Suosituissa levitteissä käytetään epäterveellistä palmuöljyä

Tavallisissa levitteissä voi olla vajaa kolmasosa kovaa rasvaa ja silti niissä voi olla sydänmerkki.
Tyypillinen kova kasvisrasva levitteissä on kohuttu palmuöljy.
Vegetuotteissa voi olla erittäin suuria määriä kovia, terveyden kannalta haitallisia kasvisrasvoja.
Esimerkiksi Flora normaalisuolainen sisältää palmuöljyä. Palmuöljystä kerrotaan siinä aivan pienellä painetussa pakkauksen tekstissä.
Palmuöljyn määrää ei mainita, mutta tuoteselosteen mukaan 100 grammaa levitettä on rasvaa 60 grammaa, josta tyydyttynyttä rasvaa on 18 grammaa. Palmuöljy on tyydyttynyttä rasvaa.

Palmuöljystä huolimatta tuote on saanut Sydänliitolta oikeuden käyttää sydänmerkkiä, jonka pitäisi olla jonkinlainen tae terveellisyydestä.
Sydänmerkki ei kuitenkaan tarkoita,että kyseinen tuote olisi täydellisen terveellinen vaihtoehto. Sydänmerkki osoittaa vain, että tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta omassa tuoteryhmässään se ”parempi” vaihtoehto.
—————————————
Kirjoitukseni lähde: Iltalehti 17.10.2019 otsikolla ” Suosituissa levitteissä kohuttua palmuöljyä, silti niissä on sydänmerkki – mistä on kysymys?”

16 vastausta artikkeliin “Suosituissa levitteissä käytetään epäterveellistä palmuöljyä”

  1. Mä käytän punaista oivariinia. Siinä on voita, rypsiöljyä ja sopivasti suolaa.

  2. En olisi niinkään varma siitä, että ”tyydyttynyt” olisi epäterveellistä.

    Voinkin väitetään olevan epäterveellistä, mutta olen silti edelleen elossa.

  3. Itse käytän kolestrolilääkitystä koska korkea kolestroli. Lääkityksen alusta asti kolestorlitasoni on pysynyt ihannelukemissa. Ehkä syynsä on myös siinä, että katson mitä suuhuni panen.
    Takavuosina nousi melkoinen kohu kolestrolilääkkeestä, väitettiin että niitä syötetään ihmisille turhaan, jotta läaketeollisuus kukoistaisi. Väitteen mukaan lääkitystä vaativan kolestrolin määrä laskettiin turhan alas, jotta lääkemafia hyötyisi. Monet lääkäritkin olivat sitä mieltä.
    Tiedä tuosta. Olen kyllä lukenut Leino Utriaisen kirjan siitä, mitä kolestrolilääkitys pahimmillaan voi aiheuttaa, kuten myös paljon muutakin saman tyylin artikkeleita/kirjoja, mutta olen katsonut parhaaksi jatkaa lääkitystä. Se on kahdesta pahasta pienempi paha.
    Siinä olen kyllä muuttanut näkemystäni, että lääkkeillä voidaan kolestrolitaso ajaa liian alas eikä sekään ole hyvä juttu. – Tämä on tietenkin vain minun näkemykseni, mutta jos kokonaiskolestroli on korkeintaan 5, kolestroliläkitystä ei kannata aloittaa. Itselläni se on pysynyt neljän tuntumassa, mikä on lääkäreiden mielestä oikein hyvä.
    Ihminen on kuitenkin yksilö. Eräs tuttavamies, vähän yli kuusikymppinen, sanoi, etä hänen yhteiskolestrolinsa on 3. Hän ei ole koskaan syönyt kevyttuotteita, syö normaalia sekaruokaa ja käyttää voita ja normaalirasvaista maitoa. Eikä käytä mitään lääkkeitä. Ja on terve.
    Se sopii hänelle, mutten tiedä sopisiko se minulle. Sain 57-vuotiaana aivoinfarktin, josta pääsin säikähdyksellä. Kolestrolini oli silloin hieman yli 6, ja siitä lähtien olen käyttänyt kolestrolilääkkeitä.

    Anoppini eli yli 80-vuotiaaksi. Hän tupakoi, kallisti joskus kuppia, käytti voita ja punaista maitoa ja sanoi minullekin: ”Miksi sie, Lassi, juot kurria (rasvaton maito) ja syöt kissanrasvaa (kevytlevitteet). Söisit oikeaa ruokaa.”

    Piru tietää vaikka hän olisi ollut oikeassakin, koska vasta viime kesänä sain tietää tai kuulla uskottavalta taholta, että rasvaton maito on valmistusprosessin mukaan tehty siten, että se nostaa kolestrolia eikä päinvastoin. Siihen lopetin ”kurrin” juomisen.

    1. Ei tulisi mieleenikään juoda rasvatonta maitoa tai edes kevytmaitoa. Täysmaitoa sen olla pitää.

      Ei sillä eikä sen puoleen – en muutenkaan osta mitään kevyttuotteita. Jauhelihassakin pitää olla reippaasti rasvaa. Karjalanpaistilihoissakaan ei meinaa olla tarpeeksi läskiä.

