Hoitajapulan vakavuus!

Iltalehdessä oli verrattain hyvä artikkeli siitä kuinka vakavassa tilanteessa hoitajapulan suhteen eletään ja onkin parasta, että kiinnostuneet lukee artikkelin itse.

Hoitajapula kriisiytynyt

On myös hyvä huomata se, että laitoshoidon lisäksi ongelmakenttää on myös kotihoidossa ja lakiesitys esim. hoitajamitoituksesta myös sinne on eduskuntaan tulossa.

Artikkelissa esitetään myös ratkaisuja kuten koulutuspaikkojen lisääminen, mutta on hyvä huomata ettei paikkojen lisääminen ole vältämättä suhteessa hakijoiden määrään. Ihan jokainen ei alalle halua, eikä ihan jokainen alalle myöskään sovi.

Työperäinen maahanmuutto on ehdottomasti osaratkaisu, mutta on hyvä huomata se, että samoista hoitajista kilpailee esim. toiset pohjoismaat kuin myös useat muut maat Euroopassa ja maailmalla laajemminkin.

Suomen parhaita kilpailuvaltteja eivät ole alan huonompi palkkaus tahi kalliimmat yleiset elinkustannukset vs. kilpailijat

 

 

 

 

29 vastausta artikkeliin “Hoitajapulan vakavuus!”

 1. Eikös Tampereella hoitajapula ole ratkaistu, pikakoulutetut ja supernopeassa ajassa suomenkielen oppineet syrjäyttää alkuasukkaat työmarkkinoilla:

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6a93dfcd-f073-4c16-95c6-555c83407a47

  ”Tampereen kaupunki suunnittelee ratkaisevansa hoitohenkilökuntapulaa palkkaamalla hoivatyövoimaa ulkomailta”
  ”– Koulutuksessa opetetaan esimerkiksi suomen kieltä ja annetaan hoiva-avustajakoulutus ennen Suomeen tulemista. Koulutukset toteutetaan Hongkongissa ja opintojen laajuus on 60 opintopistettä.”

  1. Marko, näitä vastaavia on ollut aiemminkin käynnissä ja on tälläkin hetkellä useampia, kuten jo mainitsinkin osaratkaisuna tämäkin kannattaa katsoa läpi.

   1. Niin, se on jännää että ulkomaalainen voi oppia suomenkielen tuosta vaan (yksi maailman vaikeimmista kielistä) sekä ”instant” hoitajakoulutus siihen kaupan päälle.

    Eikös Suomessa hoitajien koulutusta pitäisi lyhentää saman mittaisiksi kuin muualta tulevilla,,,vai ollaanko me niin tyhmiä että meitä pitää opettaa enemmän?

 2. Eräs asia, jota ei juurikaan ääneen sanota on se miten tilanne tulee 15-20 vuoden kuluessa korjaaman itse itseään, nimittäin ihmiset eivät elä ikuisesti.

 3. Eräs ratkaisu on, että omaiset velvoitetaan ottamaan lisää vastuuta vanhuksistaan. He ovat hoitaneet aikanaan kakaransa maailmaan, nyt kakaroille pantava lopullinen vastuu hoidosta ja myös kontrolli.
  Ei kaikkea voida ulkoistaa.

  1. Harvalla lapsella on hoitajan taidot kuitenkaan terveyden hoitoon ei se noin mene Heikki terv tepivaari

    1. No eipä se noin mene kun ei ole terveyden puolen koulutusta kun harvalla terv tepivaari

  2. Heikki, tässä on toki ajatusta takana, mutta käytännössä perusteltu ehdotuksesi on mahdoton toteuttaa muutoin kuin vapaaehtoisuuteen perustuen.

   Ikävä kyllä kovin harva kokee vastuuta omista vanhemmistaan, vaikkakin juuri he ovat mahdollistaneet kultamussukkansa elämän.

  3. Toivon että Heikin lapset hoitaa sinua loppuvaiheessa ja vaihtavat vaippasi ja asentoasi sängyssä 🤔👍

   1. Meillä kotiväki, jälkipolvi, hoiti minun isoäitini äidinkin loppun saakka Viljakkalan kirkonmäelle hautaan. Samoin mummuni ja vaarini pääasiassa kotona. Mummuni viimeiset päivät terveyskeskuksessa.
    Äitini ja isäni hoitivat itsensä meidän 4 lapsen osittaisella avulla. Isä kuoli äkillisesti, siinä ei apua tarvittu. Äitini paimensi nuorimman sisareni perheen ruoanlaittoa kunnes voimat loppuivat, kotona.
    Saas nähdä, miten jatkossa täytyykö mennä Saksaan kuolemaan vai Lopelle ?

