Rajat avautuvat – kielteistä testitulosta ei edelleenkään vaadita – hallitus on viime syksystä saakka vain odottanut tekemättä mitään

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007960509.html

”Rajat avautuvat taas, mutta matkailijoilta ei vieläkään vaadita negatiivista testitulosta – STM valmistelee asetusta”

STM siis vasta valmistelee asetusta, mitä ei viime syksyn sekopäisen esityksen jälkeen edes ole yritetty laatia.

Hallitus syytteli asiasta syksyllä eduskuntaa, vaikka koko sekopäistä esitystä ei kai sinne asti edes saatu tuoduksi, kun se torpattiin jo perustuslakivaliokunnassa.

Eipä sillä liene mitään kiirettä, odotellaan se seuraava matkailijoiden tuoma aalto edellisen tapaan aiheuttamaan Suomeen taas kova sulku.

8 vastausta artikkeliin “Rajat avautuvat – kielteistä testitulosta ei edelleenkään vaadita – hallitus on viime syksystä saakka vain odottanut tekemättä mitään”

 1. Siis ihan aikuisten oikeesti, raja-asiasta on jälleen tulossa sirkus, eikä hallituksella tietenkään ole mitään osaa eikä arpaa asiassa.

 2. Kyllä meillä kaikki on sitten niin vaikeaa – ainakin lainsäädäntä

  Jo viime vuoden syksynä yritettiin ottaa käyttöön vaatimus maahan saapuville ulkomaalaisille negatiivisesta koronatestituloksesta.

  Onko Suomenperustuslaissa valuvikoja?

  Ovatko muiden Euroopan maiden perustuslait tehty fiksummiksi kuin Suomen?

  Vai onko STM:ssä taitamatonta porukkaa?

  Ei auta muuta kuin odottaa – varmaan STM saa valmiiksi uuden esityksen (joka torpataan Eduskunnassa).

  ***********************************************************************************
  Ote blogin avauksessa olevan linkin takana olevasta tekstistä:

  SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ (STM) valmistelee parhaillaan lakiasetusta, jonka avulla Suomi voisi vaatia maahan saapuvilta ulkomaalaisilta negatiivisen koronatestituloksen.
  .
  Asiasta kertoi ministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila Ylelle. Varhila vahvistaa tiedon myös HS:lle.
  .
  Varhila ja muut HS:n tavoittelemat STM:n virkamiehet ovat valmistelun yksityiskohdista ja aikataulusta vaitonaisia. STM:n johtajan Pasi Pohjolan mukaan valmistelussa on esillä useita vaihtoehtoja, ja siinä tehdään yhteistyötä sisäministeriön ja oikeusministeriön kanssa. Pohjola selittää valmistelun monimutkaisuutta sillä, että asiaa pitää pohtia useista eri näkökulmista.
  .
  ”Toteutettavan lainsäädännön tulee olla sellainen, ettei siinä ole merkittäviä perustuslaillisia ongelmia, se estää uusien tartuntojen tuloa rajojen yli tehokkaasti ja että se on toteutettavissa myös käytännössä”, Pohjola kirjoittaa sähköpostissaan.
  .
  VIIME syksynä hallitus vei eduskuntaan esityksen, johon olisi sisältynyt vaatimus negatiivisesta ennakkotestituloksesta maahantulijoille. Esitys tyssäsi eduskunnassa siihen, että se oli oikeudellisesti ja sisällöllisesti puutteellisesti valmisteltu.

  1. Kalle, tuo laittamasi linkki löytyy myös avauksessa olevasta Hesarin artikkelista ja siihen myös suoraa viitataan.

 3. https://raja.fi/usein-kysytyt-kysymykset-korona
  .
  Kysymys:
  .
  Olen ulkomaan kansalainen ja minulla on negatiivinen todistus/todistus sairastetusta COVID-19 taudista / rokotustodistus. Tarvitsenko rajatarkastuksessa todistusta päästäkseni maahan?

  *
  Vastaus:
  .
  Negatiivinen testitodistus, todistus sairastetusta COVID-19 taudista tai rokotustodistus ei yksinään oikeuta ulkomaan kansalaisen maahantuloon. Ulkomaan kansalaisen maahantulon tulee täyttää normalisoituneen liikenteen, rajoitusluokka I tai rajoitusluokka II mukaiset maahantulon edellytykset.
  .
  Suomen kansalaisen ei tarvitse esittää todistusta rajatarkastuksessa päästäkseen maahan. Sen sijaan useat liikenteenharjoittajat vaativat negatiivista testitodistusta liikennevälineeseen nousemisen ehtona. Tähän vaatimukseen liittyen kysymykset voi osoittaa kuljetusyhtiölle.
  .
  Edellä mainituilla todistuksilla on vaikutusta maahantulon yhteydessä ja sen jälkeen toteutettaviin terveysturvallisuustoimiin, joista vastaa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos. Näistä saat lisätietoja THL:n verkkosivuilta: Matkustaminen ja koronaviruspandemia – Infektiotaudit ja rokotukset – THL
  .
  ******************************************************************************************************
  Raja- sivusto kysymys ja vastaus asetelma on outo. Jos jollakin on rokotustodistus, niin hän on varmaan halukas esittämään sen rajatarkastuksessa – ei kysele tarvitaanko sitä vai ei.
  .
  Vastauksen loppuosa kertoo (osittain) mitä tapahtuu, jos tulijalla ei ole rokotustodistusta.
  .
  ”Edellä mainituilla todistuksilla on vaikutusta maahantulon yhteydessä ja sen jälkeen toteutettaviin terveysturvallisuustoimiin, joista vastaa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos.

  *

  Tulija pääse kyllä maahan, mutta jotain vaaditaan – koronatesti, vapaehtoinen karanteeni, vai mitä?

  1. Tiedottaminen kusee jälleen nilkoille.
   Hallitus ei tiedota, AVIt eivät tiedota, kukaan ei tarkkaan tiedota, miten asia on ja miten pitä toimia ja mitä sitten tapahtuu.
   Kellään ei tosiasiassa edes ole vastuuta koko tiedottamisesta missään mielessä.

 4. Tiedotusta on paljon, mutta on usein kovin ristiriitaista.

  *
  .
  ”Rajat avautuvat – kielteistä testitulosta ei edelleenkään vaadita”
  .
  Blogin otsikon väittämä on edelleen ajankohtainen, mikä käy raja.fi sivustolta ilmi.
  .
  Jos tulijalla ei ole negatiivista testitodistusta, niin hänelle tehdään koronapikatestaus, jonka luotettavuus 70 prosenttia. Matkustajamäärien kasvaessa ongelmaksi muodostuisi kustannusten kasvu ja henkilöstön riittämättömyys. Rajan ylitykseen kuluva aika kasvaisi myös kohtuuttomaksi.

  Testituloksen näyttämiseen kuluva aika olisi huomattavasti lyhyempi kuin koronapikatestaus. Tuoreen (maks. 72h ) testitodistuksen vaatiminen tulijalta suojaisi paremmin koronaviruksen pääsyltä maahamme kuin koronapikatestaus Suomen rajalla.

  *************************************************************************************
  .
  https://raja.fi/usein-kysytyt-kysymykset-korona
  .
  ”Edellä mainituilla todistuksilla on vaikutusta maahantulon yhteydessä ja sen jälkeen toteutettaviin terveysturvallisuustoimiin, joista vastaa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos. Näistä saat lisätietoja THL:n verkkosivuilta: Matkustaminen ja koronaviruspandemia – Infektiotaudit ja rokotukset – THL
  .
  Rajalla otetun koronavirustestin jälkeen pitää ottaa toinen testi. Testin voi ottaa aikaisintaan 72 tunnin kuluttua Suomeen saapumisen jälkeen. Jos et mene toiseen testiin, sinun pitää pysyä omaehtoisessa karanteenissa 14 vuorokauden ajan maahantulosta.

  **************************************************************************************
  .
  En löytänyt sivustoilta, miten menetellään, jos rajalla otettu pikatesti on positiivinen. Seuraako siitä omaehtoinen karanteeni vai käännytys rajalla. Oman maan kansalaisilla on aina oikeus tulla maahan.

Kommentoi