  4. Mulla on noi kolesteroliarvot vähän koholla ja lääkäri suositteli lääkityksen aloittamista, varsinkin kun minulla on kakkostyypin diabetes. En ole kuitenkaan vielä aloittanut kolesterolilääkitystä.

  5. Alun perin tieteellisten tutkimusten perusteella todettiin, että ihmisen normaali kolesteroliarvo on n. 5-8 ja se määräytyy pääosin perinnöllisesti.
    Kolesterolilääkkeitä ei mennyt kaupaksi juurikaan.
    USA:n lääketeollisuuden kääkärit päättivät, että oikea kolesteroliarvo onkin 5 ja se levitettiin maailmalle tieteellisenä totuutena.
    Sen jälkeen kolesterolilääkkeiden myynti pomppasi tähtiin ja Suomen lääkärikunta seuraa tuota lähes sokeasti.
    Viimeisimpien tutkimusten mukaan kuolleisuusriski on likimain sama kolesterolialueella 5-8 ja kasvaa sitä pienemmillä ja suuremmilla arvoilla.
    Nyt voimassa oleva pohjoismainen suositus kolesterolille on nimenomaan 5-8, mutta se ei jostain ihmeen syystä näytä pätevän Suomessa.
    Kolesterolilääkkeillä on merkittästi erilaisia sivuoireita, jotka ovat ihmiselle paljon vaarallisempia kuin hiukan korkea kolesterolimäärä.

    1. Lääketeollisuus on muutenkin pelkkää bisnestä, tietyt lääkkeet maksaa älyttömästi vaikka niitä voisi myydä terveyden kannalta halvemmalla mutta koska raha. Toisaalta sitten on kaikenmaailman omega valmisteita ja luontaislääkkeitä joilla on lähinnä ”mieltä parantava” vaikutus.

      Lääkebisnesten tarkoitus ei ole edes parantaa lopullisesti käyttäjää vaan saada se käyttämään hamaan tappiin… vakioasiakas. Ja rahaa tulee firmojen kassaan.

  6. Olen kuullut/lukenut, että kolestrolilääkitys olisi vienyt joiltakin (määrää en tiedä) ihmisiltä jalat.
    Noin 2012 toinen jalkani rupesi oirehtimaan. Huomasin sen kuntolenkillä. Jalka rupesi väännättämään. Pikkuhiljaa vaiva paheni. Olen käynyt kolestrolilääkityksen vuoksi vuosikontrollissa yli kymmenen vuotta. Siinä yhteydessä mainitsin asiasta lääkärille (vuosikontrollissa on ollut monta eri lääkäriä). Yksi tutki polvinivelen ja teetti jalalla ääreisliikkeitä, ja sanoi, ettei hän löydä vikaa lonkkanivelestä eikä polvinivelestä. Seuraavana vuonna lääkäri teetti ääreisliikkeitä ja sanoi : ”Sulla on lonkkanivel kulunut.” Kysyin mitä sille voisi tehdä. Lääkäri että syö särkylääkkeitä ja kun nivel on tarpeeksi kulunut, vaihdetaan tekonivel. Sitä seuraavana vuotena taas eri lääkäri. Sanoi että mene fysioterapiaan. Mie menin enkä tullut hullua hurskaammaksi.

    Kävin sitten kalevaisella jäsenkorjaajalla. Tämä kysyi ensimmäiseksi käytänkö kolestrolilääkkeitä. Myönsin käyttäväni ja kysyin vaikuttavatko ne kenties huonontavasti jalkaan. Jäsenkorjaaja että heidän oppinsa mukaan ehkä vaikuttavatkin. Parantaja ryhtyi työhön ja sanoi, että olet tainnut käyttää pitkään metsurikenkiä. Myönsin hänen olevan oikeassa. Käytin usein metsurikumisaappaita paitsi töissä, myös rantteella, hillajängillä ja jopa patikkareissuilla tunturimaastossa, koska ne olivat jämäkät ja tuklvat hyvin nilkkaa. Kysyin onko niissä jotakin vikaa. Jäsenkorjaaja että heidän oppinsa mukaan eniten jalkaongelmia miehillä aiheuttavat metsurikengät ja naisilla korkeakorkoiset piikkarit. Metsurikengän kärjessä on kovike, joka estää varpaita liikkumasta siten kuin luonto on tarkoittanut, kuulin.

