Kulutusta pitää vähentää, eikö pidäkin?

Kun kaikenlainen ”vihertäminen” on muotia ja vihertämiseen suunnattu kunnianhimo on suorastaan rajatonta, niin yksilön kohdalla vihertäminen koskee lähinnä omia valintoja, joiden toivotaan olevan mahdollisimman ympäristöystävällisiä.

Näin punaniskapersuna, olen liene automaattisesti pahemman luokan antivihreä vaikka todellisuudessa taidan olla ”vihreämpi” kuin moni trendivihreä kuuna päivänä.

En käytä ravintola, enkä kulttuuripalveluita, en ajele turhia kilometrejä autolla, en  juurikaan osta valmisruokaa, enkä tarvitse kuntosaleja pysyäkseni kunnossa, jne. jne.

Esimerkkejä arjen ympäristöä rasittavasta vähäisestä kuluttamisesta voisi luetella pitkälti lisää, mutta ymmärtänettä pointin?

Entä sitten jos kaikki toimisivatkin samoin, eli kuten ”vihertävät” puheissaan toivovat?

Mistä rahoitettaisiin sosiaaliturva, mikäli esim. Alv:n tuotot putoaisivat kymmeniä prosentteja, entä jos autoiluun liittyvät verotuotot putoaisivat vaikkapa kolmannekseen?

Montako henkilötyövuotta oma kulutuskäyttäytymisesi takaa ?

24 vastausta artikkeliin “Kulutusta pitää vähentää, eikö pidäkin?”

 1. Vanhemmat sukupolvet ovatkin usein ekologisempia koska ovat tottuneet vähempään. Nuorempi sukupolvi saattaa hifistellä vegaaniudella, mutta läträä kuumaa vettä suihkussa, jättää ruokaa syömättä ja valot palamaan.

 2. Olla nuori ja vihreä tarkoittaa myös että on idealisti. Näkee suuria linjoja joita esikuvansa ovet heille opettaneet mutta myös valittuja yksityiskohtia vihreyteen pyrkimisen saralla. Tyypillistä kai että ajattelu on lyhyttä eikä ymmärretä että kaikella on hintansa.

  Kuten Mika toteaa vanhempi väki usein ihan kantapään kautta ja puoluekantaan katsomatta ”vihreäksi” opetettuna lienee usein paljon vihreämpi kuin tällainen päältä vihreäksi maalattu

 3. Tässä nyt halutaan tarkoituksella mustamaalata vihreä puolue pöljäksi ja mustaksi puoluekannalta katsottuna.

  Jos nyt laajasti katsotaan, kyllä vihreys ja luonnon hyvinvointi sekä oma hyvinvointi luonnosta koskee kaikkia puolueista riippumatta kommunistista ääripersuun.

  Se, että joku kaupunkipoppoo omii ikään kuin ”oikeaa vihreyttä” = kaikenlainen humpuuki, mitä siihen ei kuulu, on enemmänkin niiden ongelma, jotka menevät tällaiseen vipuun uskomalla, että elämä on vain kännykkää ja kannabiksen pölyssä elämistä.
  Kuin, että se meidän iässämme oli kossua, kaljaa ja sätkän polttoa salaa nurkan takana.

  Kyllä suurin osa aikuistumassa olevista nuorista ovat ihan kartalla. Meitä ei enää kannata opettaa. Kannattaa muistella omaa nuoruuttaan sen aikaisine ihanteineen, jotka poikkeavat rajusti tästä päivästä.
  Entä me kasvattajat ja kasvattajien kasvattajat ?

  1. No ei vihreys ja sitä edistävä puolue tietysti pöljiä ole. Enempi vihreys on elinehtomme. Mutta kyllä tapaa millä vihreyttä toteutetaan saa myös arvostella.

   Pentti Linkola, hänen elämäntapansa ja ajattelunsa ovat esikuviani siinä miten luontoon suhtaudun.

  2. Heikki, kylä sinä nyt keksit tämän mustamaalaamisen ihan omista tarpeistasi, avauksessa ei mainita ainuttakaan puoluetta, vaan puhutaan vihertämisestä ja vaatimusten vääjättömistä seurauksista suhteessa yhteiskunan rahoituspohjaan.

