Media – vahtikoira vaiko pönkittäjä ?

Sanotaan, että media on vallan vahtikoira, mutta onko asia niin vai onko media vallan pönkittäjä ?

Yhtä totuutta asiassa tuskin on ja ehkä media onkin vähän molempia.

Ikävä kyllä osa ihmisistä ei koskaan lue otsikkoa pidemmälle, jonka seurauksena kuva ”maailman menosta” saattaa vääristyä aivan oleellisesti.

Media on täynnä asiantuntijoiden haastatteluita ja kannanottoja, yllättävän usein haastateltu asiantuntija ei todellisuudessa ole kuitenkaan juuri kyseessä olevan asian asiantuntija.

Asiantuntijoiden puolueettomuus onkin sitten jo todella hankala kysymys, tai pitäisikö sanoa, että asiantuntijoiden puoluettomuus on todella harvinaista.

Huomautan tässä yhteydessä, että tarkoitan avauksessa mediaa, joka ei ole poliittisesti sitoutunutta, eli en siis puoluelehtiä / vast.

Pohdinta syntyi parista viime päivinä julkaistuista Eu:n elpimispakettia koskeneesta ”uutisesta”.

 

12 vastausta artikkeliin “Media – vahtikoira vaiko pönkittäjä ?”

  1. Kyllä olen tuon lukenut, entä sitten?

   Itseasiassa tuo oli toinen niistä ”uutisista”, joihin avauksen lopussa viittasin.

   Otetaan lainaus Timo Miettisen perusteluista:

   ”Hänen mukaansa välineen oikeudelliset ongelmat eivät ole niin suuria kuin suomalaisessa keskustelussa on esitetty.

   – Johtopäätökseen, jonka mukaan paketti ei riko EU:n perussopimuksia, ovat päätyneet sekä EU-komissio että jäsenmaiden oikeudellinen neuvontapalvelu sekä suurin osa suomalaisista asiantuntijoista, jotka kommentoivat pakettia suuressa valiokunnassa heinäkuussa.”

   Siis ihanko oikeesti EU-komissio on sitä mieltä, että sen tekemä esitys ei riko EU:n perussopimuksia?

   Olipa yllätys !

   Jäsenmaiden oikeudellinen neuvontapalvelu on poliittisesti valittu, ei juridista päätäntävaltaa omaava toimielin, eikä sekään katsonut, että perussopimukisia rikottaisiin.

   Olipa sekin yllätys !

   Kai olet tietoinen siitä hyvin erikoisesta hallituksen toimenpiteestä, jolla suureen valiokuntaan kutsuttiin erikseen (sopivia) asiantijoita kuultavaksi syystä, että perustusakivaliokunnan kanta oli liian jyrkkä.

   Toiminta oli yllättävää, mutta tulos ei.

   Kuka on Timo Miettinen?

   Eurooppalaiseen filosofiaan, aatehistoriaan ja politiikkaan erikoistunut yliopistotutkija Helsingin yliopistosta.

   Onko hän talousasiantuntija, oikeusasiantuntija, sopimusasinatuntija?

   Janica Ylikarjula EK:sta

   Ketä ja mitä EK edustaa?

   Onko EK:n edustamille tahoille hyötyä elpymispaketista ihan riippumatta siitä mihin maahan rahoja jaetaan ?

  1. En kyllä ymmärrä miten tuollaiseen johtopäätökseen avauksen perusteella päädyit?

 1. On myytti, että Suomi viidellä leivällään ja kahdella kalallaan pystyisi jeesaamaan koko maailmaa, vaikka tämä maailman onnellisin kansa onkin.

 2. Media vallan vahtikoira: Valtaa käyttää omistaja toisinsanoen median omistaja sanoo. Valtaa saa vahtia kunhan ei potkaise syöttäjäänsä.
  Eilen A-studio Yle on saanut vallan mediakentällä? Joten maksetut sanomalehdet jäävät toiseksi ja yleä vahtii hallitus joka koostuu jne.

 3. Sopimuksen oikeusperustasta ollaan kyllä oltu montaakin mieltä. Jo lähtien siitä, että onko korona perussopimusten tarkoittama luonnonkatastrofiin verrattava tapahtuma.

