Kun Suomi oli vielä saamelaisten

Viikinkien aikaan lähes koko nykyinen Suomi oli saamelaisten hallussa kuten lähes koko Ruotsin alue. Tämän ajan historiasta ei ole tehty tarpeeksi kattavaa tutkimusta saamelaisten kannalta. Moni paikannimi sai silti Saamelaisten jäljiltä nimensä historiaan.

Kartalta voi myös katsoa suomalaisten hallinnoimat alueet johon kuuluu mm nykyinen Viron alue.

Nämä Baltic-Finns alueen henkilöt oli suuremmaksi osaksi Viikinkejä, siitäkään ei ole paljon puhuttu. Kansallisromanttisesti Viikingit yhdistetään edelleen vain Norjaan ja Ruotsiin sekä Tanskaan.

Mielenkiintoista olisi saada kunnon tutkimus tuohon aikakauteen liittyen suomalaisten osalta. (Kuva: Estonianworld.com)

Sekä pitää huomata että lähes koko nykyinen Venäjän alue oli suomalais-ugrilaisten maata…

8 vastausta artikkeliin “Kun Suomi oli vielä saamelaisten”

  1. Käsite että olemme Viikinkien jälkeläisiä ei elä historiassamme vaikka näin asia on.

  2. Emme ole. V/iikingit eivät ikinä saaneet esimerkiksi Saaranmaatakaan vallattua virolaisilta, liiviläisiltä ja kuurilaisilta pakanoilta, vaan sen teki raskain tappioin vasta Sakalainen ritarikunta 1200-luvun puolessa välissä, sama jonka liettualaiset pistivät sileäksi 1410 Zhalgirisin taistelussa.

    Juttu on hewonpaskaa.

    Kuten tämäkin: kokkarit uskoo kaiken roskan…

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.1134224?fbclid=IwAR0d2DQ0U_BfQwNEAqceGK0jo4iHqTl5XfLcw5XSmb5Q0UaWWxlGyigrxvs

    Viikingit veivät ministeri Pertti Salolaisen mennessään:

    ”On kulttuurinen skandaali, ettei viikinkiaikaa ole tutkittu riittävästi”

    04.07.2020

    Katja Lamminen

    Suomesta haetut apumiehet luultavasti auttoivat nyky-Venäjän haltuunotossa. Naisia puolestaan haettiin kauppatavaraksi.

    Pertti Salolainen on perehtynyt viikinkeihin vuosikymmenien ajan. Kalantiväylä-kirja kertoo viikinkien reitistä Suomeen.

    Kokoomuksen pitkän linjan poliitikko, ministeri Pertti Salolainen vastaa puhelimeen helteisissä tunnelmissa kesämökkinsä terassilta Kustavista. Niissä maisemissa hän on lomaillut lähes 70 vuotta.

    Tontti sijaitsee salmessa, joka on ollut yksi merkittävimpiä viikinkien reittejä Suomeen.

    ”Tässä kulkee kuuluisa Kalanti-väylä, jota pitkin ruotsalaiset Birka-viikingit Tukholman alueelta tulivat tekemään kauppaa.”

    Yli tuhat vuotta sitten vesi oli huomattavasti nykyistä korkeammalla ja monista saarista näkyi vain huippu. Ne olivat tärkeitä paikkoja puolustuksen kannalta.

    Ajanvietto strategisilla paikoilla on saanut Salolaisen innostumaan tosissaan viikinkien historiasta. Hän on penkonut yli puolet elämästään.

    Vaikka viikingit osasivat rauhallisen kaupankäynnin, kuuluivat asiaan myös sotaretket.

    Salolainen kertoo, että yksi kuuluisa sotaretki suuntautui Nokialle. Asialla olivat Freygeir, Brusi ja Egil, jotka ryöstivät alueen turkisvarastot. Hämäläiset panivat hanttiin ja viikingit joutuivat pakenemaan.

    Kolmikko joukkoineen pääsi Porvooseen, josta he jatkoivat Saarenmaalle. Siellä kahden päälliköistä kerrotaan menehtyneen sotavammoihin.

