En kritisoi, mutta ihmettelen II

Mistähän saisi lukea ne kriteerit, joissa määritellään se millaisissa ”korona oloissa” kuntavaalit on mahdollista järjestää kesäkuussa ?

Jonkinlaiset raja-arvothan pitää olla olemassa, koska juuri niistä tehtyyn skenaarioon perustuen vaaleja myös siirretään, vai onko niin, että vaalit järjestetään kesäkuussa joka tapauksessa ja jos näin, niin miksi niitä alun alkaen siirrettiin?

Korona itsessään ei suinkaan tule katoamaan kesäkuuhun mennessä ja onkin aiheellista kysyä millaisia ovat ne terveysturvallisuus järjestelyt, joita ei ollut mahdollista saada vuodessa aikaan, mutta nyt ne saadaan aikaan kahdessa kuukaudessa?

21 vastausta artikkeliin “En kritisoi, mutta ihmettelen II”

 1. Telkkarissa juuri näytetty miten Hollannissa paraikaa äänestetään. Uskoisin että jos sieltä otetaan mallia voitaisiin äänestää suht turvallisesti koronan vallitessakin kesäkuussa.

 2. Kysymys on aiheellinen. Jos ei vuodessa, niin miten sitten reilussa kahdessa kuukaudessa asia saadaan hoidettua?

  Jos saadaan hoidettua, niin silloin on myönnettävä, että jossain meni vuoden aikana pieleen. Tottahan on, että aika vähän tehtiin sen eteen, että vaalit olisi saatu ajallaan turvallisesti toimitettua.

  Esim. Saksassa toimitettiin juuri kahdessa osavaltiossa osavaltiovaalit ongelmitta. Jokaisella äänioikeutetulla oli mahdollisuus halutessaan äänestää postitse.

  Ulkosuomalaiset ovat voineet äänestää kirjeitse jo vuosia, joten miksi tätä vaihtoehtoa ei ole tutkittu ja toteutettu nyt Suomen sisällä kuntavaalien osalta?

 3. Minulle nyt on ihan samantekevää, milloin kuntavaalit järjestetään, pääasia, että edes järjestetään.
  Eivät arkielämääni mitenkään ehkä heilauta.

 4. Saksassa se on ollut olemassa oleva järjestelmä, ei uusi.
  Kukaan ei ole aikaisemmin epäillyt, etteikö koronaa olisi saatu hallintaan ja vaalit olisi se yhteiskunnan pulmallisin ongelma näinä aikoina, muuta kuin joku porukka.
  Vaalien suurin ongelma ovat kusipäiset, tottelemattomat, yhteiskuntavastaiset pöljät, jotka tartuttavat tautia.

 5. Kuten Heikki edellä.
  Ilman pöljiä vaalit on mahdollista järjestää kaikissa olosuhteissa. Postiäänestys yksi hyvä. Kävin äskes postiasialla maski ja vuoronumero eikä tarvinnut roikkua kenenkään liepeessä se turvaväli toimi.

 6. Suomalaiset ovat kuuliaista kansaa. Me noudatamme aika hyvin ohjeita ja suosituksia.

  Ongelma on vain se, että suositukset ja ohjeet ovat olleet koko korona-ajan sekavia ja toisistaan poikkeavia. On paljon kiinni siitä minkä tahon ohjeita kuuntelee ja noudattaa.

  Ei ole yleisen kuuliaisuuden kannalta hyvä, jos hallitus, eri ministeriöt, THL ja avit jakavat toisistaan poikkeavia suosituksia ja ohjeistuksia ja vielä julkisuudessa kiistelevät niistä. Kuin myös syyttelevät toisiaan asioiden huonosta hoidosta.

  Maskipakko on tästä hyvä esimerkki. THL suosittelee maskipakkoa, pääministeri ja STM vähättelevät maskipakon vaikutuksia.

  Mitä siis kansalaisten pitäisi tehdä? Ketä pitäisi kuunnella?

 7. Yo teksti lienee sitä tyypillisintä kritisointia vain ja ainoastaan kritisoinnin vuoksi.
  Ainut syy lienee se, että nyt vaan ei ole mieleinen hallitus ja koskahan se hallitus oikeastaan kaikkien mieleinen koko historiamme aikana lieneekään ollut?

  1. Jos minun kommenttiani tarkoitit, niin sinulla Pohjola on vapaus omaan mielipiteeseesi, mutta niin on minullakin.

   Melko alentuvasti kuitenkin suhtaudut toisten mielipiteisiin. Sillehän minä en kuitenkaan voi mitään, että itse tarkastelet asioita noin suppeasti. Pelkästään hallituksen kokoonpanoa, et tekoja.

   Vai onko mielestäsi todellakin ollut niin, että kaikkien toimijoiden linja on ollut yhteneväinen? Eli kritiikin aihetta ei ole.

   Jos yleensä luit kommenttiani, niin huomasit kai, että kritisoin muitakin tahoja kuin hallitusta.

 8. Minä kuuntelin kerran jonkun vaaleja järjestelevän elimen, eli ihmisen lausuntoja juuri siitä mistä nyt on kysymys.
  En niinkään muista kaikkea, mutta se tärkein hänen ja heidän mielestä oli turvallisuus ja käytännöllisyys. Vaaleissa voidaan hyvin hyödyntää julkisia ulkotiloja, joissa helposti saadaan hoidettua turvaetäisyydet ja saadaan muutenkin käytännöllisiksi. Onhan se totuus, että kesäkuussa harvemmin on lunta katolla ja ainakin on muutama aste lämmintä.