  On yksioikoisen selvää, että EU:n perussopimukset kieltävät velanoton EU:n budjetin paikkaamiseksi. Sitä ei muuksi muuta se, että nyt asia hoidettiin kikkailemalla budjetin ulkopuolisen elpymisrahaston avulla.

  Suomen etu paketin suhteen riippuu vastaajasta ja nyt vastaajaksi löydettiin EK:n edustaja. Olisi voitu kysyä myös esim. Helsingin Yliopiston politiikan ja talouden tutkimuslaitoksen Juha Tervalalta. Vastaus olisi ollut hieman erilainen.

  Kertaluontoisuuden osalta on jo myönnetty, että kukaan ei voi tietää. SDP:n Tuomioja meni jopa pitemmälle ja myönsi, että tuskinpa jää ainutkertaiseksi.

  1. Ja oppositiossako olevat persut ovat se luotettava arvioija omiin sepustuksiinsa. Koko eilinen Eduskunnan avauskeskustelu oli persujen EU-tukien osalta puuta heinää, niin kuin lehti totesi.

 4. Osallistuin eilisen A-studion arviointiin, jonka ketjun aloitti Harri Saukkomaa. Mukana arvioimassa MTV:n entistä johtoa ja tunnettuja mediavaikuttajia:

  Sain paljona kannatusta ehdotuksilleni:

  Arviointi juonnosta:

  ”Juontaja Ali-Hokka oli pilata sähläämisellään koko keskustelun. Ylä-Anttila hallitsi asiat. Kangaskorpi puhui juristikieltä, jota ei edes media-alan ihminen tahtonut ymmärtää.

  Ehdotukseni:

  Koko ongelman ydin on se, että sanomalehtien ratkaisevat jakelukustannukset pysyvät kutakuinkin vakiona. Ydinalueilla tehokkuus on suuri, etäalueilla ne ylittävät kaikki tulot ja katteet. Painatuskustannukset tehostuneet yhdistettyinä eri lehtien painatuksella. Ilmoitustulot, jolla on rahoitettu ylivoimaisesti suurin osa kustannuksista ovat romahtaneet.
  Googlen, FB:n ja yleensä sähköisen median mainonnan laatu on surkeuden huippua ns. ammatticopyjen ja ad:n ”kuoltua” toimistoilta pois. Ja tulos sähköisessä on sen näköistä. Ja ”spottien” ostoon vaikuttava tavoittavuus epäiltävästi surkea = missä luotettavat mittaustulokset ? Hyvällä laadulla ja kohtuullisella hinnoittelulla ja tulosanalyyseillä voitaisiin vaikuttaa median taloudelliseen tulokseen. Tässä yksi tekijä pähkäiltäväksi, muutakin löytyy.
  Mutta asia ei ratkea Ylen ja mainosrahoitteisten kanavien teksti-kuvakiistelyllä mihinkään. Pitää vielä ottaa huomioon EU:ssa se, että Suomi on sanomalehtien varhaisjakelussa poikkeuksellinen maa, mitä tässä laajuudessa ei ole missään muualla Euroopassa. Ja se antaa asialle jo lainsäädännönkin arvioissa toiset puitteet.

  Suomen erikoisuus kallis varhaisjakelu, joka sinänsä poikkeaa jo muusta Euroopasta. Se antaisi jo lainsäädännöllisesti mahdollisuuden saada erillistä lehdistötukea, mikä ei muualla ole mahdollista. ”

 5. Mikäli oikein ymmärsin eilisestä a-studiosta, niin ylen tekstiteevee tullaan lopettamaan lähitulevaisuudessa ja kansalaisten tiedonsaantia vaikeutetaan.

 6. Varsinkin nyt kun eletään tätä korona pandemian aikaa, niin media käyttää ja on käyttänyt hyvinkin paljon erilaisia ja tuntemattomiakin asiantuntijoita. On oikeastaan virkistävää, kun välillä kuulee ääntä jota ei ole ennen kuullut. Kyllä ne asiaa tuntevat mielipiteetkin ovat joskus erilaisia. USA ja siellä olevat vanha ja uusi presidentti työllistävät tänään Koronan kanssa pääosan asiantuntijoista.

Kommentoi