    1. Osta tenavaippoja jo varmuusvarastoon, ei koskaan tiedä milloin iskee vaikka aivohalvaus.

    2. Ennen oli asiat toisin ja ei ollut oikeasti mitään vanhus hoivaa muualla kun kotona
     Mutta entä nykypäivänä enpä laita lapsiani minua hoitamaan terv tepivaari

 4. Nyt saavat juuri sitä mitä eräät piirit teki hoitajien palkoille hoitajat meni Norjaan oliko järki mukana Kataisella kun möhli palkat terv tepivaari

  1. Ei kai se hoitajien matala palkka ole Kataisen aikaansaannosta.
   Kyllä sen syyllliset ovat aikaisemmat hallitukset ja työmarkkinajärjestöt.
   Katainenvain epäonnistui sen palkkatason nostossa, mutta senkin estivät nimenomaan työmarkkinajärjestöt mukaan lukien SAK:

   1. Kyllä se oli tuon palkka asian jälkeen lähti Norjaan hoitajia kaikkein eniten Suomesta
    Työmarkkna järjetöjen puolelta ei asiaa voi arvostella terv tepivaari

    1. Sikäli kuin muistan, hoitajien palkkojen kertanostoa vastustivat niin työnantajien kuin palkansaajien järjestöt ja ay-puolelta esitettin, että, jos hoitajat saavat kertakorotuksen, se pitää saada kaikille eli sillä se torpattiin.

       1. No kun satun tietään ettei Ayy sitä tyrmännyt vaan ainoastaan EK ja Katainen sen teki
        Itse jänkkäät terv tepivaari

 5. Heikki ei ollut syyttelyä vaan tosiasiaa joka johti Norjaan menoja hoitajilta terv tepivaari

 6. Jos tarkoitus on korjata huomisen hoitajapula, kovin pitkälle siinä ei päästä miettimällä mitä eilen olisi pitänyt tehdä jälkiviisaana toisin.

  Olen silti sitä mieltä että palkka on vasta toisena listalla. Ensimmäisenä ovat työolot. Kun katsoo työstään eronneiden hoitajien kertomuksia, tämä tulee melkein universaalisti ensimmäisenä.

  1. Jos voi yleistää sitä miten itse asian koen niin työteon olosuhteet on ehdottomasti ykkönen. Rahalla ei voi korvata työn tekemisen mielekkyyttä. Vaikka hoitajan palkka olisi kuinka hyvä mutta työolot pielessä saavat sen kokea myös hoidettavat nahoissaan.
   Enkä tällä tarkoita ettenkö (verorahoistani) soisi hoitajille vähän parempaa palkkaa.

 7. Noin se palkkaus puoli on alhaalla ja nousua siihen ei ole saatu kukaan mies ei tekisi töitää tuolla kk palkalla jonka maksavat hoitajille ja kaikille siitä alemmille sairaalan henkilöille vaikkapa laitoshuolitajille n 1400 ekee kk käteen
  Noin ei kukaan pysy allalla pitempää aikaa terv tepivaari

 8. Mutta itse onkelma on epämääräset työvuorot jotka sekoittaa koko perheen elämän kulun
  Sellasia ei koskaan tiedä mihin voi suostua ennen kuin tietää vaimon työvuorot ne ei valkene ihan päivässä tai ahdessa
  Eikä niitä tiedä ne joilla ei ole ollut vaimona ketä hyvänsä sairaalan työntekijää lääkärit kulkee monasti ihan omaa työvuoroaan ja ovat helpompia terv tepivaari

 9. Ei ole mitään hoitajapulaa kunhan hoitajille aletaan maksamaan kilpailukykyistä palkkaa….vai luuleeko sakki että pelkkä kutsumus riittää.

 10. Marko noin se asia on mutta eipä nuot muutamat siitä välitä ei nykypäivänä pelkkä kutsumus ole ainoa koska pitää myös elanto itselle terv tepivaari

Kommentoi