En kritisoi, mutta ihmettelen.

Toimenpiteenä maskipakko ”olisi ehkä enemmän tässä vaiheessa kosmeettinen kysymys kuin vaikuttava toimi,Marin sanoi

Negatiivisen testituloksen vaatiminen Suomeen saapuvilta ei ollut hallituksen mielestä tarkoituksenmukaista.

Edellisten lisäksi ihmettelen, että onkohan Suomessa tosiaan ollut EU:n  tiukimmat rajasäännökset koko korona ajan, kuten hallituksen suunnalta on viestitty?

 

 

31 vastausta artikkeliin “En kritisoi, mutta ihmettelen.”

 1. Etkö saanut vastausta lauantain Ylen ykkösaamussa Seija Vaherkummun pääminiterin haastattelusta ?

  Vastaukset olivat kohtuullisen ymmärrettäviä esittämiisi kysymyksiin.

  Yhdeltä kannalta asiat ovat ok, toiselta ei, kolmannelta selkeää etua / haittaa ei mitään osattu tutkitusti perustella. Nyt toimitaan tasapainoillen eri tilanteissa.

  Eli selkeää virhettä ei ole missään noissa tapahtunut.

 2. Noin vuoden ne eduskunnassa olivat ilman maskia nyt ovat muutaman kuukauden niitä itse pitäneet minkä arvo sanan annatte tuosta
  Vai oliko etteivät itsekkään huomnneet asiaa vaativat mutta itse eivät käyttäneet terv tepivaari

 3. Tuo maskien kanssa sekoilu ei näytä koskaan loppuvan. Ristiriitaisia lausuntoja tulee tasaisin välein. Asiantuntija organisaatiot ja päättäjät tuntuvat jatkuvasti olevan eri linjoilla.

  Ei ihme, että kansalaiset eivät oikein pysy kärryillä. Ei ihme, että maskien käyttö ei ole kattavaa.

  Negatiivisen testituloksen vaatimista on vähätelty sillä, että sen ehkäisevä vaikutus taudin leviämiseen olisi vain 20-30 prosentin luokkaa. Kuitenkin pitkin matkaa on puhuttu Suomen hybridistrategiasta. Kaikki vähäisimmätkin toimet ovat sen mukaan tärkeitä taudin leviämistä ehkäistäessä.

  Onko siis niin, että 20-30 prosentin vaikuttavuus on hallituksen mielestä niin pieni tekijä, että se voidaan jättää huomiotta?

  Minun mielestäni ei.

 4. On myös selvä asia etteivät ole enää puhtaita kun talven ovat olleet autossa miksi niitä ei yksittäinpakata sellofaaniin
  Heitin tuossa puoli pakkausta roskiin ja ostin uusia nekin on irtoroinaa ja autossa ne saa olla n kaks kolme kk nyt ostin kylläkin vain 25 pakkauksen tuo pois heittämäni oli 50kpl pakkaus
  Muutoinhan en kyllä omassa autossa maskia tule käyttään jotenka se siitä jos jossain vaaditaan maski laitan en muutoin terv tepivaari

 5. Maski- ja testipelleily jatkuu entiseen tapaan ja Marin selittää selittämistään.
  Asiantuntijat ihmettelivät Marinin ja THL:n selityksiä ja ihan aiheesta, koska ne olivat jälleen diipa-daapaa ja ristiriidassa muualla todettujen hyötyjen kanssa.
  Marinin selitys EU:n tiukimmasta rajasäännöksistä on lähinnä säälittävää, koska tänne on koko ajan voinut tulla ilman testiä ja testituloksia, kun monessa muussa maassa ilman niitä ei ole ollut pääsyä maahan.

   1. Lisää tietoa tietämättömille ja tosiasiaa Marinin selityksistä.
    Kun oikeuskansleri jo marraskuussa yritti saada hallitusta toimimaan, ei se Marinille ja huulipunaviisikolle sopinut, mutta nyt näyttää sitten jo melkein menneen perille

    https://www.is.fi/politiikka/art-2000007860353.html

    ”muut EU-maat edellyttävät muiden maiden kansalaisilta todistusta joko negatiivisesta koronatestituloksesta, saadusta rokotuksesta tai jo sairastetusta taudista.”

  1. No, minä ymmärsin haastattelusta asioiden vaiheet ja luonteen, mutta en ymmärrän tätä jatkuvaa ”olisi….. ” pitänyt narinaa. Juhak osaa löytää vian jokaisesta asiasta, minkä vain lööppitoimittaja julkaisee.

   1. Kun on munittu, on munittu.
    Diipa-daapa-selitykset eivät asiaa miksikään muuta eikä nytkään ole kyse vain minun mielipiteestäni, vaan kritisoijina ovat asiantuntijat, joihin minä en mitenkään ole vaikuttanut.
    Ei voi kuin nauraa tuolle holtittomalle hallituksen ja Marinin puolustelulle, mitä koko ajan teet Karjalainen.
    Ota ne putkilasit silmiltäsi ja perehdy asioihin ihan analyyttisesti – vaikka se taitaa olla aika mahdotonta…

   2. Heikki, ihan kaikkea ei kannata yrittää leimata lööppitoimituksen aikaansaannoksiksi,varsinkaan silloin kun lööpin takana on faktoja, jotka selviää lukermalla artikkeli.

    Aina näin ei toki ole.

 6. Jos te muut olette hyvin selvillä ja asiat ovat yksinkertaisia, niin minä olen sekaisin kuin tarhapöllö aidanseipäällä. Siis ei mitään hajua enää mistään, kun joka päivä määrykset muuttuu ja jos ei niin ainakin suunnitellaan. Siinähän se suurin vika kun vaan suunnitellaan.

  Italiassakin pätkästiin ovet aamulla kiinni, eikä vaan suunniteltu ja nyt ei kukaan kulje ulkona mihinkään. Nekin asiat minä tiedän paremmin, kuin nämä kotoiset.

 7. T24: Tallinnan sataman D-terminaaliin avataan koronatestauspiste – Aika testiin pitää varata etukäteen…. HU
  Kyllähän se Suomeen saapumisen edellytys on negatiivinen testitulos; näin olen ymmärtänyt ja sama toiminee toisinkin päin.

 8. Maskipakon sanominen lähinnä kosmeettiseksi toimenpiteeksi, on pääministeriltä vähintäänkin erittäin huono sanavalinta, jota myös THL osaltaan tarkensi.

  Hallitus on itse korostanut ennakoivuutta, joten se, että negatiivisen testituloksen vaatimista ei oikeuskanslerin suosituksesta huolimatta pidetty tarkoituksenmukaisena, ei mielestäni osoita ennakoivaa toimintaa.

  Käytännössähän sama ennakoinnin puute on näkynyt koko pandemian ajan ja kasvavasti erityisesti kesäkauden jälkeen. En myöskään ole aivan vakuuttunut siitä, etteikö puutteellisella ennakoinnilla olisi myös ollut roolia kuntavaalien siirrossa, mutta se varmasti selviää oikeusministeriön asikirjoista ajallaan.

  Rajasäännösten tiukkuudesta vs. muut EU-maat, on kyllä todella vaikea lähteä mittailemaan missä tiukimmat ovat olleet ja lasketaanko myös suositukset säännöiksi, en tiedä.

 9. Itsekin ihmettelin kun Marin sanoi tv:ssä että maskipakko ei ole toiminut muualla. Kuulosti oudolta, kuin yhtäkkiä oltaisiin siirrytty peesaamaan Tegnelliä, mitä se ei tietenkään ollut mutta hätkähdyttävä perustelu,

  Ja samassa studiossa sulassa sovussa RKP:n Henriksson piti maskipakkoa liian vaikeana valvoa. Siis ulkonaliikkumista on helpompi valvoa kuin että ihmiset käyttäisivät maskia mennessään sisätiloihin?

  Ja kirsikkana kakussa Jussi Halla-aho piti maskipakkoa taikasanana, samanlaisena kuin koronanyrkki jonka luullaan ratkaisevan ongelmat. Halla-ahon mukaan maskipakosta huolimatta samat ihmiset kuin nyt kalppisivat ilman maskia.

  Outoja kannanottoja mutta näyttävät yhdistävän hallituksen ja opposition ainakin johtotasolla joten poliittista kysymystä ei maskipakosta taida saada.

 10. Vastuun kantaminen (ja laintuntemus?) on vaikea laji pääministerille – etenkin kun vaalit lähestyvät.

  Hankalien päätösten teko on vaikeaa – siispä vieritetään vastuun kanto alemmille.

  *********************************************************************************************
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/pormestari-ja-paaministeri-ovat-eri-linjoilla-pakkotestauksesta-selvitimme-kumpi-on-oikeassa/8089616#gs.vpufbx

  13.3.2021

  Pormestari ja pääministeri ovat eri linjoilla pakkotestauksesta – selvitimme, kumpi on oikeassa

  [Julkisoikeuden dosentti Matti Muukkosen, Itä-Suomen yliopisto, mielestä kumpikaan ei ole oikeassa.]
  .
  Suomen päättäjät ovat eri linjoilla siitä, kenen vastuulla rajojen pakkotestaus on. Pääministerin mielestä aluehallintoviranomaiset voivat jo nyt määrätä testejä, kun taas Helsingin pormestari odottaa valtiovallan kantavan vastuuta. Kysyimme asiantuntijoilta, kumpi on oikeassa.
  .
  Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että aluehallintoviranomaisilla ja kunnilla olisi jo nyt mahdollisuudet määrätä maahantulijat pakollisiin koronavirustesteihin. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) taas totesi MTV:n Uutisextrassa, että valtiovalta vastaa rajoista ja rajojen toimintamallista.

  *
  [ Niin, ja sitten MTV löytää soivan asiantuntijan:]

  Julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että tällaista lakia Suomessa ei ole, eikä sellaista ole tällä hetkellä myöskään tulossa.

  1. Päinvastoin hallitus ei vastaa eikä ole vastannut rajatarkastusten käynnistämisestä, vaikka laki olisi sen sallinut.
   STM ei ohjeistanut AVeja tekemään sitä, vaan kikkaili ja vaikeni.

 11. Tämä on hyvin mielenkiintoista:

  ”Avien maanantainen tiedote käännöksestä asiassa on Häkkäsen mukaan ”koko koronakriisin kovin tiedote”.

  – Pääministeri (Sanna Marin) ja perhe- ja peruspalveluministeri (Krista Kiuru) ovat sanoneet, että hallituksella on ollut jo pitkään kova tahtotila, että kaikki testataan rajoilla. Avit kertovat erilaista viestiä valtioneuvoston tahtotilasta. Avit ilmoittivat tiedotteessa, että testaus on ollut vapaaehtoista, koska STM on näin ohjeistanut. Eli löperö käytäntö rajoilla on perustunut STM:n ohjauskirjeissä ilmoitettuun valtioneuvoston tahtotilaan. Puheet ja teot näyttävät olevan ristiriidassa, Antti Häkkänen sanoo IS:lle.

  Hän kertoo löytäneensä STM:n ohjauskirjeistä ensimmäiset maininnat rajakontrollista marraskuulta.

  – Tähän päivään mennessä ei ole tullut ohjauskirjettä, jossa osoitettaisiin selvästi, että jo nykyisessä laissa oleva pakkotestausmalli pitää ottaa käyttöön rajoille. STM on sanonut, että vain yksittäistestejä voi tehdä.”

  https://www.verkkouutiset.fi/antti-hakkanen-islle-koronan-kakkosaalto-tuli-suomeen-paraatiovista/#09b401d7

  1. Itse en ole nähnyt Avien eilistä tiedotetta käsitellyn aiemmin eduskunnassa ja kun tänään on viikon ensimmäinen täysistunto niin tuskin sitä on sataan kertaan toistettu.

  2. Meinaat ilmeisesti, että, kun asia on julkisuudessa., niin sitä ei sitten blogeissa saisi käsitellä.
   Toki ymmärrän, että hallituksen ja Marinin kritiikitön ihannointi ei sallisi mitään arvostelua tai kriittistä keskustelua, mutta se on onneksi sinun oma ongelmasi Karjalainen.

    1. No se, että Avin eilisessä tiedonannossa ei ole mitään uutta sinulle kertoo siitä miten omaat meitä keskivertokansalaisia paremmat suhteet niin päättäviin elimiin kuin myös eduskuntaan laajemminkin ja hyvä niin.

     Itselleni ristiriita ministerien / valtioneuvoston esittämässä ja toteuneessa tahtotilassa on kuitenkin ihmetyksen aihe ja avauksen otsikkokin korostaa ihmettelemistä.

     Voihan olla niinkin, että Avin virkamiehet, joista pääosa on valittu pätevyyden, ei sopivuuden perusteella, ovat kyllästyneet olemaan valtioneuvoston kusitolppina.

     https://www.verkkouutiset.fi/avit-vastaavat-ministerio-ei-antanut-ohjausta-massatestaukseen/#09b401d7

 12. Blogin avauksen otsikko on: ”En kritisoi, mutta ihmettelen.”

  Hyvin monet Suomessa ihmettelevät vastuunpakoilua m.m. koronatesteistä rajoillamme.

  Useat eivät tyydy ihmettelemään vaan kritisoivat tilannetta – eikä syyttä

  **************************************************************************************
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/3fe80f34-f405-45eb-a516-91dc1bba1ba2

  16.3.2021

  Orpo moittii hallitusta pakollisten rajatestausten puutteista: ”Se on mysteeri – ja aina jonkun muun vika”

  Eduskunnassa väännettiin tiistaina ajoin nasakastikin siitä, miksi pakkotestauksia rajoilla ei ole otettu jo aikaisemmin käyttöön. Myös uudet ravintolarajoitukset ja kuntavaalien siirto saivat oppositiolta moitteita.

  1. Rajatestauksiaen puuttumista perusteltiin hallituksenkin suulla yksilönoikeuksilla.
   On se vaan kumma juttu, että joidenkin mielestä ”yksilönoikeudet” tautisenakin liikkumiseen ylittävät tekopyhästi yksilön perustuslakiin kirjatun oikeuden turvallisuuteen, mikä sisältää myös oikeuden terveyteen.

Kommentoi