A-studiossa oli puhetta ylipainosta.

Jos kuka huomasi eilen A-studiota katsella niin aiheena oli ylipaino ja sen aiheuttama uhka kansanterveydelle, joka ei todellakaan ole vähäinen.

Ja mikäs sen suomalaisempi ratkaisu ongelmaan voisikaan olla kuin verojen korottaminen ( ns.sokerivero)

😉

No vakavissaan puhuen kyseessä on ihan oikea ja kasvava ongelma, jonka kustannukset yhteiskunnalle kasvavat vuosi vuodelta.

En tiedä millä keinoin kansakunta saataisiin havahtumaan?

Kaikenlaisia kampanjoita ja valitusta on ollut maailman sivu, mutta yksittäiselle ylipainosta kärsivälle sanon, että mikäli aloitat jonkin laihdutuskuurin, olet jo hävinnyt pelin.

Ainoastaan pysyvillä elintapojen muutoksilla pääsee maaliin, paino kyllä laskee siinä sivussa ihan itsestään.

14 vastausta artikkeliin “A-studiossa oli puhetta ylipainosta.”

 1. Niin, sakki popsii huonolaatuista halpaa ruokaa mikä lihottaa, rikkaampi saa parempaa ja vähemmän lihottavaa, tutkittu juttu. Tottakai liikunta vaikuttaa mutta tässä yksi perimmäinen syy

  1. Marko, on totta, että hyvinansaitsevalla on varaa laadukkampaan ruokaan, mutta yhtä lailla hänellä on varaa ostaa enemmän epäterveellistä ruokaa ja ylipainoisia varakkaita ihmisiä on valtava määrä.

   Terveellisen ruoka sen sijaan ei ole kallista jos ajattelet vaikka juureksia ja vihanneksia, kyllä kyse on pohjimmiltaan valinnoista.

   Pitää syödä elääkseen, ei elää syodäkseen.

 2. Ei se halpa aina tarkoita sitä, että se on huonoa ja lihottaa.

  1. Pentti, ihan juurikin näin.Terveellistä ruokaa saa hyvinkin edullisesti, eikä tarvi olla kummoinenkaan kokki, jotta sen saa lautaselle asti.

 3. Kommentoin US:n Marjatta Halkilahden blogia Hesan lihajupakasta, joka kertoo osaltaan myös täysin hunnigolla olevasta ruokakulttuurista:

  Arvo Ylppö sen sanoi jo 100 vuotta sitten, joka pätee edelleen:

  Muistan hänen sanoneen sen myös 100-v haastattelussaan Hotelli Hesperian vintillä, jossa olin läsnä:
  ”Ihminen on kuin sika, hänen pitää syödä kaikkea ja monipuolisesti, mutta kohtuudella ”.
  Ei ihmisen toiset aivot, suolisto, muutu poliittisella päätöksellä ja ajan virtauksilla.
  Sen sijaan höttöruoka ja juomat, jota tuotetaan läpi maailman on ajanut ihmiset valheellisella markkinoinnilla liikalihaviksi ja ruokatehtaiden raaka-aineiden kelvottomiksi ja ilmastoa pilaaviksi.

  Nautaeläin on hieno ruokatehdas, joka jalostaa heinän lihaksi ihmisille, koska ihmisen suoli siihen ei pysty.
  Sialla on taas sama ruoansulatusjärjestelmä kuin ihmisellä, sekasyöjän suolisto ja imeytymisjärjestelmä.
  Kun joku näistä ihmisille olennaisista ja tärkeistä ruoista joutuu epätasapainoon, voi syntyä IBD- tauti, joka on parantumaton suoliston imeytymistauti.

  Se siitä Helsingin Kaupungin poliittisesta suoliston pilaamispäätöksestä.

  https://www.ylppo.fi/ylpon_perinne_klubin_ruokakulttuurissa

 4. Paljon puhutaan julkisuudessa, että rokottamattomat kuormittaisivat terveydenhoitoa, mutta oikeasti ne on lihavat ja ylipainoiset jotka eniten kuluttavat terveydenhoidon resursseja.

  1. Ylipainoiset eivät aiheuta paniikinomaista kuormistuksen nousua, vaan kuormittavat tasaisesti.
   Rokottamattomat ovat aiheuttaneet massiivisen ja äkillisen kuormituksen lisääntymisen ja se pahenee koko ajan kohti hallitsematonta ylikuormitusta.

