Tästäköhän tuo poliitikkojen sekoilu miljardeissa ja miljoonissa johtuukin?

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006642756.html

”Virheitä sattuu harva se päivä. Mutta tuhatkertainen virhe kuulostaa jo aika hurjalta. Jos vaikka yrittäisi keittää lautasellisen soppaa, mutta saisikin tynnyrin. Tai aikoisi kipaista oopperalla, mutta jatkaisi epähuomiossa Nuorgamiin.

Suurten lukujen kanssa tuhatkertaisia virheitä syntyy kuitenkin helposti.”

Tästä tulee mieleen, että poliitikoilla on eri järjestelmät rahasummien arvioimiseksi eli velkaa otettaessa ja menoja arvoitaessa käytetään anglosaksista systeemiä ja tuloja ja saatavia arvioitaessa tätä suomalaista systeemiä…

 

3 vastausta artikkeliin “Tästäköhän tuo poliitikkojen sekoilu miljardeissa ja miljoonissa johtuukin?”

  1. Tässä ehkä yleisin ymmärrysvirhe – englannin billion on suomeksi miljardi (ykkönen ja yhdeksän nolaa)

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006642756.html

    Mikä pahempaa, suurten lukujen nimet menevät eri kielillä eri tavoin. Englanniksi billion tarkoittaa lukua, jossa on ykkönen ja yhdeksän nollaa, suomeksi miljardia.

  2. Luvuissa menee usein pieleen. Esimerkkinä käy myytti Napoleonin pienestä koosta. Ukon pituus on anglosaksisessa kirjallisuudessa ilmoitettu tyypillisesti tuuman kerrannaisina, mutta tulkitsijoilta unohtuu, että ennen Ranskan vuoden 1789 vallankumousta ranskalainen tuuma oli pidempi kuin brittiläinen (yleinen) tuuma.

  3. Napoleonin pituudesta taitaa olla kahta tietoa.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Napoleon_I#Napoleonin_pituus

    Kuollessaan Napoleon oli 5 jalkaa ja 2 tuumaa eli 157 cm. Hän oli siis keskipitkä ranskalaismies mutta lyhyt upseeriksi.

    Jotkut historioitsijat ovat veikanneet jalkojen olevan vuonna 1793 lakkautetusta ranskalaisesta mittajärjestelmästä, jolloin pituus olisi 168 cm, mutta Napoleon oli parhaansa mukaan pyrkinyt kitkemään sen pois metrisen järjestelmän tieltä. Osittain lyhyyden vuoksi hän päätyi tykistöön

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *