Tarjoukset on sisällä, ovi on kiinni.

Suomi on saanut kaikki tarjoukset koskien HX-hanketta. Nyt odotetaan lopulliset testaukset, mm kahden viikon ”testaus” jossa taistellaan vihollista (Venäjää) vastaan ja siinä verrataan kanditaattien suoriutumista Suomen olosuhteissa ja koko järjestelmän toimivuutta. Varmaan mielenkiintoista testaajilla.

https://ruotuvaki.fi/-/suomi-sai-lopulliset-tarjoukset-uusista-havittajista

”Päätöksessä ratkaisevia tekijöitä ovat hävittäjien sotilaallinen suorituskyky, huoltovarmuus, teollinen yhteistyö sekä käyttökustannukset.”

12 vastausta artikkeliin “Tarjoukset on sisällä, ovi on kiinni.”

  1. ”Viimeisessä vaiheessa kunkin kandidaatin tarjoaman HX-järjestelmän sotilaallisen suorituskyvyn tehokkuus arvioidaan pitkäkestoisessa sotapelissä” (Ruotuväki lehti)

    Tämä on se kahden viikon testijakso/ kanditaatti. Olisipa hieno olla kärpäsenä katossa ja nähdä miten eri merkit siinä pärjää…saattaa olla loppupeleissä erittäin salaista tietoa jo vastapuolen kannalta (Venäjä)…

  2. Nämä tarjouskilpailuttamiset tehtiin vain siksi koska EU niin määrää tehtäväksi.

    Suomen ilmapuolustus on jo niin yhteneväinen ja Natoon sidoksissa Hornettien kautta Yhdysvalloista hankittaviin uusiinkin koneisiin, että lopputulos tiedetään jo ennakkoon.

    1. F-35. Samalla voitaisiin NATO päätöstä alkaa viemään maaliin, eli Suomi jäseneksi.

      1. Ei ikinä F-35.
        Järjetön hinta ja jenkitkin jo miettivät kannattaako F-16:llekin tappelussa häviävää ottaa.
        Nykyaseistuksella häiveominaisuuksienkin merkitys on suuresti vähentynyt.
        F-18 parannettu versio häirintäkoneineen on nopeasti koulutettu ja edullinen.

  3. Saadaan nähdä poliittista vaikuttamista Venäjän taholta tämän vuoden aikana

  4. Uudet hävittäjät on valmiina natolle ei kiitos ja tuskinpa ne Suomea edes huolii mutta se onkin nykyisten jäsenien asia
    Yksikin kieltää asia on pihvi jäsenyyttä ei tule emmekä sillä mitään tarvetta edes löydy paitsi kiihkojen mielestä terv tepivaari

    1. Ei natoon liity mitään kiihkoilua – paitsi neukkulamielisten mielestä.
      Nykyneukkula uhkailuineen ja rosvoiluineen on selkeä perusteliittyä natoon.

  5. No kyllä voit noinkinsanoa ei van pidä minun kohdalla paikkaansa en kannata silti natoa Suomelle
    Eikä tarvii sekoittaa minuun mitään muuta maata kun korkeintaan Saksa sen hyväksyn tietyistä syistä terv tepivaari

  6. Mitäpä minä näistä lentovehkeistä tietäisin vaan mihinkähän tuota häivettä tarvittaisiin?

    1. Noin teoriassa vastapåuolen tutkan välttämisessä.
      Vaan sitä ei tarvi, jos ampuu sen ohjuksensa vaikka 100 km eräisyydeltä.

  7. Häiveestä voisi olla Suomessa todella paljon hyötyä. Kuvitellaan kriisitilanne jossa Venäjä haluaa pitää Suomen niskalenkissä. Venäjän ilmapuolustuksen tutkat kattavat suurimman osan Suomea. Jos hävittäjä nousisi ilmaan se saisi heti ohjuksen peräänsä Venän puolelta. Jos taas hävittäjä ei näy niin eipä ole mitä ampua.

    Toisaalta F-36 saattaa olla liian kankea Suomelle. Sillä on pitkä nousumatka ja meillä ilmapuolustus hajaannutettaisiin maantiekentille. Lyhyt kkitorata ja lyhyt huoltoaika ovat siinä valttia. Nykyiset Hornetithan ovat laivaston mallia eli pystyvät nousemaan ja laskeutumaan lyhyellä kiitoradalla. Ja tutkia voidaan hämätä myös aktiisella häirinnällä. Siihen Super Hornetien Growlerit varmaan olisivat hyviä. Super Hornet vaan alkaa muuten olla jo vanhahko.

    Ruotsalaiset lupaavat Gripenin olevan myös hyvä elektronisessa sodankäynnissä ja se nousee myös lyhyeltä kiitoradalta ja voidaan huoltaa nopeasti. Lisäksi koneen elektroniikan päivityksessä on uudenlainen tekniikka joka mahdollistaa todella nopeat päivitykset nykyiseen tapaan verrattuna. Gripeniin on myös integrotu tätmän hetekn ehkä paras torjuntaohjus Meteor. Jostain syystä F-3%:ssa ei Meteoria meille tarjottaisi. Ruotsalaisten kone on kuitenkin prototyyppi ja on arvoitus kuinka pitkään sitä oikeasti kehitetään jos se ei mene kaupaksi laajemmin. F-35 ainakin tulee olemaan käytössä pitkään ja saa päivityksiä.

    Eurofighter olisi tehokkain ja Saksakin tilasi sitä. Kallis se kuitenkin on niin hinnaltaan kuin käytöltään. Hyvä kone mutta ei häivettä siinäkään.

    Rafale olisi yllätysvalinta. Hyvä kone sekin mutta sitoutuminen pelkästään Ranskan käyttämään koneeseen olisi erikoista kun ottaa huomioon vielä sen iän ja epävarman tulevaisuuden.

    Onneksi asiantuntijat tekevät valinnan, vaikeaa olisi jos minulta kysyttäisiin mikä otetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *