MInkä serkumpi sen herkumpi?

Maailmanlaajuisesti serkusten väliset avioliitot ovat yleisiä: on arvioitu, että maailmanlaajuisesti jopa 20 prosenttia avioliitoista solmitaan serkkujen välillä. Arabien keskuudessa serkusavioliittoja avioliitoista on keskimäärin 40 prosenttia. BBC:n mukaan Isossa-Britanniassa asuvista pakistanilaisista 55 prosentia on naimisissa serkkunsa kanssa.

Synnynnäisiä epämuodostumia esiintyy 4,5-6 prosentilla serkkujen välisistä lapsista, kun muulla väestöllä luku on 3 prosenttia.

Myös Suomessa serkukset voivat solmia avioliiton. Ruotsin valtakunnan Vuoden 1734 lain Naimiskaaren säännös määritteli, että serkkujen avioituminen vaatii kuninkaan luvan:”Orpanat ei mahda otta toinen toistans awioxi, ellei Cuningas sijhen lupaa anna. Venäjän vallan aikana keisarillinen asetus kumosi tämän 1872 ja serkut saivat normaalin avioliitto-oikeuden.
Lähde: Wikipedia-artikkeli otsikolla ”Serkku”.

4 Replies to “MInkä serkumpi sen herkumpi?”

 1. Maahanmuuttajien serkusavioliitot huolestuttavat Saksassa – vastasyntyneitä kuolee maahanmuttajalähiöissä tuplasti enemmän kuin muualla.

  Maahanmuuttajavaltaisessa, etenkin turkkilaisten ja arabien asuttamassa Neukölnissä kuolee tuplasti enemmän vastasyntyneitä kuin muissa kaupunginosissa. Kaupunginosan terveysasioista vastaava virkamies epäilee syyksi alueella yleisiä serkusavioliittoja, Berliinissä asuva suomalaistoimittaja Pertti Rönkkö raportoi Facebookissa. – –
  Lähde: Suomen Uutiset 13.10.2018, otsikko sama kuin tässä.

 2. Viime vuosina tietyt piirit ovat väittäneet, että suomalaiset ovat sisäsiittoisia. Samaan koulukuntaan kuuluvat taas ovat väittäneet, etteivät suomalaiset ole mitään sukua keskenään, joten suomalaisten kohdalla ei voi puhua mistään ”rodusta” tai ”kansasta”.
  Odotellessani sitä, miten tuo paradoksi ratkeaa,olen huntannut tätä seuraavaa:
  ”Geenitutkijat yllättyivät: Eurooppa on nyt jaettu suomalaisiin ja ”ei-suomalaisiin”.
  Suomalaisten geeniperimä on tiedetty erikoislaatuiseksi. mutta vasta nyt tiedetään, että Suomen väestö on Euroopassa täysin ainutlaatuinen tapaus. Suomalaiset ovat perimältään niin erilaisia muista eurooppalaisista, että heidät pitää luokitella omaksi väestökseen, summattiin Itä-Suomen tutkimustiedotteessa. – –

  – Se on ihan oikein sanoa, että suomalaiset eivät ole eurooppalaisia, kun ne eivät muistuta gneettisesti muita eurooppalaisia. Mutta suomalaiset eivät ole myöskään aasialaisia, kun eivät muistuta niitäkään. Suomalaiset eivät tässä suhteessa muistuta ketään. – –
  Lähde: Uuden Suomen artikkeli 18.8.2016.

 3. Ilmeisesti lisädebatille koskien suomalaisten lisääntymistä ei ole toistaiseksi tarvetta. Mie vaan aattelin.

 4. Olen antanut itseni ymmärtää, että orpanat ovat nimenomaan äidinpuoleisia serkkuja, nepaat taas isänpuoleisia. Tarkoittaneeko säädös kuitenkin molempia?

  Orpanoiden verisukulaisuus on käytännössä varma, sillä lapsen äitiydestä hyvin harvoin on epäselvyyttä. Sen sijaan nepaiden keskinäinen verisukulaisuuden aste on kokemusperäisesti väistämättä matalampi, josta johtuen säädös saattaisi olla syytä tulkita tarkan sanamuodon mukaisesti.

  Asiasta toiseen. Joillakin preeriaintiaaniheimoilla enon ja sisarenpojan sosiaalinen suhde oli (on?) kuulemma aivan olennaisesti vahvempi kuin sedän ja veljenpojan juuri siksi, että heidän sukulaisuutensa oli (on?) varma.

Kommentoi