Pohdintaa lähestyvästä joulusta.

Joulurauha julistetaan ilman yleisöä uutisoi toinen iltapäivälehdistämme, katala korona muuttaa 700 vuotta vanhan perinteen.

Kauppa odottaa joulusta suurta menestystä, kun matkailu on pannassa niin ihmisvirrat kulkevat entistä suuremmalla voimalla kauppoihin tuhlaamaan ”matkakassojaan”. No tavallaan tämä on hyvä jos sen kautta työpaikkoja säilyisi, ehkä jopa jokunen hetkeksi syntyisi.

Toisaalta jouluhuuma saa aikaa sen, että osa ihmisistä elää yli varojensa ja lahjoja ostetaan velaksi, kunhan pikkuiset Matti ja Maija saavat satojen eurojen älyluurinsa ja toiset mokomat satsataan muihin härpäkkeisiin.

Joskus tulee mieleen millaisen kuvan rahasta ja sen ansainnasta ylihintaisilla lahjoilla lapsille annetaan, kun omaa soimaavaa omaatuntoa paikataan.

Lapselle päivittäin annettava aika on lahja jota ei voi kaupasta ostaa, eikä sen arvoa voi rahassa mitata.

En sillä, ettenkö itsekin muutamalle lapselle lahjoja osta, totta kai ostan tai oikeastaan ostinkin jo yhden, nimittäin tilasin 3 vuotiaalle tytölle Aku Ankka juniorin kestotilauksena.

Eilen jouduin poikkeuksellisesti käymään isolla kirkolla kaupassa ja siellä oli sikavainaita pakastimissa, suklaita hyllyissä jne.

Jouluna ihmiset satsaavat myös ruokaan, eikä siinä mitään, joskus on hyvä syödä vähän enemmän ja paremmin. Jos kuitenkin jo etukäteen tietää ruokahävikin joulun yhteydessä kasvavan niin kannattaa ostaa vähän hillitymmin tai antaa vaikka osa varatusta ruokarahasta joulupataan.

 

 

6 vastausta artikkeliin “Pohdintaa lähestyvästä joulusta.”

 1. Mä en juurikaan lahjoja osta. Kummipoikani kun on jo aikuinen ja hänellä on isommat tulot kuin minulla. Veljelleni tarjoan jouluaterian, kun vanhemmille ei voi tänä jouluna mennä koronan vuoksi.

 2. Aika paljon lahjoja aion antaa tänä jouluna, joista uuden tavaran ostamista on häviävän pieni prosentti. Ostettavissa lahjoissa on semmoisia asioita kuin kahvia, teetä ja pähkinöitä. Muut lahjat ovat kierrätettyjä/kunnostettuja, rakennettuja tai immateriaalisia.

  Teen työtä kaupan alalla koko vuoden ja on kyllä totta, että tämä ala työllistää hiton paljon suomalaisia. En tunne morkkista tällä hetkellä lainkaan, sillä ala työllistää myös melko vastuullisesti, ei ole semmoista harmaata taloutta kuten ravintola- tai rakennusaloilla. Itse pärjään kuitenkin pari joulun päivää ilmankin sitä ruljanssia ympärilläni.

 3. Ei sitä ruokaa tarvii nykyisin ostella varastoon sitä kun saa joka päivä kupasta ne kun on auki lähes vrk ajan oli päivä taikka yö terv tepivaari

 4. Me syömme joka päivä sitä mitä joulunakin, ainoastaan vain kinkku tekee poikkeuksen.
  Itse teemme ympäri vuoden lanttu, kaali ja perunalaatikkoa ja kalat kuuluvat joka päivä ruokapöytään.

 5. Meillä ei syödä samaa ruokaa koskaan. Tottakai Joulun ruokaperinteitä noudatetaan kohtuullisesti, mutta ei kokonaisia kinkkuja tai kalkkunoita tai edes kaloja.

 6. Meilläkään ei enää lapsille tarvitse lahjoja antaa, niin on sovittu. Ennemmin sitten vipataan tai annetaan kun on oikeasti tarve. Oikeassa Mika on siinä, että joulu yllyttää helposti tuhlaamaan kohtuuttomasti. Jos on pieniä lapsia tai nuoria niin kyllähän jotain kivaa täytyy silti keksiä etteivät pety. Aikuisten on vähän turha vaihdella lahjoja, tosin jotian pientä ajattelin vanhemmille hankkia, tyyliin hyvät sukat.

  Yksi hankala asia joulussa ovat myös suklaarasiat. Niitä kun tuppaa kertymään ja kun sellainen on kotona niin tuleehan sitä syötyä. Itse en suklaata osta jotta en syö. Tulee ähky ja vyötärö alkaa kasvaa.

Kommentoi