6 vastausta artikkeliin “Marinin hallituksen suurvoitto – oikeusvaltioperiaate Eu:n rahanjaossa.”

 1. Suuresti liputettu oikeusvaltioperiaatteen kytkeminen rahoituskehykseen ja elpymisrahastoon on yhtä tyhjän kanssa. Käytännössä näin ei tapahtunut vaikka näin on annettu ymmärtää.

  ”Jokaisen, joka kannattaa EU:ta ja toivoo sille hyvää, kannattaisi kuitenkin olla huolissaan siitä tavasta, jolla ratkaisuja unionissa haetaan…..Perussopimusten kiertäminen nakertaa niiden uskottavuutta ja toimielinten toiminnan hyväksyttävyyttä. EU:n integraatiossa erityisenä on pidetty sen vahvaa nojautumista oikeudelle. Mitä jää jos oikeus häviää?” Näin Leino-Sandberg.

  Tätähän Suomessakin ovat kriitikot kyselleet, mutta pääministeri Marin ja kumppanit ovat olleet vähemmän huolissaan EU:n perussopimusten noudattamisesta.

  Tämä on linjassa tämän päivän tapahtumien suhteen. Tarkoitus pyhittää keinot.

 2. Jos Suomi olisi oikeusvaltio:

  – Pekka Haavisto ei olisi ollut ministerinä viime viikolla olleen perustuslakivaliokunnan istunnon jälkeen.

  – Taitettu indeksi eli leikattu eläkeindeksi olisi korjattu ajat siten (Lipposen hallituksen 1990-luvun puolivälissä masinoima taitettu indeksi piti olla väliaikainen).

  – Suomessa olisi eläkekatto, eläkepalkkakatto tai molemmat, niin kuin esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa, Britanniassa, Yhdysvalloissa).

  – Maassamme ei olisi sukupuolentutkimusta, joka nimenmuutosta huolimatta on edelleen naistutkimus, jonka opiskelu rahoitetaan verovaroin.
  Sukupuolentutkimus ei valmista mihinkään eikä ole tiedettä vaan miesvihamielinen ideologia. Kyseisen ”tieteenhaaran” valtionrahoitus on lakkautettu mm. Unkarissa ja Norjassa.

  – Listaa voisi jatkaa.

  1. Eläkekaton kanssa olisi myös maksimieläkettä vastaava eläkemaksukatto, jolloin nyt eläkemaksuihin menevät rahat voisi siltä osin itse sijoittaa yksityiseen lisäeläkkeeseen tai muihin sijoituksiin.

   1. Lisäksi tuo eläkekatto voisi tulla voimaan vain tulevissa eläkkeissä ja vain niille, jotka eivät ole maksaneet tähänastista täyttä eläkemaksua jo vuosikymmenet.

 3. Edelliseen kommenttiini pujahti virhe – Iso-Britanniassa ei ole eläkekattoa eikä eläkepalkkakattoa.

  Tässä tarkistettua tietoa.
  Maat, joissa ei ole eläkepalkkakattoa eikä eläkekattoa: Alankomaat, Irlanti, Iso-Britannia, Portugali, Suomi, Tanska, Viro.

  Sitten muutamia Euroopan maita, joissa on eläkepalkkakatto tai eläkekatto:
  Ruotsi: eläkepalkkakatto euroa/kk = 4130, ei eläkekattoa.
  Ranska: eläkepalkkakatto euroa/kk=3310, eläkekatto euroa/kk =1660.
  Saksa: eläkepalkkakatto euroa/kk=6500 (vanhat osavaltiot), euroa/kk=5800 (uudet osavaltiot), ei eläkekattoa.
  Sveitsi: eläkepalkkakatto euroa/kk=6340 (BVG) eläkekatto 2030 (AHV).
  Norja: eläkepalkkakatto euroa/kk= 6140/ 10380 (OTP), ei eläkekattoa.
  Lähde. Eläketurvakeskus.

 4. Jäi pois nuo Sveitsiä ja Norjaa koskevat lyhenteet, joten panenpa nekin: AHV=Sveitsin lakisääteinen eläkejärjestelmä, BVK= Sveitsin lisäeläkejärjestelmä.
  OTP = Norjan lisäeläkejärjestelmä.

Kommentoi