 9. Joku pöljä jaksaa haukkua suomalaisia korona rajoitusten rikkomisesta.

  Suomalaiset ovat varmasti kuuliaisempia rajoitusten noudattajia kuin esim. keski- eurooppalaiset. Täällä on olut vähän rajoituksia vastustavia mielenosoituksia.

  Kysymys: Noudatetaanko Helsingin, Vantaan ja Turun moskeijoissa kuuden hengen kokoontumisrajoitusta – tuskin noudatetaan

  *******************************************************************************************************
  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/8642f781-c07d-4385-a16e-3d5cfe2525fb

  11.3.2021

  Helsingissä vieraskielisten osuus koronatartunnoista on noussut 39 prosenttiin – Vantaalla se on jopa 50 prosenttia

 10. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007864516.html
  .
  6 korona¬keinoa, joissa Suomi on jahkaillut – nyt uhkana jopa liikkumis¬rajoitukset
  .
  Ulkonaliikkumiskieltoa väläytellään jo, mutta miksi lievempiä keinoja koronan hillitsemiseksi ei ole otettu käyttöön?
  .
  1. Miksi virusta ei pysäytetty rajoilla?

  2. Miksi maskipakkoa ei ole otettu käyttöön?

  3. Miksei rakennustyömaita ole suljettu?

  Koronatartuntoja on tullut ilmi rakennus¬työmailla ympäri maan. Esimerkiksi Helsingin keskustassa sijaitsevalta hotelli¬työmaalta löytyi joukkoseulonnassa peräti 30 koronatartuntaa. Helsingin yliopiston työmaalla 42 henkilöllä todettiin korona.
  .
  Vantaan tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen on aiemmin kertonut IS:lle, että rakennustyömailla on paljon ulkomaisia työntekijöitä, jotka majoittuvat samoissa tiloissa ja käyttävät kimppakyytejä. Myös tauko- ja lounastilat voivat olla pieniä, eikä niissä käytetä maskia.

  4. Miksei ravintoloita suljettu aiemmin?

  5. Miksei kuntosaleja ole saatu kiinni?

  6. Miksi tartuntoja ei saada vieraskielisten joukossa kuriin?

  Pääkaupunkiseudun viranomaiset ovat jo pitkään jakaneet tietoa koronaviruksesta useilla eri kielillä. Vantaalla on myös jaettu ilmaisia maskeja maahanmuuttaja¬yhteisöihin.

  [ Mielestäni kohta kuuden ongelmasta ei voi syyttää halitusta – on ylivoimainen ongelma ]

  1. Ilmeisesti sinun, HK , persettäsi kirveltää, kun pitää kirjoitella tällaisia mitään sisältämättömiä persu-persu-juttuja.

  2. ”Ottaa persuja koville. Se on tämän aiheen aihe ja taas sama aihe aiheen vuoksi, koska aihe kirvelee aiheesta kivelevää persun sielua.”

   En nyt aivan ymmärrä kommentin ydintä,mutta mikäli se on se, että Heikki, sinä keksit mistä avauksessa on kyse, niin uskon avaajana tietäväni sen sinua paremmin.

 11. Kausivaihteluun luottanevat melko vahvasti. Kevyehkösti vaalit siirtyivät, mutta onhan tässä koronapaniikissa nähty muitakin absurdeja manöövereitä länsimaisen demokratian kannalta. Jää helposti johtoremmille päälle diktaattorimeiningit jos ei olla tarkkana.

 12. Syksyyn olisi vaalit voitu heittää saman tien niin voisi melko varmasti järjestää turvallisesti. Tai jos ei voisi niin sitten alkaisi olla jo pakko jotenkin järjestää. Ylipäänsä koko korona-ajan rajoituksia vaivaa ihme nykiminen: heti kun tartunnat laskevat höllätään rajoituksia, jolloin ne taas nousevat ja kiristetään rajoituksia jollloin ne taas laskevat jne. Tampereellakin lasten harrastukset kiellettiin huhtikuun alkuun saakka. Eikö olisi ollut järkjevämpää kieltää ne kesään asti ja yrittää pitää koulut auki ennemmin? Ei se korona minnekään katoa huhtikuun alkuun mennessä ja jos tilanne on sitten parempi niin eikö olisi hyvä sitten onnitella itseä rajoitusten toimivuudesta eikä alkaa taas heti purkaa niitä?

  1. Näyttää Jussi Halla-aho ottaneen samaisen asian esille:

   https://www.verkkouutiset.fi/jussi-halla-aho-kysyy-kaskeeko-ministerio-rikkomaan-lakia/#09b401d7

   ”Alkuperäisen vaaliaikataulun mukaan ehdokaslistat piti vahvistaa 9.3. Näin ei kuitenkaan toimittu kaikissa kunnissa, koska niissä katsottiin, että vaalit joka tapauksessa siirtyvät ja ehdokaslistat voidaan vahvistaa myöhemmin.

   – Jos näin on, se on aika mielenkiintoista oikeusvaltion näkökulmasta. Viranomainen ei voi noudattaa kuvitteellisia lakeja, vaan sen pitää noudattaa voimassa olevia lakeja, Halla-aho sanoo.”

   Perustuslaki on asiassa täysin yksiselitteinen ”julkisen vallan tulee kaikessa toiminnassaan noudattaa tarkoin lakia”, eikä tähän ole olemassa mitään poikkeuksia.

Kommentoi