    Salolainen on käynyt Rakin Kotkan viikinkihenkisellä matkailusaarella ja ystävystynyt yrittäjien kanssa. Hän pitää hyvin mahdollisena, että saaressa oleva kiviröykkiö on viikinkiajan hautamuodostelma ja toivoo, että asia tutkitaan.

    ”Pidän selvänä, että Rakin Kotka on ollut yksi viikingeille tärkeän idänreitin satamapaikoista. Se sijaitsee niin loistavalla paikalla mentäessä Venäjälle.”

    Luultavasti viikingit ovat hakeneet saaresta yöpymis- ja turvapaikkaa. Merkkejä viikingeistä on löytynyt monista Suomenlahden saarista.

    Salolaisen mukaan viikingit rantautuivat Suomessa ensin Ahvenanmaalle, josta jatkettiin rannikkoa pitkin Hiittisiin, Hankoon, Porkkalaan ja Kotkan rannoille. Haminan ja Kuorsalon jälkeen viikingit jatkoivat Laatokalle ja jokia pitkin Venäjälle aina Mustallemerelle ja Kaspianmerelle saakka.

    ”Hehän valloittivat Konstantinopolinkin!”

    Suomenlahti oli tärkein väylä ruotsalaisille viikingeille, jotka soutivat nykyisen Venäjän alueelle ja asuttivat sieltä alueita. 860-luvulla viikinkipäällikkö Rurik perusti pääkaupungin Novgorodiin.

    ”Venäläisten on vaikea myöntää, että viikingit perustivat ensimmäisen järjestäytyneen valtion sinne”, Salolainen tuumaa.

    Suomesta haetut apumiehet varmastikin auttoivat nyky-Venäjän haltuunotossa. He tunsivat vedet ja väylät. Naisia puolestaan vietiin kauppatavaraksi. Salolainen uskoo, että vaaleiden, skandinaavisten naisten piirteitä saattaa paikoin olla yhä havaittavissa muun muassa Venäjän ja Ukrainan väestössä.

    Maiden nimet Ruotsi ja Russia eli Venäjä voivat hyvinkin olla peräisin viikinkiajoilta. Ruotsiksi soutaminen on ro, joka lausutaan ru.

    Salolainen ei lakkaa ihmettelemästä, miksi Suomessa on osoitettu niin vähän mielenkiintoa viikinkiaikaan.

    ”On kulttuurinen skandaali, ettei viikinkiaikaa ole tutkittu riittävästi.”

    Lue lisää:

    Rakin Kotkan ekosaaressa pidetään viikinkipitoja ja heitetään kirvestä – matkailupalvelut pyörivät aurinkovoimalla

    Viikingit hakivat suomesta turkiksia ja orjia – osalla suomalaisista virtaa suonissaan viikinkien veri

    Metallinetsinnän harrastajat löytävät yhä Suomesta viikinkiajan aarteita

    Pasi Leino

    Pertti Salolainen lomailee Kustavissa. Taustalla näkyy viikinkien kauppareitti, joka kulki Kristiskloppin saaren molemmin puolin.

      1. Me taas emme… tosin mulla on yks ”viikinki”, pitkä ja vaalea isoisän isä suvussa, mutta hän meni naimisiin saamelaisen kanssa, ja kaikki jälkeläiset on jälkimmäistä tyyppiä…

  3. Suomen varhaishistoria on hämärän peitossa. Näkemykseni on, että ruotsalainen valloittaja väärensi Suomen varhaisistorian. Se tehtiin pääosin Erikin kronikkaa käyttäen. Sen mukaan lännestä tuli valo, joka käännytti pakanalliset suomalaiset ”oikean uskooon”. Tämä näkemys oli vallalla silloin kun itse olin koulussa ja kaiketi se on kouluopetuksessa edelleen.