    Vuoden 2018 alkupuolella kyllästyin lääkäreiden ja muiden hoitomuotojen arpomiseen mikä jalassani voisi olla vikana. Sain ajan yleislääkärille ja sanoin, että jos mahdollista, alaselkä, lonkka, polvinivelet pitäisi kuvata. Sieltä vika löytyi. Vasen lonkkanivel oli kulunut, loppukuluma. Sain ajanvarauksen Rovaniemen keskussairaalan tekonivelleikkaukseen joskus syksyllä. Viime syksynä sitten laitettiin tekonivel, selkydinpuudutuksella. Eikä siinä kirurgilla kauan nenä tuhissut, vajaa tunti.Hoitaja oli koko ajkan vieressä. Kysyin haluanko jotain rauhoittattavaa. Vastasin kieltävästi ja sanoin haluavani kuulla kun mies on työssä. En halunnnut leikkiä sankaria vaan olla tietoinen mitä tapahtuu. Operaation loppupuolella nukahdin. Hyvä siinä oli kölliä, minua passattiin kuin piispaa pappilassa. – Seuraavana aamuna leikannut kirurgi tuli kierrolle ja kysyi vointiani. Ihan hyvä, vastasin. Kirurgilla oli muassan toinen valkotakkinen mies, luultavasti harjoitteleva lääkäri. Kirurgi sanoi: ”Oli se loppuunkulunut, voi hyvänen aika sentään!”. Lääkäri tarkoitti sanansa kollegalleen ja ehkä myös minullekin. Ymmärtelin että olisi sen nivelen korvaaamisen tekonivelellä voinut suorittaa aikaisemminkin. Vähemmillä kivuilla ja kippuroinnilla olisi päässyt.

    Lopuksi haluan antaa kiitokset sekä leikkaustiimille että osaston sairaanhoitajille. He olivat lyhyesti sanoen lihaksi tulleita enkeleitä, enkä liioittele yhtään.

  7. Itse en ole milloinkaan välittänyt pätkääkään byrokraattien, kuten THL, lausunnoista – tuskin välitän jatkossakaan.

    Minun mielestäni se THL kannattaisi lakkauttaa ja sen byrokraatit irtisanoa lyhyellä irtisanomisajalla.

  8. Eräs nuorehko tuttavani kertoi äskettäin, että parisen vuotta sitten lääkäri määräsi hänelle lääkkeen, mikä maksoi noin sata euroa kuussa. Lääke ei sopinut hänelle, joten samainen lääkäri antoi reseptin toiselle lääkkeelle, joka oli samaan vaivaan. Kolmen kuukauden lääkkeet maksoivat kahdeksan euroa.
    Sanoin että reseptin kirjoittanut lääkäri oli varmaan kytköksissä lääkefirmaan. Tuttava sanoi,ettei välttämättä. Hän on kuullut, että tämä on lääkäreille ylempää ohjeistettu. Ensiksi pitää määrätä kalleinta lääkettä, jos se ei sovi vasta sen jälkeen halvempia vaihtoehtoja.

  9. Aika moni vaiva on sellainen että paras hoito on elämäntapojen osalta – ei toki kaikki mutta semmoiset monia vaivaavat asiat kuten astma ja 2. tyypin diabetes pysyvät ihmeen hyvin kurissa elintavoilla. Myös kolesterolin kanssa tällä on tekoa.

    Mitä itse pääasiaan tulee, katsoin kaapistani Lidlin margariinin selitteet. Ei ole ongelmaöljyä tuossa – heillä oli myös raaka-aineiden kotimaat mainittu (Suomi).

  10. Kolesterolista ollaan montaa mieltä, mikä on hyvän ja ns, huonon suhde . Pääasia on, että on molempia ja hyvä on voitolla. Sukulaislääkäri lopetti kolesterolilääkityksen, statiinit tykkänään ja, olo ja arvot paranivat pelkästään ruokavaliolla.

    Minä juon täysmaitoa, syön voita ja oikeita juustoja, juureen leivottua hapanleipää sekä joka päivä vähän hapatettuja tuotteita hapankaalia, venäläisiä hapatettuja suolakurkkuja.
    Kolesteroliarvo 5,8. Ans´ katsoa ensi torstaina kun käyn vuosittaisessa verikokeessa.

  11. Aito voi on paras ja määrä ratkaisee eli kohtuus.
    Kuulin väittämän että tiettyyn mausteeseen lisätään lisuketta jota ei mainita tuoteselosteessa?

  12. Tsekkasin jääkaappimme rasvat. Voin ja neitsytoliiviöljyn (mitä emme säilytä jääkaapissa, koska se siellä jähmeentyisi) lisäksi on kaksi Flora-pakettia. Toinen on Flora&Voi, normaalisuolainen, sisältää palmuöljyä, määrästä en saanut selvää.Toinen on Sydänmerkillä varustettu Flora, normalisuolainen, joka sisältää palmuöljyä, määrästä en saanut selvää.
    Itse en ole ennenkään pannut kevytlevitteiden sydänmerkille juurikaan painoarvoa, koska käytän pääsääntöisesti neitsytoliiviöljyä sekä voita.
    Maalaisjärjen mukaan turvallisimpia rasvoja ovat voi ja oliiviljy, koska molempia on käytetty jo ”iät ja ajat”. Rypsiöljyyn (myös kylmäpuristettu ns. neitsytöljy) suhtaudun varauksella. Se on suhteellisen uusi tuote ja näkemykseni mukaan rypsiöljy sisltää haitallista omegakuutosta. Oliiviöljyhän on tässä suhteessa neutraali, koska siinä ei ole kumpaakan omegaa, siis kolmosta ja kuuutosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *