia asioita kokee todennäköisesti iso osa ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä ja osalle niistä ei ehkä löydy järjellistä selitystä juuri siinä hetkessä, mutta onko sitten oikeita kummituksia olemassa?

Mene ja tiedä.

Tarinat, myös kummistustarinat ovat osa kansanperinnettä, joten antakaamme niiden elää ja voida hyvin.

 

 

Jaa käyttäen:


6 Replies to “Helsingin henget-kummitusten jäljillä.”

 1. Mustion linna ympäristöineen on näkemisen arvoinen jo luonnon kaudellaankin.

  No,haamuja eikä kummituksia ei olla nähty_mutta sadut keventävät elämän taakkaa,jos antaa tai pystyy antamaan siihen mahdollisuuden.

  Kansanperinne on henkistä rikkautta !

  1. Mustiossa on äitini juuret. Hänen isoisänsä oli aikanaan Mustion ruukin sahan sahurina. Olen monesti käynyt kesäisin Mustiossa ja sen linnan pihoilla tepastellut. Puisto on mitä kaunein. Linnassakin olen vieraillut muuutaman kerran. Kummituksia en ole nähnyt, enkä kuullut kenenkään muunkaan nähneen.
   Mustion linna ympäristöineen on arvokasta kulttuuriperintöä, jota vaalitaan hyvin, myös toivottavasti tulevaisuudessa.

   1. Mustion Linna:

    ”Tarinan mukaan eräs romaninainen haki suojaa Karjaalla ( Raasepori) sijaitsevasta Mustion linnasta, kun sitä rakennettiin. Häntä ei kuitenkaan päästetty sisälle, joten suivaantunut nainen kirosi koko paikan. Linnassa onkin tapahtunut paljon selittämätöntä, ja sillä on oma kummitus: harmaa rouva. Pitsimyssyinen rouva liikuskelee linnassa öisin kynttelikkö kädessään, ja rakennuksessa majailevat ovat heränneet hänen askeliinsa.”

  1. Martinin pirut tosiaan, taitaa olla ainoa tapaus kun kummituksia on käräjillä Suomessa käsitelty.

Kommentoi