    1. Niin nähtävästi ymmärrät sanan vihreä tarkoittavan automaattisesti Vihreää puoluetta, joka on aika hassua.

  3. Mielestäni Mikan avaus on asiallinen. Siinä ei puhuta mitään puolueesta Vihreät.
   .
   Tiedän paljon tavallisia ihmisiä, joiden elintavat ovat ’vihreämpiä’ kuin monen vihreitä aatteita kannattavien ihmisten.

   ********************************************************************
   Blogin avauksesta:
   .
   ”Kun kaikenlainen ”vihertäminen” on muotia ja vihertämiseen suunnattu kunnianhimo on suorastaan rajatonta, niin yksilön kohdalla vihertäminen koskee lähinnä omia valintoja, joiden toivotaan olevan mahdollisimman ympäristöystävällisiä.
   .
   Näin punaniskapersuna, olen liene automaattisesti pahemman luokan antivihreä vaikka todellisuudessa taidan olla ”vihreämpi” kuin moni trendivihreä kuuna päivänä.”

   *********************************************************************
   Heikki : ”Tässä nyt halutaan tarkoituksella mustamaalata vihreä puolue pöljäksi ja mustaksi puoluekannalta katsottuna.”

 4. Vihreät lisää kulutusta, mm pakonomainen tarve louhia lisää maata ja rakennella lisää autoja kun vanhemmallakin kalustolla pärjätään, aina on mahdollisuus kehittää ympäristöystävällisiä polttoaineita mutta sitä ei tehdä, koska ahneus

  1. Vihreät tietääkseni kannustaa fillareita, julkisia ja muilla kuten kimppakyydeillä sen sijaan, kun mersupersuilla täytyy olla uusi auto joka toinen vuosi kuten lippiskakaroilla.
   Eli näillä ei ole mitään tekemistä itse puolueiden kanssa.

   1. Heikki kaikki ei kykene ajaan fillarilla julkiseen meno on riski saada vaikka korona misä niitä kimppakyytejä vois tilata
    Käytän lippiksiä aika paljon en silti ole lippiskakara jos olen autolla liikkeellä lipan voi vääntää sellaseksi että se suojaa aurinkon säteiltä silmät terv tepivaari

    1. ” .. kaikki ei kykene ajaan fillarilla julkiseen meno on riski saada vaikka korona misä niitä kimppakyytejä vois tilata”
     *
     Juuri näin!
     *
     Toinen näkökulma.

     Ovatko fillariajamiseen siirtymistä ehdottaneet ihmiset miettineet, että miksi ostoskeskusten pysäköintialueilla ja parkkihakkeissa on satoja autoja? – miksei kaikki tule ostoksille fillareilla?

     – harva tulee

     Tavaroiden kuskaaminen julkisissa kulkuneuvoissa tai fillarilla ei houkuttele – jos vain suinkin on varaa auton pitämiseen

     1. Itse kykenen meneen fillarilla kauppaan mutta meidän taloista n 70 % on niitä jotka ei siihen kykene

      Itse en talvella aja fillarilla siis menen autolla talvi ajat kesälläkin jos tiedän ostavani isompaa ja painavampaa tuotetta

      Mutta eivät ole niin huonossa kunnossa että saisivat vaikka sote taksin heitä kuljettamaan

      Mitä taas tulee noihin autoihin niitä on monasti siellä parkissa kun ovat vuokranneet marketista parkki ruudun

      Siis ovat siellä ns tallissa terv tepivaari

      1. ”Mitä taas tulee noihin autoihin niitä on monasti siellä parkissa kun ovat vuokranneet marketista parkki ruudun”

       .
       Aijaa – semmoistakin on, mutta missä määrin ?
       (En ole juurikaan nähnyt rekisteritunnuksia Prisman parkkihallin seinillä)

       *
       Niin mikä määrä autoja voikaan olla Turtolan Citymarketin parkkialueella ..
       (Ei siellä fillareita juuri havaitse)

   2. Vai on PS puolueen jokaisella kannattajalla uusi Mersu 😅😅😅, Heikki on väärässä, ne menee taksilla ja sä maksat 😅😅😅

 5. Esitin varsinaisen pointin ehkä hieman huonosti, joten yritän uudelleen.

  Vihertämisen nimissä vaaditaan jyrkkää kulutuksen kuin myös yksityisautoilun vähentämistä ja näiden toteutumisella olisi vääjäämätön vaikutus yhteiskunnan rahoituspohjaan.