    Kuitenkin argeologiset löydöt ja kielitieteelliset seikat viittaavat vahvasti siihen, että krinstinusko saapui Suomeen ennen Ruotsia, vapaaehtoisesti kauppiaiden ja kultuurinvaihdon seurauksena idästä ja etelästä ja siirtyi täältä Ruotsiin, eli asiat tapahtuivat täysin päinvastoin kuin ruotsalainen valloittaja on vääntänyt.
    Tietenkin on otettava huomioon Katolisen kirkon hajaantuminen noin 1050. Tämän jälkeen katolisen kirkon opetuksen sisäistäneet (esim Ruotsi) pitivät ortodoksikirkon kannattajia pakanoihin verrattavina. Niin tai näin, veikkaan että Ruotsin Suomeen tekemät ristiretket olivat puhtaita valloitusretkiä, jotka naamioitiin uskonnon kaapuun.

    Islantilaisissa saagoissa ja muissakin lähteissä on paljon mainintoja Suomen kuninkaista. Esimerkiksi Kalju-Grimrin pojan Egillin saagassa mainitaan Kveenien kuningas Faravik (norjalaiset sanoivat Suomen aluetta Kvenlandiksi eli alamaaksi ja asukkaita kveeneiksi, jotka suomenkieliset väänsivät Kainuuksi ja kainuulaisiksi).
    Silloiset Suomen kuninkaat eivät olleet hallitsijoita, joilla olisi ollut paljon alamaisia ja keskitetty hallinto. Sellaisia ei ollut missään muuallakaan. Luultavasti he olivat varakkaita ja johtamiskykyisiä mahtimiehiä, jotka eri heimot valltsivat johtajakseen ulkoisen uhan edessä.
    Yksi mysteeri on se, miksi mahtavat viikingit, jotka herättivät kauhua Englannissa ja Itämeren maissa ja nousivat aluksillaan syvälle Venäjänmaalle, jättivät Suomen alueen rauhaan. Eikö maassa ollut mitään ryöstettevää vai oliko maassa niin tehokas puolustus, että viikingit katsoivat parhaaksi jättää kveenit rauhaan? Yksi mahdollisuus on tietenkin se, että kveenit olisivat olleet viikinkien kavereita ja osallistuneet myös itse viikinkien ryöstelyretkiin. Mitkään historialliset dokumentit tai sen tapaiset eivät kylläkään tue tällaista näkemystä.

    Niin tai näin, Kalevalan koostanut lääkäri Elias Lönrot on ollut sitä mieltä, että vain hyvin vanha sivistyskansa on pystynyt säilyttämään niin kattavan aineiston kansallista mytologiaa kuin mitä Kalevala ilmentää.

    1. Ensin Ruotsi miehitti Suomea, ns lähihistoria ja sitten Venäjä. Kumpikin pyrki alistamaan suomalaisia. En luota kumpaankaan kansakuntaan. Olemme olleet vuosisatoja vain taistelutanner näiden maiden välillä. Painukuut kumpikin mäkeen täältä.

  4. Mitenkähän voisimmekaan olla viikinkien jälkeläisiä?
    Mongolit ja jo mongolikansaa ennen; lähialueemme valtasivat turkkilaiset tataarit jne.
    Enemmänkin esim itä-suomalisiin lienee vaikuttanut mongolikansa.
    Suomen asujamiston tutkimusten mukaan lännestä tulleet ruotsalaiset, etelästä ja lounaasta tulleet itä-meren kansat. Se vaan, että tulivat ainakin 5000 vuotta ennen viikinkejä.
    Viikinkejä muuten ei koskaan asettunut Suomen kamaralle asumnaan.

  5. Viron-viikinki-juttu on hölynpölyä. Viikingit eivät saaneet edes Saarenmaata koskaan vallattua hoplimatta monista raivoisista yrityksistä lähes puolen vuosituhannen aikana. Tämä johtui hyvästä puolustuksesta ja viikinkejä taitavammista kuurilsista, liiviläisistä ja virolaisita purjehtijoista ja taisteljoista, jotka saatoivat joskus merirosvotakin viikinkejä.

    Vasta Sakasalainen ritrikunta, sama, jonka Liettua pisti sileäksi Zhalgirisin taistelussa 1410, valtasi Saarenman massalla ja piirityksellä 1200-luvun puolessa välissä raskain menetyksin.

    Miten helvetissä iljetäänkin tuollaista sotaa yrjötä?

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Saarenmaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *