22 vastausta artikkeliin “Jääkiekko”

  1. Se on bisnestä. Jos joku haluaa tehdä bisneksen ihmisten hakkaamisella, ja ihmiset haluavat tulla hakatuiksi rahaa vastaan, mitäs sille voidaan tehdä.

    Kunhan sitä ei maksettaisi verorahoista. Ette uskokaan kuinka monta kymmentä tuhatta hoitajaa tai opettajaa sillä rahalla saataisiin.

  2. Nykytilanne esim. päähän kohdistuneiden taklausten osalta on seurausta vuosikausia jatkuneesta tuomarilinjan hampaattomuudesta.

    Päähänkohdistuneiden takalausten kohdalla rangaistusasteikko pitäisi lähteä min. 10 ottelun pelikielto ja törkeimmissä tapauksissa pelikielto voisi puolestani olla vaikka lopullinen.

  3. Mark Pavelich – jääkiekon uhri. Jääkiekko alkaa lajina muistuttaa nyrkkeilyä

    ***
    https://www.iltalehti.fi/nhl/a/a3fcb7e0-b4ba-4fd5-885c-e71b5029f486
    5.12.2019

    Miracle on Ice -sankarin surullinen kohtalo: pahoinpiteli ystävänsä metalliputkella ja näkee harhoja, taustalla lukuisia aivotärähdyksiä
    Mark Pavelich on aikaisemmin kieltäytynyt avusta. Perhe kuvailee tilannetta sydäntäsärkeväksi.

    Uutistoimisto AP:n mukaan Miracle on Ice -joukkueeseen eli vuonna 1980 olympiakultaa voittaneeseen Yhdysvaltain joukkueeseen kuulunut Mark Pavelich on määrätty pakkohoitoon. Oikeus totesi keskiviikkona, että Pavelich on mieleltään sairas ja vaarallinen.

    61-vuotiasta Pavelichia syytettiin elokuussa törkeästä pahoinpitelystä. Syytteiden mukaan entinen kiekkoilija hakkasi ystävänsä metallitangolla. Olympiamitalistin kerrottiin aiheuttaneen uhrille kaksi kylkiluun ja yhden selkänikaman murtuman sekä munuaisen vaurioitumisen.

    Tuomari Michael Cuzzo totesi keskiviikkona, ettei Minnesotasta kotoisin oleva ex-pelaaja ole oikeustoimikelpoinen.

  4. Tämä on kyllä totta. Jokaisesta pelikentällä tapahtuvasta pahoinpitelystä pitäisi antaa rangaistuksia ja jos ovat tarpeeksi vakavia (terveydenhuoltoa tarvitaan) tai toistuvia niin ehdotonta vankeutta tietenkin.

    Mutta meillä on eräitä vahvoja poliitikkoja (krhm, kummola, harkimo) jotka haluavat että heidän omistamissa linnoissa ei rikoslaki päde.

  5. Ei varmaankaan ole ihan vaan muutama poliitikko, joiden mielestä rikosoikeudellinen tuomiojärjestelmä ei oikein sovellu kilpaurheilusuorituksiin.

    Tässä esimerkkitapauksessa lajin sisällä pitäisi vaaralliset taklaukset sanktioida huomattavasti nykyistä ankarammin.

  6. ” ..rikosoikeudellinen tuomiojärjestelmä ei oikein sovellu kilpaurheilusuorituksiin”

    Totta tosiaan – näinhän se on.

    Ajatellaan vaikka nyrkkeily nimitä urheilua. Olisihan se aivan järkyttävää, jos ottelussa selkäänsä saanut osapuoli haastaisi voittajan oikeuteen pahoinpitelystä.

  7. Itse uskon jääkiekon kohdalla siihen, johon jo aiemmiin kommentissani viittasin, että mikäli rangaistukset olisivat tuntuvia, niin samalla sekä lajin maine, että laatu paranisivat.

    Päähänkohdistunut taklaus minirangaistus 10 ottelua + seuralle sanktio, joka voisi mennä vaikka jonkinlaiseen pelaajien sairausvakutusrahastoon ja maksimi rangaistus todella törkeissä tapauksissa voisi olla vaikka lopullinen pelikielto.

