Pakkotestauksia rajoille huhtikuussa – ehkä?

Koko korona-ajan voimassa ollut tartuntautilain 16 pykälä, otsikko Pakollinen terveystarkastus:

”Aluehallintovirasto voi päättää, että 14 ja 15 §:n mukaiseen terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä. ”

Hallituksen, mahdollisesti huhtikuussa voimaan tuleva luonnos:

Aluehallintovirasto voi päättää, että 14 ja 15 §:n mukaiseen yleiseen terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä. Päätös voidaan tehdä myös 15 §:n mukaisesti kohdennettuna. Virkasuhteinen kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tehdä yksittäistä henkilöä koskevan päätöksen pakollisesta terveystarkastuksesta, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä.

Jo voimassa olevan lain 14 ja 15 pykälän jokainen näkee ensimmäisestä linkistä.

Tosi asia on kuitenkin se, että laki on mahdollistanut pakkotestaukset koko korona-ajan, mutta sitä ei ole haluttu käyttää ja syy siihen on luonnollisesti virkamiehissä.

6 vastausta artikkeliin “Pakkotestauksia rajoille huhtikuussa – ehkä?”

 1. Niin on, ja myös eristettyyn karanteeniin. Miksi alueellinen vastuulääkäri tai terveysviranomainen / avi ei ole sitten näin aina toiminut, jos olisi ollut edellytykset?
  Marinin vika selvästi !

  Ja nyt Ylläksellä korona leviää kapakoissa, kun Marin ei ole kieltänyt ja Lappi ja toinen Lappi möykkäävät.

  Ja Vapaavuori ei tykkää, kun joku sanoo vastuuttomaksi – Marinin vika !
  … jne…….

  1. Avauksen lopussahan mainitaan, että syy on luonnollisesti virkamiehissä.

   Eihän hallituksella ole mitään tekemistä tällaisten linjausten kanssa, eikä edes sen kanssa, että tarvitaan uusi laki mahdollistamaan se mikä olisi mahdollista jo voimassa olevan lain puitteissa.

   1. Varmasti Marinin lausunto on närästänyt, ei epäilystäkään, mutta hyvä niin. Tästä case Uusimaa ja Vapaavuoren sooloilusta asiassa kuin asiassa hallitusta vastaan ei hyvää seuraa muuallekaan.

    1. Tuossahan SDP:n hallituskumppanit nimenomaan toteavat toimitun hallituksen strategian mukaisesti, ei kai hallituksen sisällä ole erilaisia strategioita tässä, vai pitäisikö mielummin sanoa, tässäkin asiassa?

Kommentoi