Vuosaaren omistajat

Olen koittanut kaivaa usean päivän ajan näkökulmia ja kannanottoja Vuosaaren rauhattomuuteen liittyen, aivan tarkoituksella etsien myös kärjekkäät mielipiteet puolin ja toisin. Selvähän se on että rasismin kovat nimet ovat ottaneet tästä kaiken ilon ja ääripunaisemmin maailmaa näkevät ovat pistäneet täyttä höökiä omaa propagandaa vastaan. Lopulta nuo ulostulot eivät minua kiinnosta, vaan se mikä niitä aloittaa – ja se joku on byrokratia.

Viranomaistyön surullinen tila

Alkuperäisen uutisen mukaan Vuosaaren alueella Helsingissä olivat nuorten maahanmuuttajien ryhmät (jengit?) alkaneet häiritä ilmeisen järjestelmällisesti alueen asukkaita. Nuorisoryhmien häiriköivä käytös ei ole sinänsä uutinen eikä asia niin suoraan maahanmuuttoon liittyvä, luimmehan juuri vastaavista haasteista Turun saaristossa, jossa suomenruotsalaiset lienevät aika hurjasti maahanmuuttajia merkittävämpi väestöryhmä Joku muukin on muistuttanut asian monitahoisuudesta. Vuosaaressa toki asustaa maahanmuuttajia merkittävä määrä ja sekin kulma päätyi tietenkin keskusteluun. Alussa kuitenkin oli paikallinen asukas, täysin asiallinen ilmoitus viranomaisille ja sen seurauksena viranomaisten halveksiva suhtautuminen. Tästä ongelma mielestäni lähti. Ei maahanmuutosta, ei nuorista, ei Vuosaaresta, vaan virkavallasta. Helppo ratkaisu olisi haukkua poliisit tai hätäkeskustyöntekijät nopeasti, mutta olenkin vaikea ihminen. Jatketaan siis.

Suomalainen viranomaistoiminta perustuu kolmen sanan perusohjeeseen: ”äkkiä pois silmistä”. Terveyskeskuksessa tehdään mitä tahansa ettei tarvitsisi tutkia mikä on vialla saatika hoitaa, hätäkeskuksessa koitetaan kaikki joukkoammuskelua lievemmät tapaukset selittää puhelimitse parhain päin ja TE-keskuksessa ammutaan minuutissa luulot pois itseensä uskovista työnhakijoista. Saatoin inasen karrikoida, mutta byroslaviamme on johtanut tähän. Se ei tarkoita että hoitajamme, hätäkeskuspäivystäjämme tai virkailijamme olisivat ikäviä, vaan sitä että hallintohimmelimme tekee hyvistä ihmisistä paskiaisia. Hallintomallimme opettaa ihmisten olevan saamattomia valehtelijoita ja sen pohjalle on rakennettu kaikki toimintatavat. Ei siellä nuoret oikeasti häiriköi, ei sinulla oikeasti ole luu murtunut etkä sinä oikeasti ole ahkera työntekijä. Näin työntekijät on opetettu reagoimaan, potkujen uhalla.

Koko hässäkällä ei ole mitään tekemistä mamujen, rasistien, persujen tai vihreiden kanssa, vaan lopulta pieni ongelma eskaloituu suureksi, sillä luottamuspulayhteiskunta tekee sitä. Jos poliisi olisi heti tullut paikalle Vuosaareen, jutellut nuorten ja vanhempien kanssa, tarjonnut ymmärrystä ja toiminut, ei jutusta olisi saatu yhden ensimmäistä otsikkoa. Lisäksi olisi säästetty hurjasti rahaa ja poliisin resursseja, sillä asian räjähdettyä mediassa käsiin on poliisi joutunut lähettämään Vuosaareen jatkuvasti isot joukot partioita. Rasistit eivät olisi voineet öyhöttää, vihervassarit eivät olisi voineet vihaisesti panikoida ja toimittajien olisi pitänyt löytää muita uutisia.

