Terroristijärjestöön kuuluminen ei ole este turvapaikalle.

Korkein hallinto-oikeus teki otsikon mukaisen, varsin mielenkiintoisen linjauksen:

”KHO:n hylkäämispäätöksessä sovellettiin ulkomaalaislain pykälän momenttia, jonka mukaan turvapaikka voidaan jättää myöntämättä, jos hakijan katsotaan tehneen sotarikoksia tai muita törkeitä rikoksia. Pelkkä jäsenyys terroristijärjestössä ei riitä momentin soveltamiseen, vaan asiassa tarvitaan konkreettista näyttöä.”

Presidentti S. Niinistö puhui juuri hiljan ”sinisilmäisyydestä” ja kysynkin mahdettiinko tässä linjauksessa olla juuri sellaisia ?

7 vastausta artikkeliin “Terroristijärjestöön kuuluminen ei ole este turvapaikalle.”

 1. Perustelut päätöksessä olivat selkeät.
  Henkilö oli itse liittynyt järjestöön ja selkeästi osallistunut niin aseelliseen toimintaan kuin ideologian edistämiseen.
  Ne riittävät konkreettisen näytön todisteeksi.
  Voi vain toivoa, että samaa sovellettaisiin järjestelmällisesti myös isisin jäseniin.

  1. Juu, ei tuossa päätöksessä itsessään ole mitään mitä moittisi, mutta sen synnyttämä linjaus, jonka mukaan terroristijärjestööön kuuluminen ei ole este turvapaikalle voi potentiaalisesti kyllä olla ongelmallinen.

   Näytön saaminen on erittäin hankalaa, ellei jopa mahdotonta ja tässä tapauksessa henkilö itse kertoi toiminnastaan, ihan kaikki eivät välttämättä toimi samoin.

   1. Tuo on toki riskialtis ja voi vain toivoa, että se täsmentyy paremmin.
    Toisaalta, jos terroristijärjestöön kuuluminen muuttuu rangaistavaksi rikokseksi, se voi parantaa tilannetta.

 2. Mielenkiintoinen tapaus kyllä.

  Ei siis siinä mitään, tietenkin hyväksyn oikeuden päätökset, en ole lain yläpuolella. Yksi tärkeä huomio tässä on. Tämä henkilö oli sotinut daesh-terroristeja vastaan (aka. isis) ja joutunut äärimielisen diktaattorin silmätikuksi. Ongelma on, että se äärimielinen diktaattori on Erdogan.

  Tästä heijastaa liian helposti se, että Erdoganin tahto määrittää suomalaisen oikeusistuimen toiminnan. Se näyttää todella, todella pahalta.

 3. Totta, mitä Kyuu sanoo. PKK on terroristijärjestö Kai lähinnä Turkin takia. Turkki itse harjoittaa terroria varsinkin kurdeja vastaan mutta sitä nuollaan koska se halutaan pitää Natossa ja on haluttu jopa EU:n jäseneksi. Turkin armeija on iskenyt siviilejä vastaan ja sen tuki islamisteille on selvää. PKK on vasemmistolainen, maallinen kurdijärjestö joka taistelee kurdien oikeuksien ja autonomian puolesta. Sekin on silti tiettävästi iskenyt siviileitä vastaan, mutta Belgian oikeus linjasi 2019 ettei PKK ole ja monien kansalaisjärjestöjen mielestä PKK:ta ei voi pitää terroristijärjestönä.

  Tämä karkotettava tyttö /nainen on nuoresta saakka taistellut ensin Turkkia ja sitten Isisiä vastaan ja uskoisin hyvin oikeutetusti. Kurdit ovat tuolla alueella ainoita järkeviä, ihmisoikeuksia puolustavia taistelijoita. Suomen olisi pitänyt katsoa asiaa järjellä, Ketään Isisin raiskaajia ja murhaajia kannattavaa ei pitäisi suojella mutta sitä vastaan taistelleisen asiaa pitäisi katsoa eri tavalla. Ei ole samantekevää millä puolella siellä on sotinut. Jos tuo nainen nyt palautetaan Turkkiin niin kohtalosta ei ole epäselvyyttä, heitämme Erdoganin kitaan yhden makupalan lisää.

 4. YK:n toteamaan terroristijärjetöön kuuluminen riittää taastusti kiintiöturvapaikan saamatta jäämiseen. Suomi ei voi syyttää ketään muuta, jos haalii terroristeja. Mihin se niitä ”tarvitsee”?

Kommentoi