    Ihan joka ainoa pelaaja tietää ja tuntee säännöt ja joka ainoa törkeä päähän kohdistunut taklaus on taklaajan oma valinta.

  8. Kyllä jääkiekossa tapahtuneista pahoinpitelyistä on tehty rikossyytteitä ja tuomioitakin annettu. Esimerkiksi kun HIFK:n pelaaja hakkasi nuoren jokeri-pelaajan vuosikymmeniä sitten tai kun JypHT:n ruotsalaispelaaja hakkasi Kalpan pelaajan harjoitusottelussa. En viitsi nimiä laittaa kun kysymys on vakavista rikoksista ja jos sattuisi menemään jotenkin väärin niin voisin itse joutua syytteeseen, vaikka nimetkin tiedän.

    Nyt tapahtuneissa tilanteissa ei ollut kysymys pahoinpitelyistä eikä edes tappeluista vaan taklauksista jotka osuivat päähän. Se on kieltämättä silti ongelma ja jopa suurempi ongelma kuin tappelut, sillä riski loukkaantua on suurempi. Jos kaksi äijää heiluu nyrkein luistimet jalassa ja kypärät päässä jäällä niin siinä ei yleensä kummoisia saada aikaan. Mutta kun joku jyrää vauhdilla päähän niin riski on suuri.

    Jääkeikossa tasapainoillaan koko ajan sen fyysisyyden ja turvallisuuden välimaastossa. Jos taklaukset poistettaisiin kokonaan niin laji muuttuisi. Sitä paitsi sellaista muutosta ei voitaisi tehdä pelkästään Suomessa jos halutaan suomalaisten pelaajien pystyvän pelaamaan ulkomaillakin. Kypärät ovat parantuneet ja käyttöön on otettu ns. joustokaukalot, joissa päätyjen pleksit antavat periksi. Ennen loukkaantumisia tuli kun jonkun pää tärähti pleksiin, nyt ei juurikaan. Tällä kaudella ongellmana ovatkin olleet avojään taklaukset.

    Sääntömuutoksia varmaan pitää hakea ja rangaistuksia vielä koventaa jotta noita ei tulisi. Kokonaan turvallista jääkiekosta ei silti saada oikein millään. Ehkä pahin Suomessa sattunut jääkiekkotapaturma oli puhdas vahinko. Ässien Jaroslavl Otevrel törmäsi vauhdissa JypHT:n Vitali Karamnoviin, liukui pää edellä päin päin laitaa ja halvaantui. Tulee mieleen myös toinen tapaturma jossa maalivahti sai aivovamman ja tuli työkyvyttömäksi törmättyään oman maalin takana omaan puolustajaan. Kun vauhtia on paljon niin on riskejäkin, kaikki pitää tietysti tehdä niiden minimoimiseksi ja varsinkin sellaisten joiden syntyyn pelaajat voivat omalla käytöksellään vaikuttaa. On pelaajia, jotka syyllistyvät esimerkiksi päähän taklaamiseen toistuvasti, sellaisesta pitäisi rangaista todella tuntuvasti.

    Käsittääkseni jalkapallossakin tapahtuu paljon loukkaantumisia, mutta usein ne eivät ole niin vakavia. Päävammojakin silti tulee, esimerkiksi puskutilanteessa päät voivat kolahtaa yhteen. Esimerkiksi Jari Rantasella taisi olla aika vakava päävamma. Jalkapallon päävammariskiäkin voitaisiin vähentää poistamalla päällä pelaaminen tai määräämällä kypärät pakollisiksi.

  9. Norppa, olet oikeassa, muutama tapaus on käsitelty. Mutta ne ovat luokkaa promillen murto-osan kärpäsenpaska kaikista.

    Sinänsä en katso etteikö aikuisella ihmisellä olisi vapaavalintaisesti oikeus ottaa turpiinsa jos hän sitä tietoisesti haluaa – niin kauan kun näin toimiminen lakkauttaa sosiaaliturvan.