Kaukaa viisas, tai ainakin vihainen

Vuosaaren tapauksessa on myös toinen tyypillinen piirre. Julkisesta keskustelusta hieman pyöristäen 100 prosenttia on sellaisten henkilöiden pyörittämää jotka eivät aluetta tunne. Vuosaaren kriisin omistavat kaikki paitsi alueen asukkaat. Yksi jos toinenkin päivystävä nettirasisti tiesi kaiken takana olevan islamisaation, eivätkä punavihreän puolen tökeröt ”kaikki hyvin” tempauksetkaan juuri myötähäpeää parempaan tulokseen pystyneet. Ounastelen jonkun suunnittelevan jo marsseja, mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia. Minä suunnittelen tarvitsevani paljon kahvia kestääkseni kaiken tämän. Minä nimittäin en tiedä paljoa Vuosaaresta, mutta tiedän miten helppoa on antaa pienen ongelman kasvaa suotta suureksi, ja toisaalta miten pieniä ongelmia estetään paisumasta suotta. Ounastelen tietäväni myös miten helppoa on viisastella aiheesta ilman tietoa. Kyllä, ammuin juuri omaan jalkaan.

Jokainen etsii lisää polttoainetta poliittiselle vastakkainasettelulle: toimittajat, sosiaalisen median aktiivit ja puolueet. Maahanmuutossa on ongelmia ja rasismissa on ongelmia, mutta tämä tarpeeton vastakkainasettelu on ongelmana niitä suurempi. Pidettäköön tämä mielessä ensi kerran kun leikataan poliisilta tai hätäkeskuksilta, tai kun ohjeistetaan heitä hyssyttelemään oikeiden ihmisten oikeiden hätien äärellä.

17 Replies to “Vuosaaren omistajat”

 1. Kyseessä saattaa olla myös tämän nuoren sukupolven uusavuttomuus. Ei osata mitään ja ollaan aina vailla jotakin viranomaista, tms. apuun. Mitättömistä asioista mennään jonottamaan terveyskeskukseen. Hätänumeroon soitetaan jos on kissa puussa, jne.

  Ei tarvitse osata mitään, ei tehdä mitään – ja kaljarahaa tulee automaattisesti pankkitilille. Jos kaljaraha sattuu loppumaan niin mennään kauppaan ja varastetaan kaljat – eikä siitä seuraa mitään.

 2. Viranomaiselle soitti kyllä tiettävästi ihan kasvanut aikuinen ihminen joka oli joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Hätäkeskuksen ohjeissa vaan luki että jos jotakuta päin on hyökätty, oikea vastaus on että koita pärjätä ja sitten sulkea luuri perästä.

 3. Tunnen paikan taskunpohjiani myöten. Kauppakeskus Columbus on metron vieressä ja aika lähellä Itäkeskusta, joka sekin on tosi levoton paikka. Se ns. ”aurinkoranta” oli tarkoitettu pääasiassa varakkaiden asuinpaikaksi. Mutta kivenheiton päässä on koko kansainvälinen kirjo. Siellä lähellä koko asukkaiden määrästä on yli 30 % mamuja.
  Mutta rötöstelijät eivät ole heitä, vaan syrjäytynyttä omaa porukkaamme tai muita huligaaneja pölyssään – ja heitä siellä on paljon- miksi ?

 4. Aurinkolahti tosiaan on uusia taloja meren rannalla, ei sieltä asuntoa köyhä hanki. Alue on ollut ihan rauhallinen mutta nyt jostain pöllähti tuo nuorisojengi. Tuskin siitä kukaan on Aurinkolahdesta, jotkut ehkä Vuosaaresta mutta metrolla pääsee ja somella saa kokoon, luulen. Ongelma asiasta varsinaisesti tuli kun poliisia ei saatu paikalle. Omitusta toimintaa. Tekijät olisi pitänyt tavoittaa, kuulustella ja saattaa vastuuseen.

 5. Näinkö meilläkin? -2

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201809092201188731
  09.09.2018

  Ruotsin valtiopäivävaalien kuumin teema on ongelmalähiöiden turvallisuus. Iltalehti vieraili Rinkebyssä kysymässä paikallisten ajatuksia vaalitilanteesta.

  – Turvallisuus? Mikä turvallisuus? Emme me tunne olevamme turvassa. Ei täällä voi mennä ulos illalla, nyt tuntuu kuin Texasille, sanoo yli 40 vuotta Tukholman Rinkebyssä asunut Meliha Andio.

  Andio kertoo, että Rinkeby on muuttunut huomattavasti parissakymmenessä vuodessa. Aiemmin hän esimerkiksi vieraili serkkujensa luona illalla, mutta ei enää.