  Autoilusta kerätään luokkaa 8 miljardia / vuosi ja Alv:n tuotto on luokkaa 21 miljardia / vuosi ja kun vallalla on ajatus, ettei valtion menot voi supistua vaan pikimminkin niiden tulee kasvaa, niin kyllä tuosta aika hankala yhtälö syntyy jos kyseisistä verotuotoista leikkaantuisi vaikkapa kolmannes.

 6. Jollakin on tuo persukammo ja viha niin kovaa, ettei osaa missään asiassa pysyä aiheessa, vaan jankkaa persuvihaansa tuutin täydeltä.
  Vihreys on asia, jonka virheet ovat koittaneet omia, mutta tulos on täydellinen citypellesotku.
  Virheet ajavat puolueena asioita, joiden looginen peruste on puhtaasti suurkaupunkilainen ajattelu ja muun Suomen tilanne on täysin ohitettu.
  Autoilun kustannusten jyrkkä korottaminen virheiden vaatimusten mukaisesti iskisi nimenomaan pienituloisimpaan ja muualla kuin Helsingissä tai muualla hyvän joukkoliikenteen ääressä asuviin.
  Samoin sähkön hinnan nousu iskee erityisesti pienituloisimpiin ja öljylämmityksen kustannusten nousu nimenomaan niihin usein vanhoihin, joilla ei todella ole varaa uusia öljykattilaansa mihinkään lämpöpumppuun.
  On helppoa räyhätä ilmastosta ja vaatia verotusta kiristettäväksi, kun asuu Helsingissä massiivisesti veroilla tuetun julkisen liikenteen varrella ja talossa, mitä lämmitetään edelleenkin halvalla kaukolämmöllä.
  Silti virheiden kansanedustajat ajavat taksilla lyhyitäkin matkoja sen sijaan, että kävelisivät tai ajaisivat fillarilla.

 7. Se toimintamalli, joka on fiksuin Kalliossa ei ole fiksuin toimintamalli edes Porvoossa, saati Ilomantsissa.

  Mutta jokaiselle seudulle, jokaiselle asukkaalle, on löydettävissä tapa elää vastuullisemmin joka sopii hänelle.

  Tuo on helppoa, mikä siis vaikeaa?

  Se, että asiasta päättää aina yksittäinen poliitikko, jota kiinnostaa vain tietyn alueen tietynlaiset äänestäjät ja niitä muita on suorastaan velvollisuus potkia päähän jotta omat hurraavat.

  Siksi ilmastoasiat eivät etene parhaalla tapaa.

 8. https://areena.yle.fi/1-50646745

  A-studio

  Likainen tie puhtaaseen energiaan

  Aurinko- ja tuulivoiman rakentaminen aiheuttaa päästöjä ja ympäristötuhoja. Miten likainen on tie vihreään siirtymään?

  *

  Tuulivoima; alusta 11.40 – maailma täyteen tuulimyllyjä, materiaalien saatavuus

  Aurinkoenergia, akut: alusta 13.00 – harvinaisten metallien riittävyys , tarvitaan lisää kaivoksia, kierrätys

  1. Kommenttini 2.10. klo 8.01

   ”Valtava akkutuotannon tarve maailmalla tulee räjäyttämään suuren ympäristökatastrofin louhittavine litiumineineen ja jalometalleineen. Tämä sähköautojen hype tulee ajamaan päin seinää ennen kuin pitkän ajan päästä vetyratkaisut saadaan toimimaan.
   Itse sähköauto on tulevaisuutta, mutta akut eivät.”

 9. Ei Suomen talous ole sortumassa mihinkään älyttömyyksiin ns. vihreän kasvun vuoksi. Päinvastoin.
  Katso nyt aloitukseni mm. metsäteollisuuden uudelleen arvioinnista blogissani.

  Mitään maata kaatavia ja erityisesti suunniteltua massiivista polttoainekustannusten nousuja ei tule, ellei niihin syynä ole maailmanmarkkinoiden heilahtelu. Ja sellaisia on ollut lähihistoriassa, jolloin 95 okt. hipoi 1,80 / ltr.
  Autokannan erilaisista veromuodoista ei varmaan tulla luopumaan, sitä VVM ja poliittiset päättäjät pitävät huolen olipa vihreät mitä mieltä tahansa.
  Haittaveroja varmaan keksitään lisää ja se on hyvä asia.

  Pandora-rosvoilta voisi kerätä muutamat miljardit pois ihan vain kansainvälisellä lainsäädännöllä, jos oikein halutaan.

Kommentoi