Suksi suolle !

Suomen soilla olisi muutakin kerättävää kuin hillat ja sitä on niin paljon että sitä riittäisi kaikille.

Nimittäin suopursu, jota mm. Ranskalaiset suomesta hankkivat tarpeisiinsa.  Suomessa kerääjinä ovat lähinnä 4 H kerhot jotka mainitsevat, että eivät tiedä, mihintarkoitukseen sitä ulkomailla hyödyntävät ja käyttävät, suomessa sitä ei osata hyödyntää.

Asiansa osaava kerääjä pääsee jopa 50 euron tuntipalkalle.

Minä olen itse käyttänyt suopursua saunavihdassani, johon laitan pari suopursunoksaa täydentämään koivun tuoksua.

Luulenpa, että ulkomailla sitä käyttävät erilaisten kosmetikka ja lääketuotteiden valmistukseen.

Turpeenkäyttö kun kielletään, niin suopursusta maanomistajat saisivat vähän suolaa haavoihinsa, ( keräämiseen oltava maanomistajan lupa ) vai käykö niin, että city-vihreät katsovat tämänkin aiheuttavan pursuille henkisiä traumoja, joten sen kerääminen kielletään.

Suopursusta otetaan talteen vain osa ja kukinta ei muka käy tilaajille, joten ei sitä juurineen revitä, se antaa satoa jatkossakin.

 

 

7 Replies to “Suksi suolle !”

 1. Ei kai turpeen käyttöä kielletä, polttaminen voidaan kieltää. Energiakäyttöä ei saisi kieltää, koska turvetta voidaan oppia käyttämään metaanin tuotannossa.

  Turvetta voidaan käyttää kemianteollisuuden raaka-aineena ja siitä voidaan tehdä vaikka lämmöneristeitä, ennen ainakin tehtiin.

  Suopursun kerääminen saattaa vaatia maanomistajan luvan.

 2. Kyllä Suomessa soita riittää, kun sitä on kolmasosa koko maan pinta- alasta.

  Suopursusta en tiedä yhtään mitään, varmaan vaatii luvan, jos sitä kiskotaan juurineen.

 3. Suomessa ei hyödynneitä luonnonvarojamme siinä mitassa kun se olisi mahdollista ja osaamisesta se ei varmasti ole kiinni, onhan meillä Nobelin saajakin ( A.I.V ) joten perinteetkin jo velvoittavat.
  Lääkkeiden kehittäjänä olemme tutkimuksen kärkimaita, mutta olisikohan rahoittajista pulaa, kun tutkimus ja kehittäminen valmiiksi tuotteeksi kestää ”isältä pojalle”.

 4. Turpeesta käytetään nyt alle puolet sen vuostuisesta kasvusta, joten turhaa rähinää koko asia.

Kommentoi