    1. Tappeluita ei sm-liigassa juurikaan nykyään esiinny eikä niiden takia loukkaannuta, Kysymys on taklaamisista joissa taklaus voi osua päähän joko tahallaan tai tahattomasti. Usein tilanne on tulkinnanvarainen, esimerkiksi olkapää osuus ensin olkapäähän ja sitten nousee päähän. Urheilijoilla onkin pakolliset omat tapaturmavakuutukset niin kuin kilpaurheilussa yleensäkin. Jääkiekkoilija ei mene ”ottaamaan turpaansa” eikä antamaankaan, mutta säännöt sallivat törmäämisen mikä aiheuttaa riskejä. Sääntöjä pitäisi tietysti muuttaa, kenenkään ei pitäisi menettää terveyttään jääkikekon kaltaisessa lajissa jossa pelin tavoitteena on kuitenkin ihan muu kuin vastustajan telominen.

      Aika monessa urheilussa on riskejä. Moottoriurheilussakin sattuu joskus jopa kuolemantapauksia. Riskien lähes täydellinen poistaminen muuttaisi aika monta lajia. Esimerkiksi rallissa saisi ajaa vain 40 km/h nopeudella jotta mahdollisesti eteen hyppäävä katsoja ei kuolisi.

  10. Nyt ne rangaistukset ovat täysin mitättömiä, muutama hassu pelikielto. Silti voi toimia samoissa ympyröissä, vaikkapa valmentajan apulaisena. Ainut mikä toimisi on huomattava rahallinen sakko. Kyllä se pistää miettimään, kun alkaa puuttua pala päivittäisestä leivästä. Niinhän sitä parannellaan liikennekulttuuriakin.

  11. Sosiaaliturvan lakkauttaminen tuolla perusteella saattaisi johtaa vähintäänkin mielenkiintoiseen tilanteeseen laajemminkin yhteiskunnassa.

  12. Naapuri Rautakorpi kiteytti asian 3.pelaajan hyppäämisestä kaukaloon tilanteessa, jossa kohde ei havaitse taklaajaa. Hän vaatii ehdottomasti sääntöjen muuttamista.

  13. On kaksi muka urheilua silti en jääkiekkoa pidä suurimpana syntisenä mitä tule väkivaltaan
    Kyllä siihen suurimman kisaan pääsee ainoastaan suurimpana tuo nyrkkeily ensin laitetaan nuot kintaat kouraan ja sitten aletaan mätkiin toista turpaan

    Siinä meille ns urheilu en vaan tiedä mistä kohtaa terv tepivaari

    1. Hyvä kysymys.

      Lajien harjoittajat ovat kiistatta urhelijoita, mutta onko lajit urheilua?

      Miten urheilu määritellään, harjoittelun vaiko suoritteen perusteella?

      Onko esim. baletti urheilua,tanssia, taidetta, vaiko kaikkea niistä ?

  14. https://www.iltalehti.fi/nhl/a/3ac2bdf8-1675-4cd9-bfa1-98eafa77595a
    6.12.2019

    Jesperi Kotkaniemi sai aivovamman, taklaajalle ei tule rangaistusta

    Canadiensin Jesperi Kotkaniemi meni Avalanchen puolustusalueen kulmaan ja syötti kiekon ketjukaverilleen Artturi Lehkoselle samalla hetkellä, kun Avalanchen puolustaja Nikita Zadorov taklasi häntä tehostaen tekoaan polven koukistamisella.

    Kotkaniemi lensi holtittomasti pää ja olkapää edellä jään pintaan ja jäi pitkäksi aikaa paikoilleen ennen kuin hänet autettiin pukukoppiin.

  15. https://www.is.fi/nhl/art-2000006334747.html
    6.12.2019

    NHL:n valmennuskulttuurista käydään nyt kovaa keskustelua. Urheilukanava ESPN:n suosittu kiekkokolumnisti Greg Wyshynski nosti esiin väkivaltaisen episodin kahdeksan vuoden takaa.

    Greg Wyshynski muistuttaa, että Philadelphia Flyersia valmentanut Peter Laviolette löi joukkueensa suomalaishyökkääjää Ville Leinoa päähän kesken ottelun helmikuussa 2011.

    Tapaus tallentui tuolloin tv-kuviin ja nousi puheenaiheeksi

    pohjoisamerikkalaisessa kiekkomediassa. Ei tosin siksi, että nykyisin Nashvilleä valmentama Laviolette käyttäytyi väkivaltaisesti pelaajaansa kohtaan, vaan siksi, että Leino otti iskun vastaan kuin mies.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *