Vihreätä utopiaa jalat tukevasti ilmassa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ymparistoministeri-ylelle-valkoposkihanhille-omat-ruokailupellot-jo-ensi-kevaaksi/7930418#gs.gkqbus

”Ympäristöministeri Krista Mikkonen kertoi tänään Ylen Ykkösaamussa, että valkoposkihanhien ruokailuun tarkoitetut niin sanotut hanhipellot on tarkoitus saada pystyyn jo ensi kevääksi.”

Millähän tuo Mikkonen niille hanhille ne hanhipellot opettaa?

Entäs paljonko niiden peltojen hankkiminen ja viljely mahtanee maksaa?

Maksavatko virheet ne?

32 Replies to “Vihreätä utopiaa jalat tukevasti ilmassa”

  1. Lupamenettely on onneksi jo voimassa tälle vuodelle.
   Virheet kuvittelevat hanhipeltopelleilyn ratkaisevan asian ja sen olevan laajalti käytössä jo ensi vuonna, mikä on lähinnä surkuhupaisaa.
   Mistä, miten ja millä rahalla virheet kuvittelevat ne saatavan simsalabim?

 1. Nauroin itsekin tälle ajatukselle. Sitten luin lisää. Itse asiassa tässä on ihan vinha perä. Jos linnut ajetaan näille joutomaille, niin että oppivat missä ovat turvassa ja missä eivät, ne kyllä kerääntyvät sinne ja vähemmän kiusaavat viljelijöitä.

  1. Jos ne ajetaan…
   Kuka ajaa, kuka perustaa nämä hanhipellot jne?
   Eivät ainakaan nuo virheet.

 2. Kyllä tuossa järkeä on. Hanhia tulee paljon koska ne muuttavat Suomen kautta. Johonkin ne laskeutuvat. Annetaan asiantuntijoiden hoitaa se pelloille houkuttelu. Suomi ei voi alkaa lahtaamaan rauhoitettuja lintuja muuttomatkalla.

  1. Hanhien lahtaaminen on EU:n mukaan sallittua vahinkojen estämiseksi.
   Tanskassa ja Ruotsissa sitä tehdään aktiivisesti, joten miten se olisi meiltä kiellettyä virheiden huuteluista huolimatta?

 3. Valkoposkihanhille omat pellot ja kannabis lailliseksi, sinä Vihreiden puoluekokouksen olennaisin anti, Suomi nousuun !

  Valkoposkihanhet metsästettävien riistalintujen piiriin ehdottomasti, on turha tässäkään piiloutua EU:n selän taakse, sillä esim. Ruotsi kuuluu ihan siihen samaan EU:hun kuin mekin ja hitto näitä mm. salmonellan levittäjiä ammutaan jopa Ahvenanmaalla.

 4. Valkoposkihanhia kulkee Suomen kautta satoja tuhansia. Tarkoitatko että maanviljelijöille annetaan konekiväärit niiden joukkosurmaa varten?

 5. Joo, kyllä nuo parvilinnut menevät parven mukana. Saat muutaman menemään niin muut tulevat perässä. Eikä näitä peltoja tarvitse kovin hirveästi ”rakentaa”, eivät ne linnut kaipaa millintarkkaan kasvatettuja priimaluokan viljoja, kunhan jotain mitä voivat syödä.

  Toki on näkemättä miten hyvin tämä toimii käytännössä mutta sanoisin että tämä on realistisin idea tähän asti.

 6. Konekivääreitä ei tietenkään tarvita – kuten ei Ruotsissakaan tarvita ( eikä Ahvenanmaalla)

  Ihan tavalliset haulikot kelpaavat.

 7. Haulikoilla siis ammutaan satoja tuhansia lintuja? Vai montako niitä saa jäädä henkiin ettei tule satovahinkoja? Jos lintuja jätetään henkiin tuhat ja ammutaan haulikoilla vaikka 250 000 niin onko takeita etteivät ne tuhat laskeudu kenenkään pellolle ruokailemaan?

 8. Lisäksi kyllä.tarvitaam ainakin armeija avuksi kun viljelijöitä on kovin vähän niin jos sarjatuliaseita ei saa käyttää eivät viljelijät millään ehdi niitä tappaa kuin muutamia.

  1. Lopeta tuo urputuksesi konekivääreistä, kun et metsästyksestä näköjään alkeitakaan ymmärrä.
   Ei niitä muuallakaan saa käyttää metsästyksessä.

  2. Paljonko sorsia ammutaan vuosittain. Ampujille ei tarvitse edes maksaa palkkaa – saalis riittää

   **********************************************************************************

   Niin ja merimetsoista puheen ollen – toinen riasalintu

   https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/era/artikkeli-1.523408

   Ahvenanmaalaiset metsästävät jahdeissaan 2 000 merimetsoa – ”Haulikolla osuu varmasti 20–25 metristä, talkoojahdissa saadaan kerralla mahdollisimman monta lintua”

 9. Intiassa on lehmät – Suomessa valkoposkihanhet ja merimetsot.

  Valkoposkihanhet ja merimetsot ovat kaikkea muta kuin uhanalaisia. Suomessa saa metsästää jos jonkinlaisia eläimiä. Jopa ajoittain susia, joita on Suomessa vain parisensataa.

  Kerrankin kannattaisi noudattaa Ruotsin esimerkkiä – haulikot käyttöön

  Muuten, merimetsojen ja valkoposkihanhien liha on maukasta.

 10. Sanottakoon, että valkoposkihanhen metsästys on minusta ihan hyvä idea. Mutta blogin avauksessa vastustetaan hanhipeltoja. Jos hanhien aiheuttama ongelma on siis tarkoitus ratkaista pelkästään ampumalla hanhia niin se edellyttää kyllä melkoista lahtausta ja konekivääri olisi tarpeellinen jotta hanhet saataisiin ammuttua melkein sukupuuttoon. Tässä mainostetaan kovin Ruotsia. En löytänyt kokonaismäärää paljonko valkoposkihanhia siellä ammutaan kaiken kaikkiaan vuodessa, mutta joku viljelijä.ainakin oli saanut ampua muutaman ja Malmön kaupunki jopa yli sata vuodessa. Ruotsissa käytetään myös näitä tässä blogissa paheksuttuja peltoja. Suomessa on myönnetty täksi vuodeksi lupa ampua 3555 hanhea 112 maanviljelijälle. Vaikka mun saataisiin haulikolla ammutuksi niin jäähän niitä lintuja silti vielä muutama sata tuhatta jäljelle ja jos viljelijä ei jaksa ja ehdi aina peltoansa haulikon kanssa vahtia niin hanhet saattavat päästä yllättämään. Jonnekinahan niiden on laskeuduttava koska eivät ne voi ikuisesti lentää ja ruokaakin tarvitsevat. Kuten Kyuukin jo esitti niin hanhipellot ja ampuminen olisivat toimiva yhdistelmä mutta jos se ei kelpaa niin linnut on kai ammuttava pois lähes kokonaan ja hidasta se on ilman sarjatulta.

  1. Mitäpä, jos lukisit avauksen huolella?
   En vastustanut hanhipeltoja.
   Kyseenalaistin niiden saamisen jo ensi vuodeksi utopiaksi, koska sekä hankintaorganisaatio että rahoitus ovat täysin levällään ja päättämättä.
   Edelleen jauhat potaskaa konekivääreistä, koska ei niillä todellakaan hanhia kyetä metsästämään asiallisesti ilman holtitonta määrää haavakoita.
   Samaa paskaa kuin se, että armeija pitäisi huolen hirvikannan määrästä.
   Kukaan ei myöskään ole ajanut hanhien ampumista melkein sukupuuttoon, vaan sitä, että ne saataisiin menemään muualle ruokaviljapelloilta.
   Kuten jo jossain aikaisemmin totesin, opettele edes metsästyksen alkeet ennen sammakoiden syytämistä konekivääreistä.

   Pienellä haulla löytyy oikeaa tietoa sekä Viron että Ruotsin ampumamääristä…

   https://www.ym.fi/download/noname/%7B1E4AAF22-CD88-4B50-A272-1602FA248B49%7D/161288

   ”Viimeisimmät saatavilla olevat komissiolle raportoidut ammuttujen valkoposkihanhien määrät (2018)
   Ruotsissa olivat noin 2 000 ja Virossa noin 4 500 yksilöä.”

   1. Luin avauksesi jälleen. Enpä löytänyt siitä huolta hankintaorganisaatiosta ja rahoitushuolikin on kätketty ivalliseen piikkiin jonka voi tulkita ennemminkin huolesksi siitä etttä rahaa käytetään ylipäänsä hanhipeltoihin.

    Konekivääri on tietenkin kärjstys, mutta pitäisi se nyt tajuta ettei muutaman hanhen ampuminen vaikuta paljoa kun niitä on satoja tuhansia. Sanopa sinä, MINNE ne menisivät? Eivätkö ne hanhipellot ole hyvä idea?
    Aloituksestasi saa sen kuvan että vastustat itse peltoja ja siten moni näyttää myös kommentoivan: ”Ei mitään peltoja, metsästys on ratkaisu!”

    Juuri tuli tv:stä viljelijöiden kokemuksia. Ampuminen pelästyttää linnut pois hetkeksi, mutta kohta ne palaavat.

    Kyselet kuka ne pallot perustaa. Eiköhän siihen löydy tekijät, olkoot vihreitä tai mitä vain. Harvemmin kai ministerit tai kansanedustajat itse tarttuvat lapioon toteuttaakseen vaatimuksensa.

    Mitä määriin tulee niin Suomessahan saa siis ampua enemmän valkoposkihanhia kuin Ruotsissa, joten aivan turhaa valitusta siitä.

 11. ” melkoista lahtausta ja konekivääri olisi tarpeellinen ..”

  Nyt vois jo unohtaa konekiväärin. Lintuja metsästetään haulikoilla

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/era/artikkeli-1.523408

  Ahvenanmaalaiset metsästävät jahdeissaan 2 000 merimetsoa – ”Haulikolla osuu varmasti 20–25 metristä, talkoojahdissa saadaan kerralla mahdollisimman monta lintua”

  1. Nythän se nähtiin (uutisissa äsken) , ettei muutaman linnun ampuminen estänyt niitä palaamasta heti kohta. Eiväthän ne ilmaa voi jäädä ja ruokaakin haluavat, sitä on siellä pellolla. Joten edelleen on ratkaisu mitä ilmeisimmin joko ampua ne kaikki joho9n haulikko on liian hidas tai tarjota niille vaihtoehtoinen levähdys ja ruokalupaikka. Konekiväärit tai hanhipellot, valitse niistä.

 12. valkoposkihanhi

  Valkoposkihanhien väitetään olevan uhanalainen. On niitä ainakin paljon enemmän kuin esimerkiksi susia – Suomessa parisataa.

  white-fronted goose

  https://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=447

  The lesser white-fronted goose (Anser erythropus) is a priority species close to extinction in the EU, occurring only in Finland and to a lesser extent also in Sweden (about 50 breeding pairs in Fennoscandia including Norway).

  [..occurring only in Finland ]
  ….

  The world population has decreased dramatically during the last decades to only 15,000-20,000 individuals, but even this figure was suspect – very little was known about the goose’s population, migration routes and wintering grounds. Completely unknown wintering areas were discovered in Kazakhstan as recently as 1996. The European Commission has contributed to an International Action Plan for this globally threatened species. The greatest shadows hanging over the future of the lesser white-fronted goose are shooting (often due to misidentification) and other disturbances during its migration, predation by foxes during breeding, plus overgrazing by reindeer and other habitat loss at its nesting grounds.