 5. ”Linolihappo on maailman lihavuusepidemian keskeisin syy. Omega 6 ja Omega 3 epäsuhta sekoittaa koko pakan. Että näitä juttu ja löytyy linolihapon haitoista. Mutta Itä_Suomen yliopisto ei lue näitä juttuja laatiessaan ravitsemussuosituksia. Ihmisiähän on niin helppo syyttää kaikesta kun its eelää kaiken yläpuolella
  http://www.sciencedirect.com/…/article/pii/S1098882316300363.” – Antti Heikkilä 3.12.2017 Facebook.

 6. Kävin viime tiistaina 2.11. vuositarkastuksessa. Olen käynyt vuosikontrollista 17 vuoden ajan, kun minulle määrättiin 2004 kolestrolilääkkeet, kun olin saanut aivoinfarktin (infarktista selvisin säikähdyksellä).

  Kaikki arvoni olivat kohdallaan. Kysyin lääkäriltä mitä kolestroliarvot näyttävät. Yhteiskolestroli 4,2 ja ”hyvän” ja ”huonon” kolestrolin suhde oli hyvä, eli ihannearvot, sanoi lääkäri. Kysyin siksi, koska vuosi sitten, vaikka yhteiskolestroli oli hyvä, kolestroliarvojen suhdeluku ei ollut ihan paras mahdollinen. Trimmasin hieman ruokavaliotani ja nähtävästi se oli toiminut.

  Ruokarasvoina käytän voita ja kylmäpuristettua oliiviöljyä. Rypsiöljyn kierrän kaukaa, samoin kaiken (kaupan hyllyllä siis) missä lukee ”luomu”. Esimerkin vuoksi: Ei luomua sisältäviin maitotuotteisiin on lisätty d-vitamiinia. Ei luomua olevissa viljatuotteissa on seleeniä, koska lannoitteisiin on lisätty seleeniä, mitä ainetta Suomen maaperässä on niukalti.

  Syön sekaruokaa, lihatuotteista käytän etupäässä valkoista lihaa (kana, kalkkuna, jne), koska punainen liha enemmälti käytettynä voi nostaa kolestoroliarvoja. Ainakin minulla, ja tämä ei ole luulon vaan tiedon asia.

  Soijatuotetta kokeilin kerran takavuosina, se kun on kuulemma valkuaispitoisuudeltaan lähes lihan veroista. Oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, sahanpurulta se maistui. Lisäksi olen kuullut, että soijaa on ennen muinoin käytetty hätäravintoja ja sen suosion salaisuus on agressiivinen mainonta ja terveysguruina esiintyvien pölkkypäiden suitsutus.

  Tuo Helsingin kaupungin viimeisin tempaus lihattoman ruokavalion puolesta (kaupungin järjestämissä ruokailuissa) on minusta hulluuden huipentuma. Ihminen tarvitsee valkuaista noin gramman painokiloa kohden vuorokaudessa. Valkuaista saa parhaiten eläinkunnan tuotteista, ja varsinkin kasvavat lapset ja ikäihmiset tarvitsevat enemmän valkuaista kuin muut.
  Tämä Helsingin tempaus kuulemma tukee sitä, että metsien hävittäminen saa luvan loppua.
  Mietiskelin, että mistä Helsingin päättäjät meinaavat saada asukkaittensa ruokapöytään valkuaista. No, luultavasti Atlantin takaa tuotua soijaa, ja mieluummin Brasiliassa kasvatettua soijaa, koska Brasilian sademetsien hävittämisen suurimpia syitä on nimenomaan kaataa metsät pois soijaviljelmien tieltä.
  Jos kerran järki pitää heittää roskakoppaan, tehtäköön se sitten kunnolla!

 7. Painonhallinnassa alamme vihdoinkin ymmärtämään, että on todella yksilöllistä. Yksi laihduttaa tavalla x, toinen ei millilleen samalla tavalla laihdu tippaakaan. Yhden keho tarvitsee enemmän ainetta z ja kuluttaa nopeammin ainetta y, yhdelle tämä sopii ja yhdelle tuo.

  Varmaan kaikesta muusta on epävarmaa paitsi siitä että vihannekset ja marjat on hyvästä ja sokeri pahasta.

 8. Heikki Karjalainen:”Ei tuosta linkistä ollut mitään apua mihinkään ?”.

  Tarkoitukseni oli jättää kyseinen linkki pois, mutta kun toinen henkilö hoputteli minua päästääkseen koneelleni, linkki lipsahti mukaan kommenttiin. Pahoittelen.

Kommentoi