Tietokone.

Näin seniorina, loisinpa katseeni tämän tietokoneen tiimoilta taaksepäin.

Ensimmäinen tietokone, lähinnä kirjoituskoneen korvaajana, tuli meille muistaakseni -87. Pelejä en koskaan ole harrastanut, joten kirjoituskonehan se oli.

Sitten -93 tuli hankittua internet-liittymä. Siitähän kaikki varsinaisesti alkoi; s-postit, erilaisen tiedon hankinta, myöhemmin kaikenlainen rahaliikenteen hoitaminen.

Kieltenopiskelu tuli jo aika varhain mukaan ja on edelleenkin; nykyisellään eestin kielen opiskelu vie tunnin verran päivässä ja tilanne on nykyisin sellainen, että sanakirjaa joskus tarvitsen, mitään translaattoria en koskaan ole harrastanut.

Nykyisin sanoisin, että tietokone minulla henkilökohtaisesti korvaa television täysin; mitään ajanviete-elokuvia en katsele, dokumentteja kylläkin.

Sanomalehdetkin tietokone korvaa, jopa säästää rahaa.

Yksi kurssikin tuli kansalaisopistossa aloitettua mutta kurssin opettaja osoittautui niin surkeaksi, että lopetin kurssin; ostin exel-taulukkolaskentakirjan, Wordin ja näillä sujui minun kurssini loppuun siltä osin.

Melkoisen kiinteä osa arkipäivää siis tietokone minulle on ja on ollut, mm verkkokauppaa tein yli 15v:n ajan . Sieltä koneelta löytyy kaikenlainen teoriatietous varsin hyvin joskin ainakin jonkin verran suodatettavaa.

Kauppapaikkanakin internet on varsin verraton, kunhan ”sudenkuopat” oppii väistämään.

Melkoinen ongelma tulisi jos jonain päivänä koko järjestelmä kaatuisi.

16 vastausta artikkeliin “Tietokone.”

 1. Saa sait internetliittyman ennen kuin mina, vaikka olin al;ittanut tietokoneeseen perehtymisen ohjelmointikurssilla jo syksylla 1971 aloittaessani opinnot silloisessa Teknillisen korkeakoulun haaraosastossa rakennuslinjalla. Silloin oli vain yliopistojen ja virastojen keskustietokoneita, ja kaikki jarjestaan kulki @tieteen@ nimella, mita tietokoneella missaan tehtiin. Poytatietokonetta ei ollut kai viela keksittykaan, sellaisen keksi sittemmin USAssa shanhaialaissyntyinen An Wang. Tietotekniikka luiskahti vahingossa valtioilta ja armeijoilta jokamiehen poydalle. Sitten tata uutta kevyttakin digitaalitekniikkaa yritettiin viela varmaan vuosikymmen apinan raivolla estaa NLn blokin alueelle, jossa oli kaytossa toiselainen, analoginen ATKtekniikka.

 2. Minä jouduin tutustumaan ja hankkimaan tietokoneet maahantuojan vaatimuksesta. Se vaan yhtenä päivänä ilmoitti, että nyt ja tulevaisuudessa säästetään paperia ja kaikki yhteydennpito hoidetaan tietokoneilla ja tulostakaa kaikki itse. Senhän se teki, että sitä, paperia sitten pyöri enemmän mitä ehti lukemaan. Kaikki yhteydet Eurooppaan ja Amerikan mantereelle muuttuivat biteiksi salasanojen taakse, tyypillistä niille oli, että ne vaihtuivat kolmen kuukauden välein.

  Silloin vaan oli ihan pakko opetella itse, oppi sen minkä oppi, enkä hyvin osaa vieläkään.

  Onhan niitä yhteydettömä aikoja joskus vieläkin, onneksi aika harvoin. Kuitu alkaa korvata suurimmaksi osaksi näillä seuduilla
  nettiyhteydet, meillääkin kesäkuun alusta.

 3. Kun sinäkin olet Googlen käyttäjä, kokeileppa niitä alkuperåisiä tunnuksia.

 4. Aloitin tietokonehommat Cobol-ohjelmointikursseilla ja suunnittelussa 70-luvun alussa. Sittemmin myin yrityksille valmisohjelmia provisiopalkalla.
  No, sitä elämänvaihetta ei pitkään kestänyt vaan opiskelun jälkeen päädyin Helsingissä Unileverille osastolle, jossa optimoitiin hankinnat-tuotanto-varastointi suhteessa myyntiennusteisiin jo hyvin edistyksellisin menetelmin.
  Keskustietokone oli hel….in isossa kellarin huoneistossa huoneen korkuisine IBM:n koneineen. Viileää oli ja jäähdytyskoneet melusivat.
  Sitten tuli Facitit pöydille, taskulaskimet, mutta omat privaattikoneet vasta 80-luvulla ihmeellisine lerppu-korppu- romppu-jne. vempaimineen siihen, mitä nyt on käsillä kaikille.
  Mutta ne internet- yhteydet olivat melkoista puuhaa antennimodeemeineen ja puhelinyhteyksineen.
  On tämä nyt helppoa, mutta niin saatanan vaikeaa, kun palvelut sakkaavat milloin missäkin pankeista lähtien ja tietorosvot ovat aina nurkan takana.

 5. Noin oli kun kokeilin kirjautua vanhalla tavalla nyt kirjudun käyttäjä tunnuksilla ja tuntuu toimivan normaalisti terv tepivaari

 6. Tämä muuten ei ole mitään vaikeata, kun sen kerran opettelee ja ottaa tunnukset aina muistista parilla klikkauksella.

 7. Oli aika varhainen netti tuo 1993, aivan alun alkua kaupalliselle netin saatavuudelle. Hauskaa triviaa: olin näinä aikoina teininä avaamassa ensimmäistä kaupallista Internet-liittymien jälleenmyyntiä. Juuri oli aivan ensimmäiset pienet askeleet webille otettu, mutta keskustelusta pääosa oli muualla.

  Siitä on menty eteen- vai taaksepäin?

Kommentoi