  – En tiedä vielä, ketä äänestän. Tärkeintä olisi, että nyt oikeasti saataisiin jotain tehtyä rikollisuuden vähentämiselle, eikä vain puhuttaisi siitä, Andio toteaa.

  1. Et sitten karjalainen kykene mitään sanomaan asiasta, vaan räksytät kuin rakkikoira.
   Linkki on sitä varten, että tyhmemmätkin pääsisivät alkuperäisen jutun ääreen ja niinpä sinäkin Karjalainen.

   1. Et tainnut lukea kommenttiani Aurinkolahdesta, joka on totta kokemuspohjaisesti.

    Mikä helevetin räksyttäjä tämä teiskolainen on , joka ei tunne muuta kuin sen Teiskon ja Göteborgin autojen kokoamislinjat ?

    .. ja Albanuksella ei ole mitään muuta lisättävää kuin linkkejä, jotka eivät kuulu suoraan asiaan.

    1. Pjk : ” ..ja Albanuksella ei ole mitään muuta lisättävää kuin linkkejä, jotka eivät kuulu suoraan asiaan.”
     Se on sun kantasi – tuskinpa on kaikkien asiaa vähäkään ymmärtävien.

     Pjk – eikö oli aika siirtyä kommentoimaan itse aihetta jos siitä yleensä mitään tajuat ..

 6. Hei Pjk. – sinulta minun ei ainakaan pidä ottaa mitään toimintaohjeita.

  Jos teksti on sinulle liian kovaa luettavaa, ymmärtämistä en edes uskalla toivoa, niin jätä lukematta – onko se niin vaikeaa?

 7. Minä en tiedä onko sen paremmin Ruotsin kuin Suomenkaan ongelmalähiöiden korjaaminen puolen vuoden vai puolen vuosisadan mittainen projekti.

  Sen tiedän ettei ongelman korjaaminen ala ennen kuin asiasta käydään keskustelua tosiasioiden pohjalta. Myönnetään ongelma. Tutkitaan se puolueettomasti. Ei automaattisesti syytetä maahanmuuttajia, muttei myöskään automaattisesti sovita ettei maahanmuutosta saa puhua.

 8. Kysymyksiä jotka hakevat vastauksia:

  Miksi juuri Vuosaaressa on erityisen paljon ongelmia?

  Mitä tapahtui vuoden 2018 keväällä`?
  [ ”Vasta viime keväänä hän alkoi huomata nuorten häiritsevää käytöstä.” ]

  ***
  Blokin avauksessa oleva linkki:
  [Otteita]

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/d1b25153-b1a4-4207-abe5-b3d3dc4258a9

  Helsingin Sanomien uutisen mukaan kymmenien lasten ja nuorten porukka aiheutti pelkoa ja hämmennystä käytöksellään Helsingin Vuosaaressa viime viikonlopun ja maanantain aikana.

  Häiriötä aiheuttanut joukkio koostui silminnäkijöiden mukaan noin 10–20-vuotiaista lapsista ja nuorista. Joukkio oli aiheuttanut pahennusta käyttäytymisellään Aurinkolahdessa sekä kauppakeskus Columbuksen ympäristössä. Moni silminnäkijä soitti hätäkeskukseen.
  *
  Kauppakeskus Columbuksen vieressä asuva kuusikymppinen Taina on asunut Vuosaaressa yhdeksän vuoden ajan. Vasta viime keväänä hän alkoi huomata nuorten häiritsevää käytöstä.
  *

 9. Jos kuvitellaan että vaikka Tampellan alueella riehuisi suuri nuorisojoukkko häiriköiden ja pelotellen ohikulkijoita, niin ei se Tampellan alueesta ongelmalähiötä tekisi. Aurinkolahdessa on meren rantaa ja se ehkä houkuttelee nuoria. Vuosaari kokonaisuutena on sitten varmaan oma asiansa.

 10. ”Jos kuvitellaan että vaikka Tampellan alueella riehuisi suuri nuorisojoukkko häiriköiden ja pelotellen ohikulkijoita, niin ei se Tampellan alueesta ongelmalähiötä tekisi.”

  Tamperetta ei varmaan kukaan halua luokitella lähiöksi.

  Jos kuitenkin jossakin Tampereen kaupunginosassa riehuisi suuri nuorisojoukko häiriköiden ja pelotellen ohikulkijoita, niin tätä kaupunginosaa varmaan alettaisiin kutsua ongelmalähiöksi.

Kommentoi