Sairaanhoitaja.

Kutsumusammatti, empatian fyysinen ilmentymä, yli-ihminen vaiko pelkästään ihminen?

Luonnostelin pitkähkön kirjoituksen aiheesta, mutta oikeastaan mielenkiintoisempaa olisikin kuulla mitä olette asiasta mieltä ?

Mitä sairaanhoitajat teille edustavat ja millaisia ihmisiä sairaanhoitajat mielestänne ovat?

Juhlapuheissa ja ammattien arvostuskyselyissä sairaanhoitajat ovat kärkisijoilla, mutta miksi?

 

12 vastausta artikkeliin “Sairaanhoitaja.”

 1. Kyllä ne sinne kuuluukin monetkaan ei tiedä mitenkä heillä on mm työajat ottakaapa selvää
  Kun illasta tuut kotiin alkaa heti varustautimen seuraavaan vuoroon joka alkaa n klo 06.00 aamulla
  Huonommassa tilassa voi olla että oot kotona n 22.30 jopa myöhemmin eipä jää paljon aikaa nukkua eipä ole monellakaan samaa
  Mutta saa siitä vuoro työstä koko perhe osansa äidin työvuorot kun ovat aivan mitä sattuu
  Ja tuosta maksettava raha määrä en tekisi töitä tuolla summalla kun korkeintaan kaksi viikkoa kk
  Jos siitä kysyisvät miksi teet noin sanoisin ethän sinä maksa kun kahdesta viikosta kk terv tepivaari

 2. Sisareni oli apuhoitajana Marian sairaalassa pari viikkoa. Ruumiillisesti olisi jaksanut, mutta henkisesti oli rankkaa vaikeasti sairaiden parissa. Ehkä ei tullut uni silmään. No, sehän vaikutti jo ruumiillisestikin.

  Rintamalotat olivat sankareita, joista kommunistit eivät tykänneet. Järjestö piti lopettaa, koska se oli liian isänmaallinen ja ilmeinen uhka Suomen valtaukselle idästä käsin.

 3. On niin monia sairaanhoitajaryhmiä, etten tunnekaan. Mutta esim. leikkaussalihoitajat vaativissa leikkaavissa tiimeissä kuulostaa kovalta hommalta ml. erikoissairaanhoitajat. Kaikki, keitä normaaleilla terveyskeskuskäynneillä olen kohdannut ovat olleet hyvin osaavia.
  Mika itse on tietääkseni erikoistunut sairaanhoitaja, kerro lisää.

  1. Joo, olen erikoistunut kolmelle eri osa-alueelle ja juuri tänään olen etätapahtumassa ollut muutaman tunnin puhumassa mm. siitä miksi, miten ja mitä hyötyä osaamiselle on suorittaa toisiaan tukevia erikoistumisopintoja ja mitkä opinnot tukevat parhaiten toisiaan.

   Ja ellei menisi liian yksinkertaiseksi niin olen myös kertonut sekä mikrobiologian, että virologian vähintäänkin hieman peruskursseja syvempien opintojen hyödyllisyydestä, vaikka ei muuten kuin jo pelkästään sairaanhoitajan oman työturvallisuuden vuoksi.

 4. Yleisesti sairaanhoitajat ovat ammattiryhmä, joka pitää meistä huolta, kun olemme suuremman avun tarpeessa. Kun olemme oman olemisemme suhteen avuttomia ja siksi haavoittuvia. Tunnemme olomme heidän huolenpitonsa alla turvallisemmaksi.

  Esim. sairaalan arjessa he ovat niitä, joita kohtaamme useammin. Lääkärin näemme kenties kerran päivässä, mutta sairaanhoitajat/perushoitajat poikkeavat vuoteemme vierellä useamman kerran päivässä.

  Kenties näistä syistä kansalaisilta kysyttäessä heidät nostetaan ammattiryhmänä arvostuksessa korkealle muiden turvallisuudestamme huolehtivien ammattiryhmien kanssa.

  Hädässä ystävä tutaan.

 5. Samaa mieltä JuhaU:n kanssa; vain yksi asia minua sairaanhoitajien kohdalla häiritsee ja se on matala palkkaus verrattuna työn vastuullisuuteen.
  Esimerkiksi meidän terveyskeskuksessamme, on aivan loistava palvelu, turvallisin mielin voi asioida.
  No, minun asiointini TK:ssa on ollut pelkästään tarkkailuverikokeita, muutamia vuosia sitten jouduin kolmeksi päiväksi Forssaan sairaalaan ankaran kihtikohtaukseni vuoksi. Tunsin oloni turvalliseksi asiantuvaksi kokemani hoidon vuoksi; sairaalan ruokakin oli hyvin maittavaa. Mikäs siellä oli makoillessa.