  **********************************************************************************

  tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi muistuttaa, että valkoposkihanhi ei ole Euroopassa ongelma. [ Hän ilmeisesti tarkoittaa Keski- ja Etelä-Eurooppaa.]

  Nii’i – Keski- ja Etelä-Euroopassa ei ole valkoposkihanhia, joten siellä ei ole ongelmia – hauska päätelmä tutkimusjohtajalta.

  *************************************************************************************
  .
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ovatko-hanhipellot-ratkaisu-valkoposkihanhien-aiheuttamiin-ongelmiin/7827958#gs.glr33w
  .
  Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi muistuttaa, että vaikka valkoposkihanhitilanne on Suomelle uusi ongelma, Euroopalle se ei ole.

 13. Pitääkö tähän taas sotkea saat..an linkkiviidakkoa. Jos vähänkin vesilintujen metsästyksestä ja käyttäytymisestä tietää, se on parvilintu ja oppii välttämään sille vaaralliset paikat.
  Ei tarvita kuin määräaika kuten sorsastukselle ja haulikot kouraan sille porukalle, jossa valkoposkihanhet häiritsevät ja metsästys päälle.
  Se ei ole suinkaan vielä koko Suomen ongelma, mutta kylläkin kasvava.

  Kaupunkipuistoista ne lähtevät säännöllisin koirapartioin, rajoitetuilla jousiammunnoilla tms., mutta säännöllisellä ja jatkuvalla häirinnällä.

  Ei tämä mikään vihreiden ongelma ole, vaan kaikkien kaupunkilaisten ja maanviljelijöiden. Mutta hyvä, että pitävät asian agendalla vaikka päinvastaisesti. Mutta metsästyksen toteuduttua sanovat, että me sen teimme !

 14. Sen sijaan että hanhet käyttäisivät niille varattuja peltoja viljeltyjen peltojen asemesta ne tulisivat käyttämään niitä viljeltyjen peltojen lisäksi. Jokainen laji lisääntyy ja leviää aina siihen rajaan saakka minkä ympäröivät olosuhteet mahdollistavat (olemassa olemisen perustuslaki, ei kumottavissa eikä muutettavissa).

  On mitä tyypillisin vihreäliittolainen lähtökohta että luonnon oloja – tässä tapauksessa biologisia – voitaisiin ideologisesti manipuloida ja ohjailla kirjoituspöydän takaa.

  1. Totta kai ne käyttävät kaikkia mahdollisia ruokapaikkoja, mutta toiveena on teitenkin että jos niitä ammutaan jossain ne pakenevat turvallisemmille paikoille. Niinhän sorsalinnut tekevät käsittääkseni kun metsästys alkaa. Mutta jos ei ole vaihtoehtoja ne palaavat koska niille tulee nälkä ja tarve lepuuttaa siipiään.

   Mutta jos tuo mitä sanot pitää paikkansa niin mitä pitäisi tehdä? Antaa niiden syödä kaikki viljelmät vai ampua ne?

  1. Niin, pyrähtävät lentoon, mutta sitten niille tulee taas nälkä ja eivät jaksa ikuisesti lentää joten palaavat pellolle. Viljelijä voi sitten istua aamusta iltaan peltonsa laidassa passissa ja jos on toinen pelto kauempana niin palkata sniperin sinne.

 15. Kyllä minä tässä edelleen vähän kallistun enemmän aiheesta tehtyyn tutkimukseen kuin sille että ajatus kuulostaa pöhköltä.

  Jos linnuille on turvallinen paikka ja turvaton paikka, ne kokoontuvat turvalliselle paikalle.

  Tottakai kannanhoidollinen metsästys tarvitaan myös, mutta emme me lajia sukupuuttoon voi ampua.

Kommentoi