Katsaus säätilaan.

Helmikuun 18 päivä.

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja lämpötila on + 5,7 celsiusastetta. Ulkona linnut laulavat kuin kevät olisi jo aluillaan ja koiruudet makaavat portinpielessä, odottavat kai ohikulkijaa, jotta saisi leikkiä vahtikoiraa.

Yhtä hyvin voisi olla 20 astetta pakkasta ja metri lunta maassa, mutta näin tällä kertaa, enkä sillä, että lumitöitä kaipaisin.

Toisaalta en ole myöskään kaivannut puutiaisia, joita jo pari olen viikon sisällä  joutunut koirista irroittamaan. No tänään annan punkkilääkkeen, mitä en ole kyllä aiemmin helmikuussa tehnyt.

On muutoin niin, että mikäli ilmat jatkuvat tällaisina kevääseen ja kesään, niin punkkeja tulee olemaan aivan pirusti näillä seuduin.

Viilenevää kaiketi luvassa pariksi päiväksi ja sitten taas lämpenee.

 

17 Replies to “Katsaus säätilaan.”

 1. Meillä täällä Tammelassa Pyhäjärven jääpeite on sulanut. Tuskin enää vahvemmaksi joutuu kuin 2,5cm = pilkkimiehen kestäväksi. Tavallinen ihminen vaatii n 5cm.

 2. Onhan tämä ollut hieman erilainen talvi. Täällä Härmälässä, jossa ei yleensäkään kovin vahvaa lumipeitettä ole, niin tänä talvena ei ollut parhaimmillakaan kuin noin 5 cm ja sitäkin vain noin pari viikkoa.

  Nytkin maa musta ja lämpöä viitisen astetta, Juuri katselin kirjanpitoani ja laskin, että tämän talven aikana mittari on pudonnut alle -10 celsiuksen vain neljänä yönä.

  Toivottavasti ei kosta kesällä. Jos vuotuista keskilämpötilaa ajattelee, niin sen perusteella voisi odotella viileähköä kesää.

  1. Kun toiselta puolen, Pyynikin kulmilta Härmälää katselen juuri, Pyhäjärven selkä on sulanut, mutta Vihiojan lahti on jäässä. Lämpöä 4-5 c. Aamun aurinko hukkui pilvien taakse.

 3. Mulla o6.4 astetta plussalla mittari pitäis olla n 10-15 miinuksella terv tepivaari

 4. Minä äsken juuri kirosin, ihan ääneen, kun myrsky on taas hakannut järven jäät tänne meidän rantaan päin. Samalla tietysti rikkoi toisen laiturin, enkä minä mahda sille mitään, vaikka hiukan yritin siirtää sitä. Toinen uudempi on vielä ehjä, saa nähdä miten kauan, kun aina vaan tuuli ulvoo nurkissa. Viime yönä se tuuli olikin aika voimakas, kun en oikein tahtonut saada nukuttua.

  1. Tuulta on tosiaan riittänyt tässä lähipäivinä, mutta yllätten ei osunut tälle kohdalle kovin pahana. Meri kyllä pauhasi niin kuin olisi juna kulkenut muutaman metrin päässä.

  1. No ei nyt ihan normisää taida olla tähän aikaan vuodesta, ainakaan eteläisessä Suomessa. Juhannussäästä puheen ollen olen hiihtänyt juhannuksena..tosin se tapahtui Saanatunturillla vuosia sitten.

   1. Oli vuosi -84, olin tulossa Altasta ja päätin yöpyä sen juhannusaaton Ivalossa. Mainittiin muuten sille päivälle olevan Euroopan lämpimin paikka.
    Mitäs, teltta pystyyn, iltapöperöt ja nukkumaan.
    Aamulla herätessäni maassa oli n 5cm lunta, semmoinen juhannusaamu.
    Kiireesti matkaan tai ei aivan kiireellä kun oli kesärenkaat.

  2. Velimies kieri Kuhmalahdella elokuussa n. 20 v sitten rakeissa saunoessaan.

   Pihasta kuoli tammi ja omenapuita, kun eivät kyenneet valmistautumaan talveen lehtien puuttuessa. Paleltuivat.

 5. Talvea ei ehkä ole mutta talviruokinta on tosi kovassa suosiossa. En ole noin paljon nähnyt lintuja ruokintapaikoilla vuosikausiin. Kun olin lisää talipalloja viemässä, kyttäsivät siinä puolen metrin päässä silmä kovana että koska pääsee syömään. Nälkä ohitti pelon.

  Voipi olla että perinteisempi talvi olisi linnuille tutumpi selviytymisen kannalta.

  1. Olen samaa mieltä siitä, että luonnon eläimet kärsii tällaisista säistä. Esim. metsäjänis on valkoinen vaikka ei itse varmaankaan näillä keleillä haluaisi olla. Sama koskee riekkoa, jos niitä nyt vielä jostain löytyy. Pikkulintujen osalta en kyllä osaa sanoa, ehkä niitä on jäänyt aikaisempaa enemmän tänne ja ruoasta kuitenkin on puute. Hienoa, että on ihmisiä jotka jaksaa auttaa niitä pahimman yli.

   1. Kutakuinkin normaali lajikirjo pikkulinnuissa näkyisi olevan. Meidän pihassa lintulaudalla näkyy ainoana poikkeuksena jos nyt sitäkään poikkeukseksi voi sanoa; mustarasta ja reviirilaulunsa on jo alkanut, siis pesintäpuuhissa.
    Tammelan Pyhäjärvestä sulivat jäät täysin eilen, sama näkyy tapahtuvan muillakin järvillä.

  2. Talviruokinta on sekin varsin ongelmallista, kun ei ole talvea. Itse olen talviruokinnan ystävä ja harrastaja, mutta poikkeuksellisena talvana yritän toimia asiantuntijoiden ohjeiden mukaan.

Kommentoi