 6. Mä olen aika pihkassa yhteen psyksairaanhoitajaan Mariaan. Kiva, fiksu ja muutenkin tosi hot

  1. Timo, en oikein osaa sanoa muuta kuin, että huomioi se, että Maria tekee työtään.

 7. Minä en lähde arvioimaan hoitajien hyviä, enkä huonoja puolia, he kuitenkin pitävät huolen kuin, äiti konsanaan. Palkasta ja muista ansioista en voi sanoa mitään, kun ei ole muuta tietoa, kuin pelkkiä huhuja.

  Väitän tietäväni melkoisella kokemuksella, kun tänä vuonnakin olen ollut TAYSissa jo neljä eri kertaa ja niistä kerran leikkausoperaatiossa, tällä viikolla viimeksi. Ja ihan joka vuosi muutaman kerran kymmenen menneen vuoden aikana, niissä leikkauksia ainakin viisi kertaa, en edes tarkkaan muista. Tulevaisuudessakin on jo paljon hoitoa tiedossa ja lisää kokemuksia hoitajista.

  Näin se vaan menee, silloin kun ihmisellä on helvetin huono tuuri, eikä yhtään onnea mukana. On tietysti sitä tuuriakin, voisinhan minä olla vaikka ruumisarkussa.

 8. Sairaanhoitajan ammatissa kaikki tieto ja tekninen taito on opeteltavissa, mutta loppujen lopuksi se sairaanhoitajan kaikkein tärkein työkalu on oma persoona ja sen käyttäminen onnistuu vain ja ainoastaan jos olet itsesi kanssa sinut.

  Kun ovi menee kiinni työt jää oven taakse, on vanha ”viisaus”, mutta se on samaan aikaan täysin epäinhimillinen ja suorastaan järjen vastainen toteamus. Lähes jokainen sairaanhoitaja näkee ja kokee urallaan asioita, jotka jäävät mieleen, mutta niiden kanssa pitää oppia olemaan ja ne pitää oppia asettamaan sellaiseen lokeroon, jonka kanssa voi toimia myös vastaisuudessa ja olemaan tapahtuneen kanssa sovinnossa.

 9. Tuota terveys-sairaanhoitoalaa kokonaisuudessaan arvostavat kaikki. Ei sellaista ihmistä olekaan, joka ei olisi ollut heidän kanssaan tekemisissä joko terveenä tai sairaana.
  Sen työn vaativuuden huomaa vasta sitteen, kun on itse potilaana ja hoidettavana. Jopa vain käsikirurgisella osastolla peukalon luiden paikkauksessa, miten minileikkaukseenkin valmistaudutaan kuin suureen operaatioon. Siellä näkee ja kuulee kaikkea, ihan liikaakin.

  Mutta se, että pitää olla jatkuvasti ammattitaidollisesti päivitettynä tietoineen, taitoineen ja lääkkeineen.
  Olen lähipiiristäni ollut tekemisissä lähinnä ”kuulo-oppilaana”, kun näitä lääkäritohtoreita on saanut kuulla. ”Katsos tätä kuvaa, jonka otin leikkaamani potilaan keuhkoista, joka kylläkin kuoli. Oli tupakkamies ja mustat keuhkot kuin neekerin iho.”. Hän on HYKSissä. Mustaa huumoria harrastavat.
  Toinen TYKSistä poraa kalloja auki ja istuttaa sinne implantteja.
  Kolmas, lastenlääkäri KSSHp:ssä, löysi dna:n kautta poikkeaman tytöstä, jolla oli piilokivekset. Sitten vielä Oriolan proviisori, jolta sai lääkevarotukset.

  Vanhin suvusta oli 1898 syntynyt sairaanhoitaja Hämeenkyröstä, jonka historiallinen hoitajan asu ”valkolakkeineen” on kaunista katseltavaa, Kuva vuosisadan alusta, potilashuoneesta, joka on aika lailla erilainen kuin nykyään.
  Sitten on vielä ”suvun musta lammas”, joka kuuluu tähän Antti Heikkilän oppikunnan klaaniin arvostaen erilaisia lääketieteen ja ”luontaislääketieteen” osa-alueiden yhteensovittamista.
  Kun vielä kuuntelin immunologian ja syöpätutkijaa akateemikko Kari Alitaloa virusten käyttäytymisestä, on ällikällä lyöty, miten pitkälle tieto-taito on kehittynyt.
  Hatun nosto kaikille, korkealle !

Kommentoi